“Επικίνδυνες Σχέσεις” στο Θέατρο ΑΛΜΑ: στη σαγήνη της “ανατρεπτικής” Θάλειας Ματίκα!
Είναι μερικές παραστάσεις που έχουν «μαγικές» ιδιότητες και μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάς μέχρι τ’ αφτιά, ακόμα και στο τέλος μιας πολύ κακής μέρας. Συμβουλή: μην αφήνετε τις «κακές μέρες» να σας παίρνουν από κάτω, όσο υπάρχουν οι βραδιές που μπορούν να κάνουν την ανατροπή στο τέλος του σόου. Ειδικά, δε, όταν το φινάλε έχει και την υπογραφή του Γιώργου Κιμούλη με φόντο την παριζιάνικη ατμόσφαιρα του ’30, φεύγεις σίγουρος/η πια πως το θέατρο τελικά είναι ψυχοθεραπεία, με Ψ κεφαλαίο.
Το μυθιστόρημα του Σοντερλό ντε Λακλό «Επικίνδυνες σχέσεις» είναι τόσο γνωστό, όσο και η κινηματογραφική μεταφορά του Στίβεν Φρίαρς. Είχε κάνει μάλιστα αυτό που λέμε «ντόρο» στην εποχή του συγγραφέα, αφού είχε χαρακτηριστεί ως ανήθικο όταν πρωτοεκδόθηκε στο Παρίσι του 1782. Το ίδιο το σκάνδαλο όμως που προκάλεσε το βιβλίο τότε αλλά και αργότερα, ήταν αυτό που ανέδειξε τη διαχρονικότητά του. Το τολμηρό θέμα ωστόσο, δεν είναι η ουσία του μυθιστορήματος. Η ουσία είναι η πτώση της αριστοκρατίας, η παρακμή της αστικής τάξης, η αποκάλυψη της απάτης στον έρωτα, η ανατομή της ανθρώπινης ψυχής και κυρίως η πιο διαχρονική αλήθεια που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του: το πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι ερωτικές σχέσεις. Τόσο στο 1930 όσο και στο 2010 υπάρχουν σχέσεις που εξαρτούν, που σημαδεύουν, που γίνονται αρρωστημένες, όπως υπάρχουν ερωτικά παιχνίδια που διασκεδάζουν ή που γυρίζουν μπούμερανγκ. Το «συρματόπλεγμα» αυτό των σχέσεων γύρω από την ανθρώπινη φύση θα είναι επίκαιρο, όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Υπόθεση:
Η σατανική Μαρτέιγ ζει βάζοντας στοιχήματα πάνω στην κρυφή ερωτική ζωή των άλλων. Κάποια μέρα, αναθέτει στον πρώην εραστή της, τον Βαλμόν, να αποπλανήσει τη νεαρή κοπέλα που πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος τα καταφέρνει θαυμάσια, κερδίζοντας έτσι το στοίχημα. Η απρόσμενη άφιξη της ωραιότατης Τουρβίλ θεωρείται ως πρόκληση για την Μαρτέιγ, που αναθέτει στον Βαλμόν να την κατακτήσει, προσφέροντάς του ως τίμημα μια βραδιά μαζί της. Έτσι, ο Βαλμόν επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, χρησιμοποιώντας ως όπλο τη γοητεία του και την τέχνη του στον έρωτα, και παρουσιάζεται στην Τουρβίλ σαν ένας ανιδιοτελής ερωτευμένος. Τελικά πετυχαίνει τον σκοπό του, αλλά ερωτεύεται και ο ίδιος το θήραμά του, με αποτέλεσμα να καταστρέψει όχι μόνο την Τουρβίλ, αλλά και τον εαυτό του.
Η παράσταση παίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η Θάλεια Ματίκα φέτος κάνει την ανατροπή. Στέκεται στην άλλη μεριά του καθρέφτη και αφού την είδαμε πέρσι να υποδύεται την καλή Τουρβίλ (το αναμενόμενο δηλαδή) με μεγάλη επιτυχία, φέτος μεταμορφώνεται σε σατανική πλην σαγηνευτική Μαρτέιγ. Αποστομωτικά λοιπόν για όσους την έχουν συνδέσει με εύθραυστες ηρωίδες, η Θάλεια παίζει τον ρόλο της τόσο καλά που και το κοινό φαίνεται πρόθυμο να συμμετάσχει στα δολοφονικά της σχέδια αν του το ζητούσε!
«Δυνατά χαρτιά» επίσης αποτελούν τα κοστούμια, η μουσική και ο φωτισμός που δένουν τέλεια με την -για άλλη μια φορά- εξαιρετική σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη και τις πολύ ωραίες ερμηνείες όλων των ηθοποιών. Με λίγα λόγια, η καινούργια αγαπημένη μου θεατρική παράσταση. Εσείς; Βάζετε στοιχήματα;
Ειρήνη Ντέλλα
INFO: Παρακολουθήσαμε την παράσταση στην φιλόξενη Β’ ΣΚΗΝΗ του θεάτρου ΑΛΜΑ, χωρητικότητας 90 θέσεων, και εφοδιασμένης με σύγχρονο εξοπλισμό που δημιουργήθηκε στον 5ο όροφο του κτηρίου. Τον καινούργιο χώρο ανέλαβε για τα επόμενα 3 χρόνια υπό την καλλιτεχνική του επιμέλεια ο Τάσος Ιορδανίδης. Οι «Επικίνδυνες σχέσεις» είναι η πρώτη θεατρική δουλειά που ανεβαίνει σ’ αυτό το όμορφο και λειτουργικό θέατρο.