Παρατηρητές του χρόνου
Το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το περιοδικό Φωτογράφος, παρουσιάζει την έκθεση αστροφωτογραφίας του Έλληνα φωτογράφου Λουκά Χαψή.
Η έκθεση, αποτελεί ένα «αστρικό ταξίδι στη Γη των Μoai», όπως αυτό «συλλαμβάνεται» μέσα από το φωτογραφικό φακό του δημιουργού και περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές από την αποστολή του γνωστού φωτογράφου στη μακρινή νήσο του Πάσχα, (το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη).
Η νήσος του Πάσχα (Rapa Nui στην πολυνησιακή γλώσσα), η οποία έχει κυρίως γίνει γνωστή για τα περίφημα αγάλματα Moai, απέχει 3.510 χλμ. από την πλησιέστερη ηπειρωτική ακτή της Χιλής. Για να φθάσει εκεί ο φωτογράφος χρειάστηκε να αλλάξει τρία αεροπλάνα μέσω Ισπανίας (Μαδρίτη) και Χιλής (Σαντιάγο).
Όλες οι φωτογραφίες ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2010. Αφορμή για τη φωτογράφηση αποτέλεσε η ολική έκλειψη ηλίου ορατή στη Νήσο του Πάσχα, η οποία ξεκίνησε στις 12:40 της 11ης Ιουλίου 2010 (τοπική ώρα), έφθασε στη φάση της ολικότητας που κράτησε 4min.39sec. στις 14:08 και ολοκληρώθηκε στις 15.34.
Ο Χαψής φωτογράφησε όχι μόνον την έκλειψη αλλά και πολλές αστροφωτογραφίες με κοινό παρονομαστή τα Moai, τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα των Rapa Nui, μοναδικά κατάλοιπα στα απώτατα σύνορα του χαμένου πολυνησιακού πολιτισμού. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθούν τα Moai σαν συνδετικός κρίκος για μια σειρά αστροφωτογραφιών, σε ένα μοναδικό νυκτερινό ταξίδι ανάμεσα στη γη και το γαλαξία, ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το αστρικό μέλλον της ανθρωπότητας.
O Λουκάς Χαψής έχει στο ενεργητικό του σημαντικό επαγγελματικό portfolio με πορτρέτα επώνυμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δουλειάς του αφορά στη φωτογραφία φύσης και οικοσυστημάτων, ενώ για παράδειγμα φωτογραφίες αρχείου του διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.