Ο Πετρολούκας Χαλκιάς την Πρωτομαγιά στο Terravibe
Ένα μεγάλο γλέντι με πρωταγωνιστή τον Πετρολούκα Χαλκιά και την ορχήστρα του, την Πρωτομαγιά στο Terravibe.
“Όταν παίζω, πάω εκεί που µε πάει το συναίσθηµα και εκείνο που φτιάχνω εκείνη τη στιγµή είναι κάτι καινούργιο”
Το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά είναι κλαρίνο που αναπνέει. Που τραγουδάει. Και που σίγουρα καταφέρνει να ανεβάζει στον ουρανό την έµπνευση της στιγµής, όπως συµβαίνει στις περιπτώσεις των µεγάλων αυτοσχεδιαστών που έχουν τη µουσική σαν δεύτερη αναπνοή τους. Στο κλαρίνο του αναστενάζει, δακρύζει, μοιρολογά, χαμογελά και χορεύει η Ήπειρος και όχι μόνο. Η μουσική του διαθέτει τέχνη, ύφος, λυρισμό και σπάνια δεξιοτεχνία.
Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς είναι ένας από τους ζωντανούς μύθους της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Στο κλαρίνο του αναστενάζει, δακρύζει, μοιρολογά, χαμογελά και χορεύει η Ήπειρος και όχι μόνο. Η μουσική του διαθέτει τέχνη, ύφος, λυρισμό και σπάνια δεξιοτεχνία. Γεννήθηκε στο Δελβινάρι της Ηπείρου το 1934 και ασχολήθηκε με την τέχνη του κλαρίνου που ήταν παράδοση στην οικογένειά του.
Το όνομα του είναι Πέτρος Χαλκιάς. Μετά από ένα τυπογραφικό λάθος στον πρώτο του δίσκο όμως (όπου είχε γραφεί Τ. Χαλκιάς αντί Π. Χαλκιάς) ο Πέτρος αποφάσισε να ονομάζεται Πέτρος-Λουκάς από το όνομα του παππού του Λουκά Χαρισιάδη. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης μουσικός. Μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή. Ύστερα από το γεγονός αυτό πηγαίνει στην Αθήνα όπου παίζει μαζί με τον πατέρα του και κάνει και την πρώτη ραδιοφωνική του εμφάνιση. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει 20 χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. την Αμερική αναγνωρίστηκε και έπαιξε για πολλά χρόνια αποδεικνύοντας πόσο όμορφη και περίτεχνη είναι η παραδοσιακή μουσική αφού επανειλημμένα έπαιξε γυρίσματα από τραγούδια της Ηπείρου που κανένας μουσικός στην Αμερική δεν μπορούσε να συνοδέψει και κατάφερε να διαφυλάξει και να διαδώσει την παραδοσιακή μουσική.
Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Παίζει έκτοτε σε γνωστά μουσικά κέντρα, σε συναυλίες σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και δίσκους με γνωστούς καλλιτέχνες.
Τραγούδoυν οι Αντώνης Κυρίτσης και Γιώτα Παππά