
Monopoli Team
04.01.2011
A
A
«Παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση δυο παραστάσεις της Μήδειας του Μπέντα. Τίποτα έως τώρα δεν με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο! Η συνεύρεση της πρόζας και της μουσικής δίνουν το ωραιότερο αποτέλεσμα. Ο Μπέντα έχει συνθέσει άλλο ένα “μελόδραμα”, την Αριάδνη στη Νάξο, και τα δύο πραγματικά αξιοθαύμαστα. Αγαπώ τα δύο αυτά έργα τόσο πολύ, ώστε τα έχω πάντα μαζί μου. Ο Μπέντα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου σύνθετες».
Γεμάτος ενθουσιασμό ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ περιγράφει στον πατέρα του τι ένιωσε παρακολουθώντας τη Μήδεια στο Μάνχαϊμ. Το 18ο αι. ο όρος «μελόδραμα» αναφερόταν σε ένα είδος τόσο αβάν-γκαρντ για την εποχή εκείνη που εντυπωσίασε τη μεγαλοφυΐα του νεαρού Βόλφγκανγκ: ένα θεατρικό έργο με μουσική συνοδεία, χωρίς όμως τραγούδι αλλά με απαγγελία.
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες θεατρικές Μήδειες, δίνει νέα πνοή στο έργο του Γκέοργκ Μπέντα, ενώ τα όργανα εποχής της Καμεράτας μας φέρνουν πιο κοντά στο δωρικό συμφωνικό ήχο της κλασικής περιόδου.
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς παρουσιάζεται η περίφημη συμφωνία αρ. 94 του Γιόζεφ Χάυντν, με την επονομασία Η έκπληξη.
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
ΕΡΓΑ
Joseph Haydn
Συμφωνία αρ. 94 σε σολ μείζονα (Η έκπληξη)
Ι. Adagio-Vivace assai
II. Andante
III. Menuetto (Allegro molto)
IV. Finale (Allegro di molto)
A
A
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρες καθημερινά στο email σου τα πιο δημοφιλή θέματα του Monopoli.gr και ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην πόλη!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
5ο Patras Art Festival: Ένα φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην καρδιά της Πάτρας
Έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος – Η ανακοίνωση του Βατικανού
Diamond Cat Expo 2025: Γάτες απ’ όλο τον κόσμο “κατακλύζουν” το Σεράφειο Μέγαρο
Λάκης Παπαστάθης: Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ο Διάλογος του Θέμελη: Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του σπουδαίου αρχαιολόγου
Jerome Kaluta: Ο όρος Αφροέλληνας είναι πλέον οικείος – και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα
Home Cinema: 10 ταινίες που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα στην τηλεόραση
Στο Fuzz οι Hooverphonic μάς χάρισαν την πιο μαγική αναδρομή της καριέρας τους
Hot or Not #163: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Φαντάσματα: Ένα αφιέρωμα στον Αόρατο Κόσμο του Ελληνικού Κινηματογράφου