Sexting: οι στατιστικές του “ψηφιακού φλερτ”
Σε μια εποχή όπου οι σύγχρονοι πιστοί θυσιάζουμε τα πάντα στον βωμό των θεών των νέων τεχνολογιών, όλα γίνονται ψηφιακά, ακόμα και το φλερτ. Οι ερωτικές επιστολές θυμίζουν ασπρόμαυρη ταινία εποχής, κι έτσι αντικαταστάθηκαν από σύντομες ψηφιακές εκδηλώσεις τηλεγραφικού θαυμασμού, σε άπταιστα… greeklish.
O όρος “sexting” χαρακτηρίζει την ηλεκτρονική ερωτική δραστηριότητα και ανήκει στη λεξιλογική οικογένεια των όρων που γεννιούνται για να περιγράψουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Προέρχεται από το “sex” και το “texting”, αναφέρεται δηλαδή στην ανταλλαγή αλλεπάλληλων γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Καθιερώθηκε βέβαια όταν το texting έγινε «ροζ» -κατά τα ροζ τηλέφωνα- και χρειάστηκε να βαφτίσουμε κάπως την εν λόγω δραστηριότητα.
Όλοι έχουμε σίγουρα να αφηγηθούμε από τουλάχιστον ένα σκάνδαλο sexting που έχει φτάσει στ’ αφτιά μας και αφορά σε ανταλλαγή μηνυμάτων τολμηρού περιεχομένου, ενδεχομένως σε συνδυασμό με γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες ή video, που για κάποιο λόγο δημοσιοποιήθηκαν και είχαν δυσάρεστες συνέπειες για τους εμπλεκόμενους. Κατά καιρούς ακούμε π.χ. για σκάνδαλα με πρωταγωνιστές αστέρες της showbiz, που ξέσπασαν μετά από διαρροή στοιχείων sexting. Ωστόσο, πέρα από τον κόσμο της showbiz και το sexting μεταξύ ενήλικων «κοινών θνητών», τα περισσότερα κρούσματα του φαινομένου καταγράφονται στον κύκλο του σχολείου. Εξάλλου η συγκεκριμένη μόδα ξεκίνησε κυρίως από τους έφηβους, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση, μη γνωρίζοντας πώς να χειριστούν αυτού του είδους το ξέσπασμα ορμονών όταν ξεφεύγει από τα όρια και αποκτά διαστάσεις εθισμού, παρενόχλησης ή παραβατικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Teenage Research Unlimited, 22% των έφηβων κοριτσιών και 18% των αγοριών έχουν στείλει τολμηρές φωτογραφίες τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή τις έχουν δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, πράγμα το οποίο ισχύει και για το 1/3 των νέων 20-26 ετών. Επίσης ποσοστό που ανέρχεται στο 39% για τους εφήβους και 59% για τους νέους, δηλώνει ότι κατά καιρούς έχει ανταλλάξει φλερτάροντας, γραπτά μηνύματα πρόστυχου περιεχομένου. Η ηλεκτρονική σεξουαλική απελευθέρωση, το τεχνολογικό «φρούτο» των καιρών, ήταν άλλωστε επόμενο να ευδοκιμήσει ανάμεσα στους νέους που διαθέτουν πιο οξυμμένα αντανακλαστικά μπροστά σε ό,τι καινούργιο έχει να προσφέρει η «σοδειά» της ψηφιακής εποχής, και να το αναδείξουν σε trend. What’s next?
Ειρήνη Ντέλλα