MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εξερευνούμε τις “άγνωστες” Σέρρες με Jeep Wrangler 3,8

Από τον εύφορο κάμπο του Στρυμόνα, μέχρι τα ιαματικά νερά του Σιδηροκάστρου και τα μυστήρια του σπηλαίου του «Μαύρου βράχου», ο νομός Σερρών μπορεί και να χαρακτηριστεί «μια απόδραση στον παράδεισο».

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Εκεί που η φύση και ο άνθρωπος έρχονται κοντά!

Οι Σέρρες ένας νομός που έχει κληρονομήσει ανεξάντλητη φυσική ομορφιά ,πέρα από τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Θεωρείται ιδανικό μέρος για διακοπές όλων των γούστων!  Προσελκύει αρκετούς επισκέπτες λόγω των αρκετών πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και των μηχανοκίνητων πρωταθλημάτων που φιλοξενούνται πέρα από το αυτοκινητοδρόμιο, στην γύρω ορεινή περιοχή.

Ακολουθώντας την διαδρομή Σιδηρόκαστρο –Αχλαδοχώρι η ίδια η φύση σχηματίζει πολλούς μικρούς καταρράκτες άπειρου κάλλους. Κάποτε η περιοχή λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού ήτανε γεμάτη με νερόμυλους που συμπλήρωναν αρμονικά την ομορφιά του τοπίου. Σήμερα μόνο τα ερείπια μας θυμίζουνε την ύπαρξη τους.

Στην πινακίδα «Μαύρος βράχος» στρίβουμε δεξιά αντικρίζοντας ένα μεγάλο σύμπλεγμα από βράχια που υψώνονται δεξιά της κοίτης του ποταμού Κουσοβιτη, όπου ένα μικρό φράγμα δημιουργεί μια σειρά από υπέροχους καταρράκτες. Τα βράχια που είναι από ψιαμιτη (βράχια των Μετέωρων), προσφέρονται για αναρρίχηση καθώς υπάρχουν γύρω στις 20 χαραγμένες διαδρομές με όλους τους βαθμούς δυσκολίας.

 

Στα πέτρινα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου!

Ανηφορίζοντας τον ποταμό, ένα παραποτάμιο δασός παρεμβάλλεται στην διαδρομή και μας προκαλεί να διασχίσουμε ένα τμήμα της διαδρομής μας μέσα από το νερό. Είναι πραγματικά μια εκπληκτική εμπειρία, ειδικά να έχεις ως σύμμαχος σου το Jeep Wrangler. Κινείται με εκπληκτική άνεση μέσα στο νερό, περνώντας από πέτρες και διάφορα εμπόδια, επιδεικνύοντας κορυφαίες δυνατότητες. Σε ακραίες καταστάσεις, όπως μια ανάβαση σε μεγάλη πλαγιά, αρκεί η επιστράτευση όλων των μέσων της τετρακίνησης, η οποία σε συνδυασμό με την ανάρτηση των πέντε συνδέσμων και τον πολύ δυνατό V6 κινητήρα, εξασφαλίζει την προσπέλαση και των πιο απαιτητικών σημείων.

Με 2α αργό στο κιβώτιο σκαρφαλώνουμε την πλαγιά λίγο πριν την διασταύρωση για Καπνόφυτο και συναντούμε το παλαιό γεφύρι της Σαμοκοβας. Πολλά είναι τα σημάδια του χρόνου που δεν σβήνονται από κανένα νέο έργο. Αλλά εδώ πάνω η ανάπτυξη αργεί, το ρόλοι τρέχει ανάποδα και η πορεία μας το αποδεικνύει καθώς αντικρίζουμε το επόμενο γεφύρι της Τουπουβίτσας. Το ποτάμι είναι ορμητικό, τα βράχια μέσα στο ποτάμι δημιουργούν μικρές δίνες, με την ορμή του νερού να έρχεται πάνω στο αμερικανικό 4Χ4 με μανία.

 

Σταματάμε στο Αχλαδοχώρι και καθόμαστε στο καφενείο του Θωμά, παίρνοντας μια ανάσα και τις απαραίτητες πληροφορίες από τους κατοίκους. Αφήνουμε το χωριό πίσω μας και μπαίνουμε σε καθαρά off- road  διαδρομή αγρία αλλά ονειρική. Στα αριστερά μας το ποτάμι, δεξιά το όρος Άγκιστρο και η βλάστηση ζωντανεύει μέρη τροπικά που θα τα ζηλεύανε όλοι οι διοργανωτές αγώνων περιπέτειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από την περιοχή κοντά πέρασε και ο φετινός αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος endure των 6 ημερών περιπλάνησης στον νομό.

 

Ένα δύσκολο πλάγιο πέρασμα μας ξεσήκωσε καθώς το Wrangler για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε αξιόπιστο και ετοιμοπόλεμο. Βλέπουμε ένα παλιό μύλο, που στέκει και περιμένει το νερό για να γυρίσουν οι φτερωτές του και να αλέσει το σιτάρι. Ναι, ο μύλος λειτουργεί ακόμα και αυτό οφείλειται στους κατοίκους του χωριού, που τον αναστήλωσαν και αναβιώνουν την παράδοση.

 

Το Αχλαδοχωρι βρίσκεται σχεδόν 24 χλμ. από το Σιδηρόκαστρο, και μόλις 17 χωμάτινα χιλιόμετρα από το Άγκιστρο. Υπαρχει μια τρελή πορεία ανάβασης από μια φαρδιά αντιπυρική ζώνη πάνω από το γειτονικό χωριό Καπνοφυτο που ανεβάζει στο χιονοδρομικό κέντρο των Σερρών στο Λαϊλιά στα 1.700μ. Συνεχίζουμε προς το γεφύρι της Άνω Μπελίτσα, ένα πραγματικό έργο τέχνης, με αναλλοίωτη την πέτρα πάνω του, αν και το μονοπάτι πρόσβασης είχε χαθεί στον χρόνο. Διασχίζοντας ένα υδάτινο χιλιόμετρο μέσα από το ποτάμι φτάνουμε κάτω από το γεφύρι της κάτω Μπελίτσας. Εδώ ο δρόμος περνά πάνω από το γεφύρι και ενώνει την περιοχή του Αχλαδοχωριου με το Καπνοφυτο και τα γύρω χωράφια της περιοχής. Υπάρχει και άλλος δρόμος αλλά χρειάζεται να κάνει κύκλο κανείς για να φτάσει στον ίδιο προορισμό.

Χαιρετήσαμε τον οδηγό μας, τον Θωμά και επιστρέφουμε προς το Σιδηρόκαστρο και ειδικότερα την περιοχή του «Μαύρου βραχου»  και των «ζεστών νερων» με κατεύθυνση βόρειο ανατολικά πλέον.

 

Η περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους στολισμένη με σχηματισμούς βράχων και συμπλέγματα από πλατάνια και πεύκα.  Βέβαια και εδώ, δεν υπάρχει σχετική σήμανση για να το επισκεφτεί κάποιος αλλά να θυμάστε ότι είναι ακριβώς στην στροφή «ζεστών νερών». Υπάρχει πινακίδα προς «καταρράκτες» δεξιά, κατηφορίζοντας 300 μετρα. Ένας φυσικός καταρράκτης 17 μέτρων πέφτει από ψηλά και σχηματίζει κάτω μια μικρή λίμνη που ονομάζονταν και γαλάζια λόγω του χρώματος της. Η μαγεία συνεχίζεται αφού πίσω από τον καταρράκτη υπάρχουν δυο ανοίγματα στον βράχο που οδηγούν σε σπηλιές. Η πρώτη σπηλιά όπως λένε οι πληροφορίες χρησίμευε ως τούνελ της εποχής εκείνης προκείμενου οι κάτοικοι να περάσουνε στην απέναντι μεριά μαζί με τα άλογα τους. Σήμερα εικάζεται ότι είναι κλειστή η δίοδος και παραμένει ανεξερεύνητη. Η δεύτερη σπηλιά είναι μικρότερου ύψους και βάθους 30μετρων. Στα τοιχώματα γύρω από τον καταρράκτη έχουν δημιουργηθεί σταλακτίτες. Έντονη υπήρχε η φημολογία για ύπαρξη κρυμμένων θησαυρών λόγω της ιδιαιτερότητας των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών. Ανεξάρτητα από της φήμες η περιοχή αποτέλεσε πόλο έλξης θησαυροθηρων με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της σπηλιάς να παρατηρούνται πολλές τρύπες. Κάτι που συναντήσαμε και στα γεφύρια. Στην περιοχή επίσης υπάρχει ένας βράχος σκαλισμένος που ονομάζονταν “Λαϊκό δικαστήριο”. Πάνω στον βράχο διακρίνονται σκαλισμένα σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε ένα σκαλισμένο θρόνο. Στην κορυφή του Μαύρου βράχου και ψηλότερα από τις κατασκηνώσεις, υπήρχε και άλλο προϊστορικό κάστρο. Στην περιοχή αυτή υπάρχει μέχρι και σήμερα η αστείρευτη πηγή από την οποία έπαιρναν νερό οι κάτοικοι του κάστρου.

 

Πώς να φτάσετε;

Οι Σέρρες απέχουν 608χλμ. από την Αθήνα και 98χλμ από την Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος όμως είναι νέος σε αρκετά του τμήματα και αρκετά γρήγορος. Έτσι από Αθηνά θα χρειαστείτε 6 περίπου ώρες και από Θεσσαλονίκη 1ωρα.

 

Που θα μείνετε;

Για την διαμονή σας υπάρχουν καλόγουστα ξενοδοχεία με καλή διάθεση και εξυπηρέτηση όπως το «Άγκιστρο» (2323028518) με σουίτες υδρομασάζ, το «Χαμάμ» (2323041420) δίπλα από το ομώνυμο χαμάμ. Τα λουτρά κοστίζουν €5 ανά άτομο για μισή ώρα.

Το «Ξύλινο χωριό» (2323041008) και στο Σιδηρόκαστρο το «Αγνάντια» (2323028200) με πανοραμική θεά και πολλές παροχές, όπως πισίνες, υδρομασαζ και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

 

Που να φάτε;

Σε όλα τα χωριά υπάρχουν ταβερνάκια, με απολαυστικούε μεζέδες της ώρας αλλά ντόπια φαγητά, σε τιμές που δεν φαντάζεστε. Πριν  φύγετε από το Άγκιστρο να περάσετε από το ιχθυοτροφείο του χωριού μια βιοτεχνία καπνιστών ψαριών με ταβέρνα στον επάνω όροφο και με θέα την γύρω περιοχή που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο.

 

Προτείνουμε:

Μια επίσκεψη στο Άγκιστρο όπου είναι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του νομού και ένα από τα βορειότερα της Ελλάδας. Εδώ ο τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος  χάρη στα ιαματικά λουτρά της περιοχής, το εκτροφείο με τις πέστροφες και τα πολύ καλά καταλύματα με τις  λογικές τιμές. Αυτά τα λουτρά απολάμβαναν και οι Βυζαντινοί πασάδες. Τώρα βρίσκονται υπό την εποπτεία και την εκμετάλλευση της Δημοτικής επιχείρησης της κοινότητος Αγκίστρου. Για ραντεβού και πληροφορίες στα τηλεφωνά 2323022422.

 

 

Κείμενο: Λουκάς Παπαλάμπρος, Παντελής Τζερτζεβέλης

Φώτο: Παντελής Τζερτζεβέλης

Περισσότερα από Προορισμοί