Όργανα σχεδίου και μέτρησης, τα εργαλεία των μαθηματικών και της γεωμετρίας ειδικότερα, τα οποία χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες προκειμένου να υπολογίσουν, να αποδείξουν πρακτικά ή έστω να προσεγγίσουν ένα ζητούμενο, θα έχει την δυνατότητα το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά.
Μέσω της έκθεσης αναδεικνύονται οι σχέσεις ανάμεσα στην ιστορία των επιστημών και την ιστορία των τεχνών εστιάζοντας στη γεωμετρία και στον ρόλο της στη σύλληψη και την εκτέλεση δημιουργικού σχεδίου
Οσο για τον Κίρκινο, που χαρίζει το όνομά του στον τίτλο της, ας σημειωθεί ότι πρόκειται κατά την παράδοση για τον εφευρέτη του διαβήτη και ανιψιό του Δαίδαλου. Το όνομα του μάλιστα φέρει ένας αστερισμός που έχει σχήμα διαβήτη και είναι ορατός από το νότιο ημισφαίριο. Στην πραγματικότητα πάντως ο διαβήτης (διαβαίνω: στέκομαι όρθιος με ανοικτά πόδια), θεωρείται επινόηση του Θεόδωρου από τη Σάμο ενώ ο Θέων ο Αλεξανδρεύς ονομάζει το ίδιο όργανο αλφάριον και μετέπειτα αλφάδιον.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος Hephaestus της ΕυρωπαϊκήςΕνωσης.
Eπιμέλεια έκθεσης: Δρ Κατερίνα Καρέλλα