Το Βιβλίο των Ταξιδιών
Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 και ώρα 19.00, εγκαινιάζεται στο Ισλαμικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση του Εβλιγιά Τσελεμπί, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Our Shared Europe.
Στόχος της έκθεσης είναι να πραγματοποιηθεί ένας διάλογος για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης.
Πρόκειται για μια ψηφιακής μορφής έκθεση, που αφηγείται ένα πραγματικό αλλά και πνευματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, τη Βιέννη και το Λονδίνο και πώς ο Οθωμανικός πολιτισμός επηρέασε το Λονδίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσα από τη μουσική, την ιατρική και τις τέχνες. Στην πραγματικότητα αφορά στην ανταλλαγή και την αμοιβαιότητα, τον τρόπο δημιουργίας των ιστοριών και το συνεχή διάλογο ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινωνίες και τις πόλεις της Ευρώπης.
Ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ο ήρωας της έκθεσης, υπήρξε ταξιδευτής, αφηγητής ιστοριών, άνθρωπος των γραμμάτων, μουσουλμάνος, στρατιώτης, μουσικός και πολίτης του κόσμου και μέσα από την ιστορία του μιλάει για τα χρόνια που έζησε στην Οθωμανική αυτοκρατορία του 17ου αιώνα και μετά. Ο Εβλιγιά μοιράστηκε τα ταξίδια και τις ιστορίες με άλλους ταξιδιώτες πριν και μετά από αυτόν. Ακόμη και σήμερα ένα προσεκτικό αυτί μπορεί να ακούσει πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Κάιρο και η Βιέννη, να αντηχούν από τις διηγήσεις αυτές που μας ταξιδεύουν πίσω στην εποχή της ανταλλαγής των ιδεών.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο Βρετανικό Συμβούλιο, τον οργανισμό Maslaha και την εταιρεία design Effusion, στην οποία συμμετείχαν σημαντικά ιδρύματα και ιδιώτες όπως η Khalili Art Collection, η Royal Academy of Music, ο κινηματογραφιστής Suki Chan, ο τουρκικής καταγωγής ποπ σταρ Mercan Dede, καθώς και οι μελετητές της Οθωμανικής Ιστορίας, Caroline Finkel, Donna Landry, και Gerald Maclean.
Οur Shared
Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο τη διερεύνηση κοινών αξιών, προοπτικών και συμπεριφορών που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα, διερευνά τρόπους αναγνώρισης της συνεισφοράς των διαφορετικών κοινοτήτων και πολιτισμών, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν και στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της κοινωνίας. Προωθεί την αναγνώριση του πλούτου της διαφορετικότητας που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες μας με σκοπό την επίτευξη μιας αντίληψης χωρίς διακρίσεις για την ήπειρο που μοιραζόμαστε σήμερα.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Ηλία Κολοβό, Επίκουρο Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ι.Μ.Σ./Ι.Τ.Ε με τίτλο: “Ο Εβλιγιά Τσελεμπί, περιηγητής του Οθωμανικού κόσμου”.