Οι Χαράλαμπος Γωγιός, Νίκος Πλατύραχος και Τάσος Ρωσόπουλος είναι τρεις από τους πολλούς σημαντικούς νέους συνθέτες που αξίζει να παίξουν ένα ζωηρό ρόλο στη μουσική μας σκηνή. Το έργο τους είναι μια απάντηση στην απαισιόδοξη σκέψη ότι δεν υπάρχει νέο αίμα στην ελληνική σύνθεση.
Κρατώντας τους δεσμούς με το ζωντανό κύτταρο του ελληνικού πολιτισμού που λέγεται τραγούδι, οι τρεις αυτοί νέοι συνθέτες οδηγούνται από και οδηγούν σε ένα νέο, κάποιες φορές πιο σύνθετο, ωστόσο πάντα ελληνικό ήχο.
Ο Χαράλαμπος Γωγιός έχει γράψει τις όπερες Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος (1998), Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα (2004), Ένα σώμα (2007) κ.ά. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το dissonArt ensemble, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης κ.ά. Συνθέσεις του έχουν βραβευτεί από το περιοδικό Classic CD, το Υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Η όπερά του Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος κυκλοφορεί σε CD από την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μαζί με το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη διαχειρίζεται την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων».
Ο Νίκος Πλατύραχος ζεί και δρά στην Kολωνία και το Mόναχο της Γερμανίας όπου ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση μουσικών υποκρούσεων σε κινηματογραφικές ταινίες. Aφού σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη μουσική ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, καθώς και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Studio ηλεκτρονικής μουσικής της Kολωνίας με καθηγητή τον H. U. Humpert και με την υποστήριξη της γερμανικής υποτροφίας DAAD, απ’ όπου αποφοίτησε το 1991. Eχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 20 ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και συνεργάζεται συστηματικά με τους σκηνοθέτες Xάρη Πατραμάνη, Σπύρο Ταραβήρα, Γρηγόρη Καραντινάκη, Rainer Matsutani και Adolf Winkelmann. H μουσική του για την ταινία “FLUG IN DIE NACHT” (Πτήση μέσα στη νύχτα) απέσπασε την πρώτη διάκριση στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Trossingen. Oι δραστηριότητές του εκτείνονται επίσης σε έργα για ορχήστρα και μικρότερα σύνολα, που εκτελούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (ορχήστρα της Bαυαρικής ραδιοφωνίας, συμφωνική ορχήστρα της Πράγας, Studio ορχήστρα της Kολωνίας κ.α.). Στην Eλλάδα μεταξύ άλλων, έργα του έχουν εκτελεσθεί στο Hρώδειο Ωδείο και στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, από την ιταλική ορχήστρα “Divertimento Ensemble”, καθώς και από τη Συμφωνική Oρχήστρα της EPT. Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του, σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την ορχήστρα των χρωμάτων (“Mατωμένος Γάμος”, κινηματογραφικά, κύκλος “Nino Rota”), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη (“Aκολουθία εις κεκοιμημένους”, “Eπιφάνεια Aβέρωφ”). Tον Nοέμβριο του 1995 του απενεμήθη το ομοσπονδιακό βραβείο κινηματογραφικής μουσικής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων FILMMUSIKTAGE 95 στη Bόννη, για τη μουσική του στην ταινία του Rainer Matsutani “Nur über meine Leiche”. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005 είχε επενδύσει μουσικά τις ταινίες που απέσπασαν τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες μυθοπλασίας και ντοκυμαντέρ («Η χορωδία του Χαρίτωνα», «Buzz»). H δισκογραφική του έκδοση με τίτλο “Σεπτέμβριος”, αποτελείται από κινηματογραφικά μουσικά του θέματα που αποδίδονται από την Oρχήστρα των Xρωμάτων. Η τελευταία του παρουσία στη δισκογραφία έχει τίτλο «Από την αυτοκρατορία των σκιών» και αποτελείται από τα soundtracks 3 ταινιών του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Σύντομα ολοκληρώνεται η παραγωγή του νέου του έργου με τίτλο «Ονειρογραφία».
Ο Τάσος Ρωσόπουλος έχει εργαστεί ως ενορχηστρωτής και έχει επιμεληθεί πολλές ηχογραφήσεις, συναυλίες, θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές (Όρνιθες-Εθνικό θέατρο, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας-Εθνικό θέατρο, Το ημέρωμα της στρίγγλας-Θέατρο Προσκήνιο, Γαμήλια νάρκη -Δ.Ινδαρέ κ.α.) Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο ,τον κινηματογράφο και τη διαφήμηση (“Ketchup”, “Κίνηση Ομαλή” του Κ.Φραγκόπουλου, “Ιλουστρασιόν” του Δ.Χαριτόπουλου, “Περικλής” της Μαρίας Παπαλιού κ.α.). Συνθέσεις του για μικρά σύνολα, ορχήστρα εγχόρδων αλλά και ηλεκτρονικά έχουν ερμηνευτεί από σημαντικούς σολίστες και ορχήστρες. Είναι συνεργάτης του Δ. Παπαδημητρίου στο Τρίτο Πρόγραμμα (από το 2003) καθώς και στη Γενική Διεύθυνση της Ε.ΡΑ. (από το 2010) στους τομείς Προγραμματισμού -Παραγωγής και Μουσικών Συνόλων. Έχουν εκδοθεί η “Μέθοδος των τριών” από τις εκδόσεις ύψιλον (σε συνεργασία με τους Γιώργο Κοροπούλη και Ελευθερία Αρβανιτάκη -2006), “να υποθέτω τη ματιά” από τα 64millimetres ( 2008) και “Laceworks” από τα 64millimetres (με την Κορίνα Βουγιούκα σε μεταγραφές για κιθάρα-2008).
Η συναυλία αυτή εντάσσεται στον Κύκλο Ελληνικού Τραγουδιού με τίτλο Ο Άγνωστος Ελληνισμός, που αποτελεί ιδέα του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Κύκλος αυτός αποτελεί πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.