MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το 1o Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web

18-20 Μαρτίου 2009 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το 1o Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web - Monopoli.gr
author-image Μάρη Τιγκαράκη

To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία», διοργανώνει σε συνεργασία με το Web Science Research Initiative (WSRI) το 1ο Διεθνές Συνέδριο Web Science Conference 2009: “Society On-Line”, 18-20 Μαρτίου 2009, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Από τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής του το 2003, και έχοντας διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα, το Συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Το Web Science Conference 2009: “Society On-Line” είναι το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο αφιερωμένο στην επιστημονική μελέτη των κοινωνικών και τεχνολογικών διαστάσεων του Διαδικτύου ως αυθύπαρκτου και καινοτόμου δημιουργήματος. Πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των κοινωνικών επιστημών, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμού, θα καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτισμού και τεχνολογίας, αλλά και για την ανάπτυξη της Επιστήμης του Web (Web Science). Μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο θα μιλήσουν οι:

Καθηγητής Sir Tim Berners-Lee, εφευρέτης του World Wide Web
Καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing
Kαθηγήτρια Dame Wendy Hall, Μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του WSRI και Πρόεδρος της ACM
κ. Jacques Bus, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης για την Αξιοπιστία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αξιότιμος κ. Κάρολος Παπούλιας. Θα συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. ’. Σπηλιωτόπουλος και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς, ενώ μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου είναι και ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Στόχος του Συνεδρίου – Θεματικές Ενότητες
Ο ολοένα και αυξανόμενος κεντρικός ρόλος των εφαρμογών του Web σε τομείς όπως η έρευνα, η υγεία, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, η πολιτική, o πολιτισμός και η ψυχαγωγία, καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη για τη διεπιστημονική διερεύνηση του Web και την εξεύρεση των κατάλληλων μεθοδολογικών εργαλείων. Η Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Web στοχεύει στην κατανόηση του αντίκτυπου των τεχνολογιών της πληροφορικής και του Web στο επιστημονικό πεδίο και στην καθημερινή πρακτική. Παράλληλα, αποσκοπεί στην προαγωγή της έρευνας και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του World Wide Web, με έμφαση στις τεχνολογικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχολογικές διαστάσεις της παρουσίας του ατόμου-χρήστη στη society on-line.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου αφορούν ζητήματα όπως, η ανάπτυξη νέων θεωρητικών εννοιών και εμπειρικών επιστημονικών εργαλείων για το Web, η διαμόρφωση κριτηρίων και μεθοδολογιών μελέτης των ατόμων και των κοινοτήτων on-line, η διερεύνηση και η διαμόρφωση της on-line συμπεριφοράς του ατόμου-χρήστη σε πολιτικό, ψυχολογικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο, η αξιοπιστία και η ευχρηστία των διαδικτυακών εφαρμογών, η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια και η διαφάνεια στο Web.

Eιδικότερα, προσεγγίζονται οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Η Συμπεριφορά του Καταναλωτή στο Web
Ατομικά Δικαιώματα στο Web
Επίλυση Διαφορών και Διαχείριση Συγκρούσεων
Εκπαίδευση και Web
Ψυχολογία και Web
Κοινωνικό Περιεχόμενο στο Web
Διανομή Κοινωνικών Δεδομένων
Ασφάλεια, Προσωπικά Δεδομένα και Αξιοπιστία στον Κυβερνοχώρο
Γνωσιακή Τεχνολογία και Web
Διαστάσεις του Φορητού Web
Περιπτωσιολογικές Μελέτες για την Επιστήμη του Web
Κοινωνική Δικτύωση και Ταυτότητα
Ουδετερότητα και Έλεγχος Δικτύου
Πολιτική και Ηλεκτρονική Δι

Περισσότερα από Εκδηλώσεις