Εφηβικό θέατρο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με νέο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
Η ομάδα Grasshopper, η οποία εισήγαγε το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα, ύστερα από τις παραστάσεις “Chatroom” του Enda Walsh (Θέατρο Χώρα 2009-10)και “DNA” του Dennis Kelly (Θέατρο του Νέου Κόσμου 2010-11), επιστρατεύει τον καταξιωμένο συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη να γράψει το πρώτο ελληνικό έργο για εφήβους! Το έργο με τίτλο “Στην οθόνη φως” σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου (στη φωτογραφία), θα παρουσιαστεί από 7 Νοεμβρίου έως 13 Μαϊου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Από στόμα σε στόμα κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σχολείο μια εκρηκτική είδηση, φήμες μάλιστα λένε πως υπάρχουν και αποδείξεις γραμμένες σε κάμερα! Τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα και παίρνουν περίεργη τροπή: φιλίες δοκιμάζονται, άλλες διαλύονται, άλλες στεριώνουν… Έρχεται η ώρα των αποφάσεων: πόσο εύκολα έρχεσαι αντιμέτωπος με όλη σου την τάξη; Σε μια κοινωνία σαν την δική μας πόσο ευάλωτη είναι η ιδιωτική ζωή του καθενός; Τι ρόλο μπορεί να παίζει το φως του φεγγαριού, ή ο φόβος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου;
Η Σοφία Βγενοπούλου επιστρατεύει τον καταξιωμένο συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη να γράψει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα έργο για εφήβους. Με το νέο αυτό εγχείρημα η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας Grasshopper συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στο χώρο του εφηβικού θεάτρου διεισδύοντας χωρίς προκαταλήψεις και διδακτισμό σε δύσκολες αλήθειες για την πορεία προς την ενηλικίωση.
Τον Ιανουάριο του 2009 ανέβηκε στο θέατρο Χώρα το «CHATROOM» του Enda Walsh, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου. Στην συνέχεια της προσπάθειας εδραίωσης του εφηβικού θεάτρου, το 2010-11 ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το DNA του Dennis Kelly, συμπαραγωγή της Grasshopper και του ΘΝΚ. Πρόθεσή με τις παραστάσεις αυτές ήταν να ανοίξει ο δρόμος για μία σειρά παραστάσεων που θα θεμελιώσουν και στην ελληνική πραγματικότητα το θεσμό του εφηβικού ή νεανικού θεάτρου (youth theatre). Το θέατρο για νέους στο εξωτερικό έχει καθιερωθεί ως ανεξάρτητη και ιδιαίτερα δημοφιλής στο εφηβικό κοινό κατηγορία θεάτρου. Παρά το ότι η Αθήνα στεγάζει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων, παρατηρείται ένα μεγάλο κενό όσον αφορά στις παραστάσεις που αγγίζουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των εφήβων.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της παράστασης
Μία από τις προτεραιότητες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών είναι ο σχεδιασμός και η προσφορά προγραμμάτων που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στα σχολεία, είτε αυτά σχετίζονται με τα εικαστικά, είτε με το θέατρο και το χορό, είτε με τη μουσική, είναι άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης.
Έτσι από τον Νοέμβριο 2011 έως τον Μάιο 2012 η παράσταση θα παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου).
Η παράσταση συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό οδηγό που αποστέλλεται στα σχολεία πριν την παρακολούθηση της παράστασης και προτείνει δραστηριότητες μέσα στην τάξη που ευαισθητοποιούν τους μαθητές στα θέματα που θίγει η παράσταση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο διαδραστικό και βιωματικό θεατρικό εργαστήριο που θα λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την παράσταση στον ίδιο χώρο.
Στόχος είναι να διερευνήθεί μαζί με τους μαθητές, πώς τοποθετούνται απέναντι στα ηθικά διλήμματα που θέτει το έργο, και να κινητοποιηθεί η φαντασία και η επινοητικότητα τους για να βρουν δημιουργικές λύσεις. Οι νέοι μπορούν να βρουν την φωνή τους αλλά και χώρο για αυτοέκφραση μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με το υλικό της παράστασης. Το εργαστήριο που ακολουθεί χρησιμοποιεί τεχνικές και εργαλεία που ήδη υπάρχουν στην παράσταση (π.χ. live βίντεο), τόσο για να ανοίξει έναν διάλογο με τα παιδιά, όσο και για να παράγει περαιτέρω υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό της.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια τελική παράσταση που θα μεταφερθεί στη μικρή σκηνή στο τέλος της θεατρικής σαιζόν και να απευθύνεται τόσο στο νεαρό κοινό όσο και στο γενικό κοινό, και η οποία θα έχει στόχο να αφομοιώσει και να αναδείξει την εμπειρία των εργαστηρίων τόσο μέσα από την αισθητική της και την σκηνοθετική της ματιά, όσο και στα καθ’ εαυτό υλικά που την δομούν.
Πιθανές παράλληλες δράσεις θα ανακοινωθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.