MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

God… don’t save the King!

«Θεέ σώσε τη Βασίλισσα, γιατί οι τουρίστες είναι λεφτά!» ούρλιαζε ο Johnny Rotten των Sex Pistols, στο τραγούδι «God Save the Queen”, έναν punk καταπέλτη κατά της βρετανικής μοναρχίας. Κι όμως, ενώ πριν 30 χρόνια οι νέοι “πορώνονταν” με το να ακούνε τα θρυλικά πανκιά να βρίζουν το “fascist regime” της βασιλείας, την σήμερον ημέρα όλοι κολλάνε στις οθόνες για να δουν τον γάμο του ελαφρώς καραφλού πρίγκιπα Ουίλιαμ με την εκλεκτή της καρδιάς του, Κέιτ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Μετά το τέλος του γάμου, όλοι στήθηκαν να δουν το φιλί των νιόπαντρων. Στοιχήματα πέφτανε αν θα τη φιλήσει στο μάγουλο, στο κούτελο ή στο στόμα. Τελικά τη φίλησε στο στόμα. Μοναρχόφιλοι αναλυτές στην τηλεόραση, σαν τον κ. Ζαμπούνη, μιλούσαν για τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να έχει έναν βασιλιά και μια βασίλισσα, ενώ ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης άστραψε και βρόντηξε εναντίον της Lady D., που τόσο κακό έκανε στην βρετανική μοναρχία η άμυαλη.

Παράλληλα, τεράστια κουβέντα έχει ανοίξει για το κατά πόσον η αδερφή της Κέιτ, η Pippa, έκλεψε τελικά την παράσταση. Πάρα πολύς κόσμος έμεινε έκθαμβος κυρίως από ένα σημείο του σώματος της αδερφής της νέας πριγκίπισσας, μόνο και μόνο επειδή η κάτοχός του συνδέεται πλέον με την βασιλική οικογένεια… Γέμισε το διαδίκτυο με δημοσιεύσεις αφιερωμένες στον Pippa’s-ass!

Γιατί όμως ο κόσμος έχει καταντήσει έτσι; Γιατί δεν υπάρχει απ’ τους νέους πια αμφισβήτηση εναντίον ενός τόσο παρωχημένου θεσμού, που βαρύνεται με αιώνες αδικίας και καταπίεσης, αλλά αντίθετα τον καταναλώνουν λαίμαργα, σαν blockbuster;

Φέτος δεν είχαμε μόνο τον γάμο, αλλά και την τεράστια επιτυχία της ταινίας “Ο Λόγος του Βασιλιά”. Ένα έργο, που αν και ωραίο να το βλέπεις, σίγουρα υπερτονίζει σε βαθμό αηδίας το ρόλο της βρετανικής μοναρχίας στη νίκη των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα λόγο έβγαλε ο τραυλός Βασιλιάς, τον οποίο δε θυμάται κανένας. Όλοι θυμούνται τον λόγο του Τσώρτσιλ («Θα αγωνιστούμε στις παραλίες, στα βουνά, στα σπίτια, στις πόλεις, στις πλατείες… Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!»).

Η αποδοχή από το κοινό τόσο του γάμου όσο και της ταινίας, δείχνουν πως η βρετανική βασιλεία έχει κάνει άλματα στην σχέση της με τα media.

Ενώ κινδύνεψε να χαθεί από τα media, τώρα ζει και βασιλεύει μέσω αυτών. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Βασίλισσα αδιαφορούσε επιδεικτικά για τον θάνατο της Νταϊάνα. Τότε τα media, ακολουθώντας την κοινή γνώμη που λάτρευε την Lady D, είχαν εξαπολύσει μύδρους εναντίον της Μοναρχίας. Και πολλοί είχαν προεξοφλήσει το τέλος της.

Από τότε έχει χυθεί πολύ νερό στο αυλάκι. Η μοναρχία επιβίωσε και έχει μάθει να χρησιμοποιεί άψογα τα Μ.Μ.Ε. προς όφελός της. Ως ένα βαθμό, αυτό οφείλεται στην μισητή τους Νταϊάνα. Η γυναίκα που προκάλεσε τόσους κλυδωνισμούς στη βρετανική μοναρχία, άφησε πίσω της δύο πρίγκιπες όμορφους και δημοφιλείς. Ό,τι πρέπει, σε σύγκριση με τον άσχημο και μη συμπαθή Κάρολο, για να ανεβάζουν το προφίλ της βρετανικής μοναρχίας στα media.

Ίσως είναι μια εκδίκηση της Νταϊάνα από τον τάφο- γιατί το να σε ευεργετεί ο εχθρός σου είναι η χειρότερη εκδίκηση. Σίγουρα, πάντως, είναι μια ειρωνεία της τύχης.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες