Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα
Τι εξάγει η Ελλάδα στην Ιταλία, εκτός από κρίση και εκρηκτικούς μηχανισμούς; Σύγχρονο πολιτισμό!
Σε μια περίοδο που όσες ειδήσεις προέρχονται από την Ελλάδα είναι συνυφασμένες με ελλείμματα, περικοπές, βόμβες και μιζέρια, το ανοιξιάτικο Φεστιβάλ στο Μιλάνο επιχειρεί να αποδείξει ότι υπάρχουν και χαμογελαστοί Έλληνες! Που δημιουργούν, παράγουν πολιτισμό και έχουν τη διάθεση να παρουσιάσουν τα έργα τους στο εξωτερικό. Χωρίς να είναι καθηλωμένοι στο παρελθόν, με διάθεση χιούμορ και ανανέωσης, νέοι καλλιτέχνες επιδιώκουν να οικοδομήσουν μια πολιτιστική γέφυρα της Ελλάδας με πόλεις της Ευρώπης. Εδώ και τρία χρόνια κάθε Μάρτιο, η Ελλάδα ταξιδεύει στο Μιλάνο. Η όμορφη ιταλική πόλη γίνεται φιλόξενη οικοδέσποινα κι υποδέχεται το φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα». Είναι μια προσπάθεια θετικής προβολής της εγχώριας πολιτιστικής παραγωγής στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει διακαώς ανάγκη από τέτοιου είδους «εξαγωγές». Σημείο εκκίνησης γι’ αυτή την ευρωπαϊκή εξόρμηση, το Μιλάνο, που δεν είναι όμως ο τελικός προορισμός. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η διαρκής διεύρυνση και ο εμπλουτισμός του θεσμού.
«ΩSMΩSIS» είναι ο φετινός υπότιτλος του φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά στο Μιλάνο από τις 8 ως τις 13 Μαρτίου 2011. Ο υπότιτλος επελέγη για να φωτίσει τη δημιουργική ένωση που συντελείται από τη γονιμοποίηση διαφορετικών πολιτισμών. Στόχος η συγκρότηση μιας κοινής μνήμης, μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας με αφετηρία την ανεκτικότητα και τοn διάλογο.
Στις 8 Μαρτίου λοιπόν ανεβαίνει στο Piccolo Teatro, το πλέον ιστορικό θέατρο του Μιλάνου, η “Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α”, ένας θεατρικός μονόλογος της Λένας Κιτσοπούλου. με την ηθοποιό Μαρία Πρωτόπαππα, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για ένα δείγμα νεοελληνικής θεατρικής γραφής, που καταρρίπτει τα στερεότυπα του διεθνούς κοινού για την ελληνική δραματουργία.
Ακολουθεί στις 9 Μαρτίου η “Έρημος”, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, μια παράσταση που βασίζεται σε κείμενα του Κάρλο Μίχελστεντερ και του Ηράκλειτου. Ερμηνεύει ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Μουζίο με τη συμμετοχή του Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Τι πιο ταιριαστό, μέσα στον Μάρτιο, από την “Ιεροτελεστία της άνοιξης” του Ιγκόρ Στραβίσνκι σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη, που ανεβαίνει στις 12 Μαρτίου παράλληλα με το “Sek Sek”, μια παράσταση της τουρκικής ομάδας χορού Taldans σε χορογραφία κι ερμηνεία των Mustafa Kaplan και Filiz Sizanli. Η ελληνοτουρκική συνύπαρξη επιβεβαιώνει τη διάθεση του θεσμού για ένα δημιουργικό διάλογο της Ελλάδας με τις γειτονικές της (κι όχι μόνο) χώρες.
Προς επίρρωση αυτής της φιλοδοξίας, το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον Ιταλοϊσραηλινό σκηνοθέτη και ηθοποιό Μόνι Οβάντια να ερμηνεύει ρεμπέτικα και μικρασιάτικα τραγούδια. Μαζί του, στη σκηνή Blue Note του Μιλάνου, σκαρφαλώνει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.
Τον βασικό κορμό του φεστιβάλ πλαισιώνει, στον εκθεσιακό χώρο Spazio Oberdan, εικαστική έκθεση με τίτλο “Διασταυρώσεις-Ετεροτοπίες“, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που επιμελείται η πρόεδρος του ΔΣ του μουσείου, Κατερίνα Κοσκινά. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται δύο ανεξάρτητα υλοποιημένες εγκαταστάσεις δύο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, της Λίζης Καλλιγά και του Γιώργου Χατζημιχάλη. Πρόκειται για τη σειρά φωτογραφιών “Μετοίκησις” της Καλλιγά, που παρακολουθεί τις Κόρες της Ακρόπολης και τη μεταφορά τους στο νέο μουσείο και το “Νοσοκομείο” του Χατζημιχάλη, που αποτελεί μέρος της ελληνικής συμμετοχής στην 51η Μπιενάλε της Βενετίας το 2005. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 10 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως την Πρωτομαγιά.
Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού Σatellart και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.milanoincontralagrecia.com