4ο Συνέδριο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 4ο Συνέδριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με θέμα: «Πράσινες Τεχνολογίες: Ενέργεια, Μεταφορές, Αγροτική Παραγωγή».
Στόχος του συνεδρίου, όπως τόνισαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Καθ. Γ. Γιαννόπουλος και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κος
Στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου, ο Υφυπ. Εξωτερικών κος Σπύρος Κουβέλης συνεχάρη το ΕΚΕΤΑ και τους Έλληνες ερευνητές γενικότερα, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες παράγουν γνώση και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Επεσήμανε ότι παρά την κρίση πρέπει να αποφευχθεί η στροφή των ερευνητών προς το εξωτερικό, γιατί αυτό θα σήμαινε την αποδυνάμωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας (φαινόμενο “brain drain”) και υποσχέθηκε την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας μέσω διμερών επαφών με άλλα κράτη, με στόχο την προβολή της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και την υποστήριξη του ερευνητικού δυναμικού της.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, αναφέροντας το παράδειγμα από τη Γαλλία με την πόλη Νίκαια με την οποία η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένες. Κοντά στην πόλη αυτή υπάρχει το ερευνητικό κέντρο Sophia Antipolis.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από Ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και καινοτόμων επιχειρήσεων και των τριών κλάδων.
Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, δόθηκε η ευκαιρία για επαφές μελών της Ελληνικής και της Γαλλικής ερευνητικής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο και διερευνήθηκαν τρόποι αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας σε θέματα ανανεώσιμων πηγών και δέσμευσης – αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα, πράσινης αστικής κινητικότητας και παραγωγής γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το συνέδριο έτυχε της έμπρακτης υποστήριξης της Εμπορικής Αποστολής της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και της υπηρεσίας για την πανεπιστημιακή και επιστημονική συνεργασία των Γαλλικών Ινστιτούτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της γαλλικής κυβέρνησης στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν πάνω από 250 σύνεδροι, ενώ παράλληλα μεταδίδονταν ζωντανά από το web tv του www.ka-business.gr. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκθεση καινοτόμων προϊόντων που λειτούργησε καθ΄όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία νέων επιστημόνων και φοιτητών, οι οποίοι και συμμετείχαν ενεργά.