MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι θεατρικές παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011

Για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα του φεστιβάλ διατηρεί το διεθνή και εξωστρεφή χαρακτήρα του φέρνοντας στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα από όλους τους χώρους. Όσον αφορά στα θεατρικά θα δούμε σημαντικές ξένες παραγωγές όπως τις νέε παραστάσεις του Ρομέο Καστελούτσι και της Αριάν Μνουσκίν ενώ ο Μπομπ Ουίλσον με το Berliner Ensemble θα παρουσιάσει τη «Λούλου» του Φρανκ Βέντεκιντ. Αξιωσημείωτη είναι η παρουσία επτά θεατρικών μονολόγων καθώς και οι προτάσεις νέων ομάδων και δημιουργών που θα παρουσιάστούν σε αναλλακτικούς χώρους.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 9-11 & 15-16 Ιουνίου

Θέατρο του Νέου Κόσμου / Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος- Γιάννος Περλέγκας : «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάϊντερ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 20-22 Ιουνίου

Έλενα Πέγκα – Άγγελος Παπαδημητρίου: «Νάρκισσος» της Έλενας Πέγκα


ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ 23-27 Ιουνίου

Ρούλα Πατεράκη: «Δαίμονας» της Μαρίας Ευσταθιάδη


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 3-5 Ιουλίου

Νίκος Χατζόπουλος – Σοφία Σεϊρλή: «Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας»

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 8-10 Ιουλίου

Στέλιος Κρασανάκης – Χρήστος Στέργιογλου: «Το παρτάλι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 13-15 Ιουλίου

Άντζελα Μπρούσκου – Φιλαρέτη Κομνηνού: «Κλυταιμνήστρα – Χώρος Ε΄»


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 18-20 Ιουλίου

Θανάσης Σαράντος: «όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


ΠΡΩΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 1-2 Ιουνίου

Θέατρο σε Τροχόσπιτο: Μια νύχτα χάρισμά σου (2)

Μετά την περσινή του επιτυχία, το Τροχόσπιτο επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών για να προσφέρει δύο νύχτες διασκέδασης «χάρισμα» στο κοινό. Γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή του Τροχόσπιτου κάνοντας ο καθένας το δικό του σόου… παίζοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας. Το κοινό θα μπορέσει και πάλι να απολαύσει μια σειρά από διασκεδαστικά νούμερα, που παρουσιάζονται με απλά μέσα και πολύ παρεΐστικη διάθεση… Η είσοδος ελεύθερη.

Παρουσίαση-επιμέλεια Γιώργος Νανούρης

Τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Δ΄) 13-17 Ιουνίου

Θωμάς Μοσχόπουλος: «Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια»

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος προσεγγίζει με ιδιαίτερη ματιά ένα ιστορικό γεγονός, για να δημιουργήσει ένα θέαμα που διαπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ ιστορίας, χρόνου και τέχνης. Η παράσταση Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια βασίζεται σε ένα αυτοσχέδιο συλλογικό έργο που προκύπτει από τη θεατρική διαδρομή που ακολουθούν οι συντελεστές της παράστασης. Το καλοκαίρι του 1816 η γαλλική φρεγάτα «Μέδουσα», πέφτει σε έναν ύφαλο μακριά από την ακτή. Καθώς οι σχεδίες επαρκούν για να σώσουν μόνο τους ανώτερους τη τάξη επιβάτες, περίπου 150 άτομα εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Δύο εβδομάδες μετά, το πλοίο που πάει να τους περισυλλέξει βρίσκει μόνο 15 επιζώντες. Το συμβάν προκαλεί μεγάλο σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις, που ξεπερνά τα όρια της Γαλλίας και εμπνέει τον ζωγράφο Τεοντόρ Ζερικώ να δημιουργήσει έναν πίνακα με θέμα το ναυάγιο.

Μία σύνθεση των: Θωμά Μοσχόπουλου, Κορνήλιου Σελαμσή, Αμάλια Μπένετ, Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη, Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, Λευτέρη Παυλόπουλου, Ηλία Γιαννακάκη, Τάσου Αγγελόπουλου, Άννας Μιχελή, Άννας Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλου, Δημήτρη Νασιούλα, Αργύρη Ξάφη, Μαρίας Σκουλά, Θάνου Τοκάκη

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

Σταύρος Τσακίρης : «Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού…»

Ο Σταύρος Τσακίρης χτίζει μία performance βασισμένη στο ημερολόγιο και την αλληλογραφία του Βασλάβ Νιζίνσκυ και το βιβλίο της συντρόφου του Ρομόλα Νιζίνσκυ. Οι Κ. Ρήγος, Γ. Τσορτέκης και Τ. Παπαμόσχου υποδύονται και τους τρεις ρόλους του έργου, σε ένα σύγχρονο θέαμα πάνω στην καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα, την τρέλα, το φόβο και το μυστήριο του θανάτου.

KUNSTHALLE ATHENA 26-27 Ιουνίου

Αποχαιρετισμός / Farewell

Ο Αποχαιρετισμός είναι μια έκθεση-παράσταση-πείραμα στην οποία είκοσι ηθοποιοί θα συνεργαστούν με είκοσι εικαστικούς προκειμένου να παράγουν έναν αριθμό performances με θεματικό πλαίσιο την αίσθηση του αποχαιρετισμού. Οι παραστάσεις θα είναι μικρής διάρκειας, θα παρουσιάζονται παράλληλα στους διάφορους χώρους του παλιού κτιρίου στο Μεταξουργείο, αλλά θα επαναλαμβάνονται και σε «λούπα» από τις 19.00 έως τις 24.00. Ιδέα Θέμις Μπαζάκα, επιμέλεια Θέμις Μπαζάκα, Μαρίνα Φωκίδη

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 29-30 Ιουνίου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης: «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ερμηνεύει φέτος το καλοκαίρι έναν από τους πιο «αβανταδόρικους» πρωταγωνιστικούς ρόλους, αυτόν του Τρουφαλδίνο, στον “Υπηρέτη δύο αφεντάδων” σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Παίζουν επίσης οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Κίμων Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΣ

Πέντε διαφορετικές αλληλοεπηρεαζόμενες παραστάσεις από αντίστοιχους νεανικούς πειραματικούς θιάσους, συμβαίνουν σε πέντε ταράτσες και αυλές της Αθήνας. Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε site specific παραστάσεις γιατί ενεργοποιούν απροσδόκητους χώρους της πόλης. Χώροι ξεχασμένοι, σχεδόν ανύπαρκτοι, χώροι δημόσιοι ή ιδιωτικοί, εντός ή εκτός της πόλης, χώροι με μια ξεχωριστή μυθολογία… Αναδεικνύεται έτσι μια νέα τοπογραφία. Γράφεται και σκηνοθετείται ένα εναλλακτικό ντοκιμαντέρ της πόλης, εξ’ ου και ο γενικός τίτλος Πολεοδομές.

Πολεοδομία 1, 3-5 Ιουλίου

Ομάδα Mag:  Αυτοβιογραφία (Τόμας Μπέρνχαρντ)

Πολεοδομία 2, 7-9 Ιουλίου

Ομάδα Mkultra «Μια εκδρομή»

Πολεοδομία 3, 10-12 Ιουλίου

Ομάδα Nova Melancholia: «Πρώτος Στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω»

Πολεοδομία 4, 14-16 Ιουλίου

Ομάδα Χάπι Εντ – Γεωργία Μαυραγάνη: «Η ταράτσα του Αυτόχειρα»

Πολεοδομία 5, 18-20 Ιουλίου

Ομάδα Projector – Ανέστης Αζάς: «Κινούμενη πόλη»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, 11-13 Ιουλίου

Vasistas – Αργυρώ Χιώτη: «Spectacle»

Οι Vasistas, συστήθηκαν στο ελληνικό κοινό πριν από μερικά χρόνια, με μία σειρά παραστάσεων και συνεργασιών, βασισμένων στην έρευνα και τον πειραματισμό. Η ομάδα αποτελείται από δημιουργούς που προέρχονται από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μεξικό) και μοιράζει τη δραστηριότητά της ανάμεσα σε Αθήνα και Μασσαλία, επιδιώκοντας την ανάπτυξη ενός πολυπολιτισμικού καλλιτεχνικού δικτύου σε διεθνές επίπεδο. Η νέα παράσταση της ομάδας αποτελεί τη συνέχεια της έρευνάς τους πάνω στην εσωτερικότητα και τη σύγκρουση του ατομικού με το κοινωνικό. Υπακούοντας στις αρχές των Vasistas για πολυγλωσσία και διάλογο μεταξύ των τεχνών, το Spectacle αποτελεί μία εύπλαστη κινούμενη εγκατάσταση με ανθρώπους, όπου οι ηθοποιοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δίκτυο με άγνωστη έξοδο διαφυγής.

Σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη, σύλληψη, δραματουργία, μουσική Vasistas

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Naima Carbajal, Ariane Labed, Πέτρος Σταθακόπουλος, Ευθύμης Θέος, Αργυρώ Χιώτη

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ- 5 Ιουλίου

Άρης Ρέτσος: «Θρόνος Ατρειδών»

Ξεχωριστή προσωπικότητα στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, ο Ρέτσος (αριθμεί περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριότητας και διδασκαλίας στον χώρο της έρευνας πάνω στο αρχαίο δράμα), έρχεται να προκαλέσει την αντίληψή μας για την τραγωδία. Η παράσταση είναι ένα ταξίδι μνήμης στον τραγικό μύθο των Ατρειδών, που αρχίζει από τη θυσία της Ιφιγένειας και την πτώση της Τροίας για να καταλήξει στον κυνηγημένο από τις Ερινύες Ορέστη και την καταφυγή του στους θεούς Απόλλωνα και Αθηνά. Ως τελετουργικό

πρόσωπο ο Χορός, υποδέχεται, ακολουθεί, οδηγεί και συνοδεύει τους ήρωες στη συνάντηση τους αυτή με το πεπρωμένο τους.

Σκηνοθεσία-επεξεργασία κειμένων-μουσική διδασκαλία-κινησιολογία-δραματουργία Άρης Ρέτσος, επεξεργασία θεμάτων χορογραφίας Ερμής Μαλκότσης, φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος, μάσκες Νεκτάριος Διονυσάτος

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Αγαμέμνων Κωσταντίνος Αβαρικιώτης, Κλυταιμνήστρα Κόρα Καρβούνη, Ορέστης Ερμής Μαλκότσης, κ.ά.


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Δ΄) 14-17 Ιουλίου

Ομάδα Pequod: «Εργασία και χαρά»

Η Ομάδα Pequod, αποτελείται από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή και τον συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Φέτος παρουσιάζει  την devised παράσταση με τίτλο «Εργασία και χαρά». Με μια ματιά ανθρωποκεντρική και λιτά μέσα,

η ομάδα Pequod επαναπροσδιορίζει το ρόλο του θεατή και προσεγγίζει το ζήτημα «εργασία» μέσα από ερωτήματα σύγχρονα αλλά και διαχρονικά.

Σκηνοθεσία Δημήτρης Ξανθόπουλος


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Η΄) 16-18 Ιουλίου

Πειραματική Σκηνή Θ.Ο.Κ.: «Λίγο ακόμα»

Μια χοροθεατρική παράσταση που απέχει από τους τυπικούς κανόνες της μυθοπλα-

σίας και όπου κυριαρχούν η μνήμη του σώματος, καθώς και θραύσματα λόγου και

κινήσεων. Σκηνοθεσία-ερευνα-συρραφή κειμένων Θανάσης Γεωργίου, Φώτης Νικολάου, χορογραφία, Φώτης Νικολάου.

 

ΞΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ


ΠΕΙΡΑΙΩΣ
260 (ΧΩΡΟΣ Η΄) 22-25 Ιουνίου 

Romeo Castellucci – Societas Raffaello Sanzio: «On the Concept of the Face, regarding the Son of God»

Μετά την επιτυχία της «Θείας Κωμωδίας» ο Ρομέο Καστελλούτσι φιλοξενείται και πάλι

στο Φεστιβάλ Αθηνών, με μια νέα παράσταση όπου εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την εικόνα του Θεού και ανατρέχει σε ορισμένες από τις γνωστότερες απεικονίσεις Του.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ] 28 Ιουνίου- 1η Ιουλίου

Krzysztof Warlikowski: «(A)pollonia»

O πολωνός σκηνοθέτης Κρυστόφ Βαρλικόφσκι προσεγγίζει με τη νέα του παράσταση την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Άλκηστης και της Απολόνια Μαχζύνσκα, μιας Πολωνής που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 Πολωνοεβραίους κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Το θέμα του Ολοκαυτώματος που διατρέχει όλη την παράσταση εξετάζεται τόσο από την πλευρά του θύματος, όσο κι από εκείνη του θύτη, σε ένα θέαμα με εξομολογητική διάθεση, όπου οι υπερμεγέθεις και πολύπλοκες προβολές παρακολουθούν στενά τη δράση των ερμηνευτών, ενώ κύριο ρόλο έχει η οπερατική σύνθεση.


Ο ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ 10-12 & 15-19 Ιουνίου

Ariane Mnouckhine – Theatre du Soleil: «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας»

Μία από τις σημαντικότερες δημιουργούς του παγκοσμίου θεάτρου, η Αριάν Μνουσκίν έχει δημιουργήσει εδώ και περίπου 50 χρόνια στο Παρίσι το θρυλικό Θέατρο του Ήλιου, όπου ζει και δημιουργεί μαζί με τους ηθοποιούς και συνεργάτες της. Μέσα σε αυτό το κοινόβιο δημιουργήθηκε και το «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας», πού -όπως και οι δύο προηγούμενες παραστάσεις που έχει παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών-  χαρακτηρίζεται από τα πλούσια σκηνικά και τον ιδιαίτερα πολυάριθμο θίασο. Ένα θέαμα συγκινητικό, πλημμυρισμένο από τη μουσική που επιμελήθηκε και συνέθεσε ο Jean-Jacques Lemetre.


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Η΄) 7-9 Ιουλίου

Kolyada Theatre: «Άμλετ»

O Νικολάι Κολυάντα, πολύπλευρος δημιουργός που θεωρείται από τους διαμορφωτές της σύγχρονης ρωσικής θεατρικής σκηνής, έρχεται στην Ελλάδα

σκηνοθετώντας, ερμηνεύοντας και αποδομώντας τον σαιξπηρικό Άμλετ. Μίαπαράσταση, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα προκλητική, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συγκεντρώσει το θαυμασμό των κριτικών και του κοινού. Η δραστήρια ομάδα του Κολυάντα εδρεύει στο Αικατερίνμπουργκ της κεντρικής Ρωσίας και έχει έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με τη μαφία προκειμένου να υπερασπιστεί το θέατρό της. Ο Κολυάντα, που μετράει πάνω από 30 χρόνια στο θέατρο ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης καταφέρνει στον Άμλετ να δημιουργήσει πολύ έντονες εικόνες με ελάχιστα μέσα, σε ένα θέαμα που καταλήγει να μοιάζει με παγανιστική γιορτή.

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 9-10 Ιουλίου

Wajdi Mouawad: Γυναίκες, Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη

O σημαντικός σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Ουαζντί Μουαουάντ έχει θέσει ως στόχο τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάσει και τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, παρουσιάζοντας την παράσταση Γυναίκες, που περιλαμβάνει τις Τραχίνιες, την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα. Οι τραγωδίες θα παρουσιαστούν ολόκληρες, σε ένα θέαμα που αναμένεται να φτάσει σε διάρκεια τις έξι ώρες.

Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ

Berliner Ensemble – Robert Wilson: «Lulu» του Frank Wedekind

Η Λούλου του Φρανκ Βέντεκιντ, θεωρείται ένα αριστούργημα του εξπρεσιονισμού και προκάλεσε από την πρώτη παράστασή της, το 1913, σκάνδαλο. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό δράμα, με πρωταγωνίστρια μία διεφθαρμένη γυναίκα, που χρησιμοποιεί τη λαγνεία για να πετύχει τους σκοπούς της και οδηγείται τελικά στην πτώση. Τη Λούλου ενσαρκώνει η σπουδαία ηθοποιός Άνγκελα Βίνγκλερ, που σε μία ακόμα συνεργασία της με τον Μπομπ Ουίλσον αναλαμβάνει να ενσαρκώσει έναν ρόλο-πρόκληση. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λου Ρηντ.


Περισσότερα από Φεστιβάλ