Η έκθεση εξετάζει τη σχέση της ρωσικής τέχνης με την επιστήμη πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Συγκεκριμένα, εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των καλλιτεχνικών οραμάτων για το σύμπαν και των επιστημονικών ερευνών που οδήγησαν στην υλοποίηση του διαστημικού ταξιδιού. Τονίζει επίσης την αλληλεπίδραση της αισθητικής και της φιλοσοφικής συνείδησης των καλλιτεχνών και των αστροφυσικών με την αστροναυτική έρευνα των αρχών του 20ου αιώνα στη Ρωσία.
Πολλοί πειραματιστές καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της ρωσικής πρωτοπορίας των δεκαετιών 1910 και 1920, όπως οι Πάβελ Φιλόνοφ, Πιότρ Φατέεφ, Βασίλι Καντίνσκι, Σολομών Νικρίτιν, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Βλαντίμιρ Τάτλιν και Γκούσταβ Κλούτσις, εμπνεύστηκαν από το θέμα της αναζήτησης άλλων κόσμων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τάτλιν ασχολήθηκε με την έννοια της πτήσης και ο Καντίνσκι με τον ήχο του διαστήματος. Ο Μαλέβιτς αναπαριστούσε τους πλανήτες στους μη-αντικειμενικούς πίνακές τους, ενώ ο Ρότσενκο εμπνεύστηκε από την τροχιά των πλανητών και ο Κλούτσις φαντάστηκε και ζωγράφισε την εποίκισή τους.
Θα παρουσιαστούν αριστουργήματα της ρωσικής ζωγραφικής της πρωτοπορίας, επιστημονικές μελέτες και επιτεύγματα, σειρά από φωτογραφίες, αφίσες, βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες-ντοκιμαντέρ με θέμα την κατάκτηση του διαστήματος.
Τέλος, τα πλούσια ευρήματα της ρωσικής πρωτοπορίας και των επιστημόνων της εποχής τους επεκτείνονται σε πιο πρόσφατες εποχές με την συμμετοχή των έργων των σύγχρονων Ρώσων καλλιτεχνών Φρανσίσκο Ινφάντε και Νόννα Γκουριάνοβα. Στην έκθεση παρουσιάζεται μεταξύ άλλων, ο πίνακας του Βασίλι Καντίνσκι «Μουσική Οβερτούρα – Βιολετί Αιχμή» που ταξίδεψε ως τη Θεσσαλονίκη από το Μουσείο Καλών Τεχνών της ρωσικής πόλης Τούλα.
Ο κατάλογος της έκθεσης είναι δίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά) και περιέχει εκτενές εισαγωγικό κείμενο των επιμελητών, καθώς και άρθρα ιστορικών τέχνης, φιλόσοφων και αστρονόμων.
Επιμελητές της έκθεσης είναι ο καθηγητής του USC του Λος Άντζελες John E. Bowlt, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών της Νάπολι, Nicoletta Misler και η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ. Μαρία Τσαντσάνογλου. Η έκθεση είναι συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Μποτίν του Σανταντέρ.