Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου, στις 20.30 το βράδυ.
Ο τίτλος της έκθεσης, “Ορλάντο”, αποτελεί σαφή αναφορά στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ και παραπέμπει στη θεματολογία των έργων, που παίζει με την έννοια της εξέλιξης και της μεταμόρφωσης.
Συνεπής με τους στόχους του Project Space του Μουσείου, η έκθεση αποσκοπεί να δώσει την ευκαιρία στην ίδια την καλλιτέχνιδα να δει τη δουλειά της μέσα από την οπτική άλλων καλλιτεχνών και επιμελητών, καθώς και να πειραματιστεί με μορφές τέχνης πέραν αυτών που η ίδια χρησιμοποιεί. Συγχρόνως, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να έρθει για ακόμη μια φορά σε επαφή με το “σύμπαν του καλλιτέχνη”.
Η Ράνια Εμμανουηλίδου χρησιμοποιεί τη σύγχρονη ζωγραφική για να αφηγηθεί ιστορίες που θυμίζουν στιγμιότυπα από ένα ανολοκλήρωτο θεατρικό έργο, όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει η ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια Αρετή Λεοπούλου. Τα στιγμιότυπα αυτά παίζουν με την ένταση ανάμεσα σε μια ευχάριστη, σχεδόν παραμυθένια εικόνα, και σε μια ανοίκεια απειλητική ατμόσφαιρα.
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Project Space του ΜΜΣΤ, έτσι ώστε μέσα από την παρουσίαση των έργων μιας σειράς που βρίσκεται σε εξέλιξη να θίξει ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με τη θεματική της εικαστικού -τη διαδικασία εξέλιξης και μεταμόρφωσης- αλλά και με τη σύγχρονη ζωγραφική, την παραγωγή και την παρουσίασή της.
Εκτός από έργα ζωγραφικά, η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά και βίντεο (η καλλιτέχνιδα πειραματίζεται για πρώτη φορά με το μέσο, με τη βοήθεια του Γιάννη Καράμπελα), καθώς και έντυπο με οπτικό υλικό και κείμενα-σχόλια επιμελητών (Βασίλη Αμανατίδη, Ελένης Γαρουφαλιά, Απόστολου Καλφόπουλου, Αρετής Λεοπούλου, Λυδίας Χατζηιακώβου), σχεδιασμένο από τους Απόστολο Ρίζο και Τάσο Ευφραιμίδη, με αφορμή τη συγκεκριμένη παρουσίαση. Επίσης, δράσεις, ομιλίες και performances, που σχετίζονται με τη θεματική της εικαστικού και που σχεδιάζονται σε συνεργασία με άλλους δημιουργούς, κατά τη διάρκεια εξέλιξης του project.
Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει δύο performances, από τον ποιητή Βασίλη Αμανατίδη και από τον ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντινίδη, προβολή του έργου βίντεο animation της Λίας Ψωμά “Endless Tales”, ομιλία με θέμα «Η ετερότητα στο Μουσείο» από τον μουσειολόγο Κωνσταντίνο Λύρατζη κ.ά.
Επιμέλεια: Λυδία Χατζηιακώβου