Χορευτικές παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011
O σύγχρονος ελληνικός χορός στο φετινό Φεστιβάλ εκπροσωπείται μέσα από πέντε διαφορετικά σχήματα, τα περισσότερα πρωτοεμφανιζόμενα στη διοργάνωση. Βασικό κριτήριο στην επιλογή υπήρξε η ηλικία, η πρωτοτυπία και η φρεσκάδα της κατάθεσης. Φυσικά το highligt του προγράμματος είναι η εμφάνιση της μεγάλης ντίβας του σύγχρονου χορού Sylvie Guillem.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 11-12 Ιουνίου
Ελπίδα Ορφανίδου «Παπαγάλοι στο βυθό»
Η χορογράφος παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από μια περφόρμανς από την οποία δεν λείπει η χρήση της φωνής και οι εκ φράσεις του προσώπου.
trio 7d9, Rush
Η χορευτική κολλεκτίβα που συνέστησαν στη Βέρνη η Ξένια Θεμελή, ο Χρήστος Στρινόπουλος και η Μάριον Ρούχτι παρουσιάζει τη δουλειά της για πρώτη
φορά στην Ελλάδα.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 15-16 Ιουνίου
Κολλεκτίβα Χορού Lemurius «υπερπαραγωγή»
Ο Νίκος Δραγώνας, ο Γιάννης Μανταφούνης και η Κατερίνα Σκιαδά ένωσαν τις δυνάμεις τους από αγάπη για την έννοια της κοινότητας και από τη διάθεση να αμφισβητήσουν τις συμβάσεις γύρω από το χορευτικό θέαμα. Στην Υπερπαραγωγή εγκιβωτίζουν με φρεσκάδα, ειλικρίνεια και παιγνιώδη διάθεση τις παραπάνω αναζητήσεις.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 25-26 Ιουνίου
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου, «Κοίτα με»
Τρεις διαφορετικές γενιές του σύγχρονου ελληνικού χορού συναντώνται στο ντουέτο Κοίτα με. Η χορογράφος Πέρσα Σταματοπούλου σε συνεργασία με τους χορευτές Μαρκέλλα Μανωλιάδη και Γιώργο Κοτσιφάκη συνυπογράφουν μια δουλειά που εστιάζει στην περιπέτεια του βλέμματος.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄) 29-30 Ιουνίου
Κολλεκτίβα Χορού The Plant, «Double Take»
Η πολυεθνική αυτή ομάδα συστήθηκε με πρωτοβουλία της Γιώτας Καλλιμάνη, χορεύτριας με σημαντική εμπειρία πλάι σε γνωστές ομάδες χορού της Γαλλίας. Στο Double Take καταπιάνονται με την ηδονή του παρατηρείν. Μαζί της χορογραφούν και ερμηνεύουν οι Φιλίπε Λουρένκο, Εμίλιο Ούρμπινα, Ραφαέλ Παρδίγιο.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Η΄) 17-19 Ιουνίου
Zeynep Tanbay Dans Projesi, «Araz»
Μια σημαντική παρουσία στο χώρο του ανεξάρτητου σύγχρονου χορού στην Τουρκία, η Ζεϊνέπ Τανμπάι, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για να παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά Araz (σημαίνει: σύμπτωμα). Με σπουδές και θητεία σε μερικές από τις σημαντικότερες ομάδες χορού (M. Graham,
A. Ailey, P. Taylor), η Τανμπάι πρωτοστατεί στο τούρκικο χορογραφικό τοπίο.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Δ΄)
Compagnie Maguy Marin, «May B» 22-23 Ιουνίου, «Salves» 27-29 Ιουνίου
Η γαλλίδα χορογράφος παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το May B (1981), χορογραφημένο φρέσκο για το παράλογο της ζωής, εμπνευσμένο από το μπεκετικό σύμπαν -έργο που την καθιέρωσε διεθνώς- και την πρόσφατη δημιουργία της Salves (2010).
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Δ΄) 3-5 Ιουλίου
The Forsythe Company: «Yes we can’t»
Η ομάδα του σημαντικού αμερικανού χορογράφου William Forsythe (γενν. 1949, Ν. Υόρκη) παρουσιάζει ένα έργο εμπνευσμένο από το μπεκετικό σύμπαν. Στο Yes we can’t (Δεν μπορούμε ναι!) καλούμαστε να ανακαλύψουμε τη θεατρική του οξυδέρκεια όταν αντλεί
από τη λιτή και ελλειπτική γλώσσα του Μπέκετ, μια γλώσσα που μέσα από τις συχνά
επίμονες επαναλήψεις της δίνει από μόνη το ρυθμό.
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 19-20 Ιουλίου
Sylvie Guillem
Αγαπημένη του ελληνικού κοινού και διεθνώς αναγνωρισμένη ως μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου, η σούπερ-σταρ Συλβί
Γκιλλέμ αψηφά τις συμβάσεις και στρέφεται τα τελευταία χρόνια στο σύγχρονο χορό. Αυτή τη φορά, συναντά τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους χορογράφους και μας παρουσιάζει τρία καινούρια έργα που δημιούργησαν αποκλειστικά για αυτήν ο Ματς Εκ, ο Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ και ο Γίρζι Κύλιαν.