MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νίκος Παπάζογλου, ο “ασυμβίβαστος” του ελληνικού τραγουδιού

Σε ηλικία 63 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο θάνατος του έρχεται λίγες μέρες μετά από αυτόν του καλού φίλου και συνεργάτη του, Μανόλη Ρασούλη.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο «ινδιάνος» του ελληνικού τραγουδιού με τη χαρακτηριστική φωνή, με το κόκκινο μαντίλι- σήμα κατατεθέν περασμένο γύρω από το λαιμό, έφυγε αφήνοντας πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά που περιλαμβάνει την «απενοχοποίηση» του λαϊκού τραγουδιού και το “πάντρεμα” του με σύγχρονες φόρμες. Φιγούρα «αντιηρωϊκή», άνθρωπος λιτός, διακριτικός και ασυμβίβαστος εξέφρασε μια ολόκληρη γενιά και τους προβληματισμούς της στο κοινωνικό και μουσικό επίπεδο.

Παιδί μίας γεμάτης ζυμώσεις εποχής, ξεκινάει την ενασχόληση του με τα μουσικά πράγματα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με πέρασμα από διάφορα γκρουπ («Fratelli», «Blow up», «Μακεδονομάχοι»), κάνοντας μάλιστα το «αγροτικό» του στους Olympians κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του Πασχάλη. Οι αρχές της δεκαετίας του ’70 τον βρίσκουν στο Aαχεν της Γερμανίας με το θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα ZEALOT (Ζηλωτής).

Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση “Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια”, γεγονός που τον φέρνει σε επαφή με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη και τα υπόλοιπα, όπως λένε συχνά, είναι ιστορία. Δυο χρόνια μετά, οι τρεις τους με το Νίκο Ξυδάκη υπογράφουν το δίσκο «Η εκδίκηση της Γυφτιάς» που αφήνει για πάντα τη σφραγίδα του στη νεοελληνική μουσική σκηνή, περιλαμβάνοντας τραγούδια-σταθμούς όπως «Τρελή και αδέσποτη» και «Κανείς εδώ δεν τραγουδά». Το 1984 κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Χαράτσι» με τον ίδιο να υπογράφει και τη δημιουργία τον περισσότερων τραγουδιών…

Ο Νίκος Παπάζογλου έγραψε συνολικά μουσική σε 49 τραγούδια, ενώ τα δεκαεπτά απ’ αυτά έχουν και δικούς του στίχους. Συνολικά έχει ηχογραφήσει 99 τραγούδια. Τα εξήντα απ’ αυτά υπάρχουν στους πέντε προσωπικούς δίσκους του, τους οποίους ηχογράφησε στο στούντιο “Αγροτικόν” της Θεσσαλονίκης.
Στο Νίκο Παπάζογλου αποδίδεται η δημιουργία της «σχολής της Θεσσαλονίκης» που έθρεψε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας.

Αφήνει πίσω του τη γυναίκα του Βαρβάρα και τα δύο τους παιδιά, Αλέξανδρο και Αδελαΐδα. Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα στις 4 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεράποντα της γενέτειράς του Τούμπας.

Περισσότερα από Ιστορίες