Η ισπανική κολεκτίβα, που είναι γνωστή για μελέτες και χαρτογραφήσεις πόλεων με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, σε συνεργασία με μία διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, θα εξετάσει σε ένα εργαστήριο επτά ημερών τι σημαίνει ο όρος “commons/κοινά” καθώς και ποιά η σημασία του σε ιδιαίτερες οικονομικές περιόδους.
Το υλικό που θα συλλεχθεί από την ομάδα θα αποτελέσει το περιεχόμενο ενός ανοιχτού διαδικτυακού χάρτη και άλλου οπτικοακουστικού υλικού που θα παρουσιαστεί στο Project Room του μουσείου και στο διαδίκτυο με την ευκαιρία της έκθεσης που θα ακολουθήσει.
Η ομάδα Hackitectura είναι ένας δυναμικός πυρήνας από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, προγραμματιστές και ακτιβιστές που ιδρύθηκε από τους José Pérez de Lama, Sergio Moreno and Pablo de Soto το 1999.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραματοποιηθεί εργαστήριο που θα ξεκινήσει με συζητήσεις ανοιχτές στο κοινό την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στις 15:00 γύρω από τα Κοινά Αγαθά και την πόλη της Αθήνας και καλεσμένους ομιλητές τους: Errands, Νέλλη Καμπούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργο Καράμπελα (AWMN), Ηλία Μαρμαρά (Personal Cinema), Γιώργο Παπανικολάου (P2P Foundation), Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (EMΠ), Δημήτρη Παρσάνογλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Πρόδρομο Τσιαβό, (Creative Commons), Δήμητρη Χαρίτο (ΕΜΜΕ/ΕΚΠΑ) και Παύλο Χατζόπουλο (re-public.gr)
Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 19:00, οι Hackitectura θα μιλήσουν στο κοινό για το έργο τους και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στην Αθήνα. Aμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου έργου.