Το να μάθετε το σωστό τρόπο να δοκιμάζετε τα κρασιά είναι μία εμπειρία που θα εμπλουτίσει την οινογνωσία σας. Η όψη, η οσμή καιηγεύση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας όταν δοκιμάζετε και κρίνετε το κρασί. Eιδικότερα για την αξιολόγηση του κρασιού ακολουθείτε τα εξής βήματα:
Βήμα 1ο΄: Όψη
Βάλτε κρασί στο ποτήρι σας και κοιτάξτε από κοντά το χρώμα του. Έπειτα απομακρύνετε το ποτήρι και ξαναελέγξτε το χρώμα και την «καθαρότητα» του από την επιφάνεια μέχρι τη μέση του. Είναι χρήσιμο να έχετε άσπρο φόντο όταν ελέγχετε το χρώμα, μια χαρτοπετσέτα ή ένα τραπεζομάντιλο για παράδειγμα. Δείτε πέρα από το χρώμα του. Είναι κόκκινο ή είναι μπορντό; Είναι καθαρό ή θαμπό κίτρινο; Ελέγξτε ξανά χτυπώντας με το δάχτυλο το ποτήρι σας αν το χρώμα είναι διαφανές ή αδιαφανές, έντονο ή ξεθωριασμένο.
Βήμα 2ο: Μυρωδιά
Για να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα της μυρωδιάς του κρασιού σας, κουνήστε το ποτήρι σας και μυρίστε παράλληλα. Η μυρωδιά διαχέεται ευκολότερα με το κούνημα. Αρχικά, μυρίστε γρήγορα και απομακρύνετε τη μύτη σας απ το ποτήρι. Έπειτα, πλησιάστε τη μύτη σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ποτήρι και πάρτε μια βαθιά, αργή ανάσα. Ποια είναι η δεύτερη εντύπωσή σας; Είναι η ίδια με την πρώτη; Μυρίζετε βανίλια, ξύλο, λουλούδια; Μυρίζετε κάτι ξεχωριστό;
Βήμα 3ο: Γεύση
Γευτείτε μία γουλιά κρασιού και αφεθείτε στη διαδικασία που ακολουθεί η γεύση.
1η φάση: το κρασί μόλις έχει μπει στο στόμα σας κι εσείς μπορείτε να αισθανθείτε τη ζάχαρη, το αλκοόλ και την οξύτητά του. Όταν όλα αυτά βρίσκονται σε αρμονία τότε έχετε κάνει καλή επιλογή.
2η φάση: είναι η φάση εξέλιξης κατά την οποία αισθάνεστε περισσότερες γεύσεις: για το κόκκινο κρασί είναι πολύ πιθανό να γευτείτε φρούτα όπως μούρο, δαμάσκηνο, σύκο, μπαχαρικά όπως πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο, ή ίσως γεύση ξύλου ή καπνού. Για το λευκό κρασί είναι πιθανό να γευτείτε μήλο, αχλάδι, τροπικά φρούτα, λουλούδια ή ακόμη και μέλι, βούτυρο, βότανα.
3η φάση: η τελευταία φάση είναι αυτή του τελειώματος, δηλαδή της γεύσης που αφήνει το κρασί. Εσείς πρέπει να σκεφτείτε τι γεύση σας άφησε; Είχε διάρκεια στο στόμα σας; Ήταν ελαφριά; Μήπως τελικά το κρασί ήταν πικρό;
Βήμα 4ο: Τελική εκτίμηση
Τελικά σκεφτείτε: η γεύσεις που κυριαρχούσαν στο κρασί ήταν σε αρμονία, μήπως κάποια γεύση υπερίσχυε τη άλλης; Μήπως το κρασί δεν ήταν εύγευστο τελικά αλλά πικρό; Σκεφτείτε επίσης με τι ταιριάζει καλύτερα: με τυρί, με ψωμί ή με ένα βαρύ πλήρες γεύμα; Θα το ξαναγοράζατε; Αν ναι θυμηθείτε το όνομά του, τον παραγωγό και την ημερομηνία εμφιάλωσης για μελλοντική χρήση!
Έλενα Τσαφταρίδη