MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Κάρμεν

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ξανά την τρίπρακτη κωμική όπερα Κάρμεν σε μουσική του Ζωρζ Μπιζέ, ποιητικό κείμενο του Ανρί Μεγιάκ και του Λυντοβίκ Αλεβύ, το οποίο βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα (1845) του Προσπέρ Μεριμέ.

Monopoli Team

 Η Κάρμεν, μια τσιγγάνα, εργάζεται σε ένα καπνεργοστάσιο στη Σεβίλλη, φρουρούμενο από στρατιώτες. Βρίσκεται κατηγορούμενη όταν αρνείται να απολογηθεί για έναν καβγά στον υπολοχαγό της φρουράς. Αποπλανεί τον δεκανέα που θα την οδηγούσε στη φυλακή: τον Δον Χοσέ, λογοδοσμένο με τη νεαρή χωρική Μικαέλα. Αφήνει την Κάρμεν να δραπετεύσει, κι ο ίδιος φυλακίζεται. Αργότερα η Κάρμεν τον πείθει να λιποτακτήσει, καθώς έχει συγκρουστεί με τον υπολοχαγό του για τα όμορφα μάτια της. Γρήγορα όμως τον βαριέται και ερωτεύεται ένα διάσημο ταυρομάχο, τον Εσκαμίγιο. Στο βουνό, όπου οι λαθρέμποροι κρύβουν την πραμάτεια τους, εμφανίζονται την ίδια νύχτα ο Εσκαμίγιο, αναζητώντας την Κάρμεν, και η Μικαέλα, που λέει στον Δον Χοσέ ότι η μητέρα του είναι ετοιμοθάνατη. Ο Δον Χοσέ προειδοποιεί την Κάρμεν πως θα συναντηθούν πάλι. Αργότερα, στη Σεβίλλη, την εντοπίζει στις πύλες της αρένας και την ικετεύει να φύγουν μαζί. Όταν εκείνη τον απορρίπτει, ο Δον Χοσέ τη μαχαιρώνει κι έπειτα παραδίδεται στις Αρχές…

 

Η Κάρμεν δόθηκε για πρώτη φορά στην Αίθουσα Φαβάρ του Παρισιού από το θίασο της Κωμικής Όπερας το 1875. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευσε η Σελεστίν Γκαλλί-Μαριέ. Για την καταξίωση της όπερας σημαντική υπήρξε η παραγωγή της Βιέννης το 1875: Τότε ο Ερνέστ Γκυρώ αντικατέστησε τους διαλόγους πρόζας με ρετσιτατίβα, κι επίσης, πρόσθεσε σκηνές χορού δανειζόμενος μουσική από άλλα έργα του Μπιζέ.

Στην Ελλάδα μία από τις πρώτες παραστάσεις της όπερας φαίνεται πως δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών (1900/1). Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η Κάρμεν εντάχτηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1941/2, με την Κίτσα Δαμασιώτη ως Κάρμεν και μουσική διεύθυνση του Αντιόχου Ευαγγελάτου.

 

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης

Σκηνογραφική επιμέλεια βασισμένη στη σκηνογραφία του 2002 του Γιώργου Γαβαλά: Τότα Πρίτσα

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισουελ

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Χορογραφία: Έφη Καρακώστα

Συμμετέχει η Ορχήστρα και Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και η παιδική χορωδία Rosarte

 

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Βασιλείου

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Ρόζη Μαστροσάββα

Συμμετέχουν χορευτές του Μπαλέτου και της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Παραστάσεις: 30 Απριλίου, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Μαΐου 2011 (7 παραστάσεις)

 

Προπώληση εισιτηρίων:

Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια: Ακαδημίας 59-61 (Καθημερινά 9.00-21.00)

Τηλ. πωλήσεις: 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725

www.nationalopera.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ποιητικό κείμενο: Ανρί Μεγιάκ, Λυντοβίκ Αλεβύ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης


Παίζουν: Μαίρη-Έλεν Νέζη, Μαρίτα Παπαρίζου, Ινές Ζήκου, Ρούμπενς Πελιτσάρι, Σβέταν Μιχαΐλοφ, Δημήτρης Σιγαλός, Γιάννης Γιαννίσης, Κύρος Πατσαλίδης, Έλενα Κελεσίδη, Μαρία Μητσοπούλου, Τάσος Αποστόλου, Κώστας Ντότσικας, Ελπινίκη Ζερβού, Δέσποινα Σκαρλάτου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Μαρισία Παπαλεξίου, Διονύσης Σούρμπης, Άκης Λαλούσης, Χάρης Ανδριανός, Κωστής Ρασιδάκις, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής, Βάγια Κωφού, Αμαλία Αυλωνίτη, Αναστασία Χριστοφιλάκη, Χρήστος Γιαννούλης, Θανάσης Ευαγγέλου, Παναγιώτης Πρίφτης, Παύλος Μαρόπουλος, Παύλος Σαμψάκης, Αναστάσιος Δημέγγελης

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ