Αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά προβλέπει η Deloitte
Σύμφωνα με αναφορά της βρετανικής εταιρείας, με τίτλο “Ο Καταναλωτής το 2020: Μελετώντας τις ενδείξεις”, οι ραγδαίες οικονομικές, δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις πρόκειται να επιφέρουν πρωτοφανείς αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (National Retail Federation) στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώνει στοιχεία και προβλέψεις για τις οικονομικές και δημογραφικές τάσεις, εκτιμήσεις για τους πεπερασμένους πόρους, την αειφορία, καθώς και για τον ισχυρότερο από ποτέ αντίκτυπο που θα έχει η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας. Επίσης, περιλαμβάνει προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν καταναλωτική συμπεριφορά και πρότυπα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται μια αλλαγή στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία θα μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι μάρκες και το λιανικό εμπόριο. Οι καταναλωτές εμφανίζουν τάσεις στροφής προς τα εκπτωτικά εμπορικά καταστήματα, τα προϊόντα ιδιωτικής αλυσίδας, τη μείωση αγοράς φαγητού εκτός σπιτιού, τον περιορισμό των ποσών που διατίθενται για την αγορά μεγάλων αλλά μη-απαραίτητων αντικειμένων για το σπίτι και κυρίως παρατηρείται μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα τιμών.
Παράλληλα, λόγω των σημαντικών δημογραφικών προκλήσεων ( μείωση του πληθυσμού της Ευρώπης και αύξηση του πληθυσμού της Αφρικής και της Ινδίας), προβλέπεται τεράστια δημογραφική ανάπτυξη στις μεσαίες τάξεις των ταχέως αναπτυσσόμενων κοινωνιών. Αυτό συνιστά τεράστια ευκαιρία για τους εμπόρους και τις μάρκες. Από την άλλη πλευρά, αυτή η αύξηση του πληθυσμού θα δημιουργήσει επιπρόσθετα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και προβλήματα ανεύρεσης πόρων.
Οι λειτουργίες του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, θα πάψουν να αποτελούν τις μόνες μεθόδους δέσμευσης των καταναλωτών στην υιοθέτηση συμπεριφορών. Η δικτύωση και η κοινωνικοποίηση αντίθετα, θα “παίξουν” σημαντικό ρόλο. Η Deloitte εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα βασίζονται στις συστάσεις του περιβάλλοντός τους για πληροφορίες σε σχέση με τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η αφοσίωσή τους σε μάρκες και εταιρίες, που υπήρχε στις προηγούμενες γενιές, θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα επηρεάζεται από την κοινωνική δικτύωση.
Ο Δ. Κουτσόπουλος, Head of Consumer Business της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός και Καμπάνης Α.Ε., σχολίασε: “Εξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς κατά τα περασμένα δέκα έτη, γίνεται προφανές ότι το μοντέλο αυτό δεν είναι πλέον βιώσιμο. Στο πλαίσιο της νέας εξισορρόπησης, την οποία προβλέπει η μελέτη, η Ελλάδα, από τη στιγμή που ανήκει στην ομάδα των υπερδανεισμένων κρατών που βασίζονται στην κατανάλωση, θα πρέπει να στραφεί στην αύξηση των εξαγωγών. Επιπλέον, αφού δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας κατανάλωσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει, τώρα περισσότερο από ποτέ, να εστιάσουν την προσοχή τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά και να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται”.
Αναλυτικά η έρευνα εδώ .