MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Αναιρέσεις 2011”: Rebel yell!

Υπάρχει πάντα στην Ελλάδα μια νεολαία που δεν σταματάει ποτέ να αντιδρά. Που δεν περιμένει κανένα ξενόφερτο κίνημα αγανακτισμένων, για να αρθρώνει κραυγές διαμαρτυρίας, αμφισβήτησης και απόγνωσης. Σε μια τέτοια νεολαία απευθύνονται projects όπως οι Αναιρέσεις, τις οποίες φέτος είχαμε και σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη παράλληλα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Φέτος οι Αναιρέσεις ήταν ένα σπουδαίο γεγονός και πιο επίκαιρες από ποτέ. Αφενός πήγαιναν “γάντι” με τις τωρινές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και αφετέρου συμμετείχαν σε αυτές πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, όπως οι Burger Project, Δρογώσης, Μουζουράκης, Μελίνα Κανά, Πασχαλίδης και Χαΐνηδες, Active Member, Rodney P κ.α. Και όλα αυτά στην Αθήνα με 5 μόλις € την ημέρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη με 6!

Χαμηλό κόστος, επαναστατική διάθεση, πραγματική μουσική! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Πήγα την τρίτη μέρα στις Αναιρέσεις της Γεωπονικής στην Αθήνα και παρακολούθησα τις hip-hop μπάντες. Φυσικά, ο μεγάλος “κράχτης” ήταν οι Active Member. Τραγούδησαν μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια τους, που καταφέρνουν με έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο πάντα να συνδυάζουν έναν λαϊκότροπο “νταλκά” για τα προσωπικά και τα κοινωνικά προβλήματα με σκληρή hip-hop αναρχική διάθεση και αντίστοιχο ήχο. Σε αυτό βοηθάει η χαρακτηριστική φωνή του Μιχάλη Μυτακίδη.

Είχαν προηγηθεί δύο hip-hop σχήματα από το εξωτερικό. Οι Αμερικάνοι Rebel Diaz και οι Rodney P και Skitz από τη Μ. Βρετανία.

Οι Rebel Diaz αποτελούνται από παιδιά που βρέθηκαν από τη Χιλή στις ΗΠΑ και κουβαλάνε τα αντιαμερικανικά κι επαναστατικά απωθημένα σε βάρος της υπερδύναμης. Θα έλεγα, αν υπάρχει αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, τι να πούμε για τους Λατινοαμερικάνους. Όλη την ώρα τα “χώνανε” στην υπερδύναμη των όπλων, όπως την χαρακτηρίζανε. Βέβαια, πολλές αναλύσεις της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης ήταν πολύ αφελείς και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Ωστόσο, η μουσική τους είχε ρυθμό και έπαιρναν αρκετό feedback από το κοινό. Θύμιζαν λίγο Rage against the machine, αλλά πολύ λιγότερο ροκ και πολύ λιγότερο άγριοι. Δε νομίζω ότι είναι, ούτε ότι θα γίνουν σημαντική hip-hop μπάντα, αλλά τους παρακολούθησα ευχάριστα.
Οι βρετανοί Rodney P και Skitz, που ακολούθησαν, ήταν καλύτεροι μουσικά από τους Αμερικάνους. Είχαν πολλές αναφορές στη ρέγκε μουσική, ωραίο ρυθμό και έντονο μουσικό χρώμα. Μπορώ να πω ότι ήταν η ιδανική εισαγωγή για την συναυλία των Active Member, που περίμενε κυρίως το κοινό.

Γενικά, πιστεύω ότι χρειάζονται τέτοια projects και θα έπρεπε να είχαμε περισσότερα, για να “αναιρέσουμε” το σκηνικό της χώρας.

 
Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις