Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μεθόδους αποτρίχωσης (part 2)
Η συνέχεια για τις μεθόδους αποτρίχωσης.
Laser
Η αποτρίχωση με laser έχει αναπτυχθεί ραγδαία, είναι σχεδόν απόλυτα ασφαλής όταν εφαρμόζεται σωστά, και όλο και περισσότερες γυναίκες την προτιμούν. Με laser αφαιρούνται και κηλίδες και σημάδια αλλά και οι αντιαισθητικές τρίχες. Τα Laser εκπέμπουν φως σε διάφορες συχνότητες, με διαφορετικά ποσά ενέργειας και διαφορετική διάρκεια παλμού. Η συχνότητα είναι και αυτή που καθορίζει ποιο συστατικό του δέρματος επηρεάζει: αρτηρίες, μελανίνη και άλλα. Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μελανίνη, δηλαδή όσο πιο μαύρες είναι τρίχες (και όσο πιο ανοιχτόχρωμο το δέρμα) τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχει. Οι πιο συχνές περιοχές όπου χρησιμοποιείται είναι τα πόδια, η γραμμή του μπικίνι, το πρόσωπο, η πλάτη και οι μασχάλες. Έχετε υπόψη σας ότι το Laser δεν ενδείνκυται για ξανθές τρίχες, για χνούδι και για αρκετά σκούρα δέρματα. Η αποτρίχωση με Laser δεν είναι άμεση και μόνιμη λύση, αφού δεν καταστρέφει ολικά την τρίχα, και είναι πολύ πιθανό οι τρίχες να ξαναφυτρώσουν, ωστόσο το αποτέλεσμα συνήθως διαρκεί πάνω από ένα μήνα. Με την επανάληψη των συνεδριών, οι τρίχες εξασθενούν, ώσπου να εξαφανιστούν ή να χρειάζεστε μία ή δύο συνεδρίες το χρόνο για “συντήρηση”. Η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικό, είτε γιατρό, είτε πεπειραμένη αισθητικό με πιστοποιητικά προϋπηρεσίας, σε ιατρείο.
Ηλεκτρόλυση
Κατά τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, μία πολύ λεπτή βελόνα εισέρχεται στο θύλακα της τρίχας και περνά ηλεκτρικό ρεύμα στη ρίζα της τρίχας. Ουσιαστικά, η διαδικασία αυτή «καίει» το θύλακα και εμποδίζει την παραγωγή άλλων τριχών. Κάθε θύλακας θέλει τη δική του θεραπεία, γι’ αυτό χρειάζονται πολλές συνεδρίες για μόνιμο αποτέλεσμα (μέχρι και δύο χρόνια). Η ηλεκτρόλυση είναι μόνιμη λύση, έχει όμως και μειονεκτήματα. Αρχικά, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής μπορεί να νιώθετε αίσθηση καύσου και πόνο. Αυτό αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή μιας αναισθητικής κρέμας. Κατά δεύτερον, αυτοί που ξέρουν πραγματικά να κάνουν σωστά τη μέθοδο αυτή, σπανίζουν. Η ηλεκτρόλυση πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο αισθητικό με εμπειρία. Μη διστάσετε να ζητήσετε δίπλωμα πριν εμπιστευθείτε κάποιον. Ο άπειρος θεραπευτής μπορεί να προκαλέσει ουλές και καψίματα. Και τρίτον, είναι λογικό να μην προτιμάται για μεγάλες επιφάνειες με πολλές τρίχες, καθώς είναι χρονικά σχεδόν αδύνατο να γίνει θεραπεία για μία-μία τρίχα σε τέτοιες περιοχές.
Φωτοαποτρίχωση
Η μέθοδος αυτή λειτουργεί ως εξής: ρίχνει ένα πολυχρωματικό παλμικό φως στο θύλακα για να τον καταστρέψει. Ανάλογα με την ανάγκη σας και την τρίχα σας, η ειδικευμένη αισθητικός επιλέγει το κατάλληλο πρόγραμμα. Το χρώμα της τρίχας, η διάμετρος, η περιοχή που βρίσκεται και ο τύπος του δέρματός σας καθορίζουν ποιο πρόγραμμα θα επιλεγεί. Η θεραπεία είναι ανώδυνη: ενας επίπεδος ορθογώνιος παραλληλόγραμμος κρύσταλλος ακουμπά το δέρμα και απελευθερώνει φως. Δε χρειάζεται αναισθησία και είναι πολύ γρήγορή μέθοδος εξαιτίας της επιφάνειας του κρυστάλλου. Απομακρύνει την τριχοφυία σε πολύ μεγάλο ποσοστό (μέχρι 80%) και αφήνει μόνο το χνούδι. Επιπλέον, μειώνει τις κοκκινίλες αλλά και τις τρίχες που «γυρίζουν» φυτρώνοντας προς τα μέσα. Τα άτομα που έχουν φωτοευαισθησία πρέπει να αποφεύγουν τη μέθοδο. Επίσης, η φωτοαποτρίχωση μπορεί να προκαλέσει φωτοαλλεργίες, δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται σε εγκύους και σε όσους παίρνουν φάρμακα, και πρέπει να αποφεύγεται το καλοκαίρι.
Έλενα Τσαφταρίδη