Τα έργα του τα πραγματεύεται με λεπτότητα, φινέτσα και ιδιαίτερες χρωματικές ποιότητες, ενώ η εικονογράφηση των μύθων είναι εγκεφαλική και αφηγηματική ενεργοποιώντας το διάλογο της τέχνης με τη ζωή. Όμως σκοπός του δεν είναι μόνο η αισθητική δημιουργία αλλά μέσα απο συμβολικές και αλληγορικές εικόνες να αφηγηθεί ένα επεισόδιο με φιλοσοφικό υπόβαθρο.
Κένταυροι έρωτες και άλλα μυθολογικά πρόσωπα έρχονται να μας προκαλέσουν να μας αφυπνίσουν υπενθυμίζοντάς μας ότι με τους μύθους λέμε κάποιες αλήθειες και ίσως και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερο τον πραγματικό κόσμο.
Ο γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός τέχνης, Bruno Duborgel, έχει γράψει για το έργο του Κάλφα:
“…. η τέχνη του Κάλφα ούτε συντηρητική είναι, ούτε εικονογραφεί κοινότοπα αυτή τη χόβολη απο θραύσματα μύθων, αλληγοριών, παραβολών ή παροιμιών που του χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη. Διαρκώς αναστατώνει, επανεφευρίσκει, μετατοπίζει, ίσως και αποσυναρμολογεί τα σύμβολα, ενώ ταυτοχρόνως τα παγιδεύει, τα εγκαλεί και παίζει μαζί τους. Ο σοφός και απλός θρύλος είναι μόνο προφανής, μόνο μας γαληνεύει, σαν δέλεαρ προσωρινό, προτού απαιτήσει την προσήλωσή μας και την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις δόσεις ειρωνίας, στα λεπτεπίλεπτα όργανα της κριτικής διάκρισης, στην αντιπαράθεση με τις νησίδες σολοικισμού και με τους κώδικες των αινιγμάτων που αποκριπτει.”
Ο Χρήστος Κάλφας ανήκει στους καλλιτέχνες της διασποράς. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1970 και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές γκαλερί και Μουσεία της Ευρώπης.
Για το έργο του έχουν γράψει μεταξύ άλλων η Ιστορικός Τέχνης Sydney Picasso καθώς και ο Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Saint Etienne Bruno Duborgel.