MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αγγλικός Big Brother- Εφημερίδα του Μέρντοχ σε σκάνδαλο υποκλοπών!

Ο Μεγάλος Αδερφός δεν είναι πλέον ένας πολιτικός συμβολισμός του Orwell, αλλά έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητά μας. Ιδίως στον κόσμος των media, που δείχνει ότι δεν σέβεται τίποτα και ότι μπορεί να καταργήσει κάθε ιδιωτικότητα στο κυνήγι της τηλεθέασης και της εξουσίας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η υπόθεση των υποκλοπών από την εφημερίδα News of the World του ομίλου Μέρντοχ σοκάρει! Η εφημερίδα, στην προσπάθειά της να εμπορευθεί τον ανθρωπινό πόνο, είχε βάλει ανθρώπους να παρακολουθούν τηλέφωνα θυμάτων ή συγγενών θυμάτων σε τραγικές ιστορίες, που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη της Μ. Βρετανίας.

Όπως δείχνουν διάφορες αναφορές, η βρετανική ταμπλόιντ υπέκλεψε τις τηλεφωνικές συνομιλίες οικογενειών των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7 Ιουλίου του 2005 (το χτύπημα στο μετρό του Λονδίνου από ισλαμιστές τρομοκράτες). Η εφημερίδα, καθώς φαίνεται, παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες συγγενών των θυμάτων, για να τις δημοσιοποιεί μετά, εκμεταλλευόμενη την μεγάλη εμπορική αξία που είχαν, λόγω του σοκ και της συγκίνησης που είχε προκαλέσει η τραγωδία στην αγγλική κοινή γνώμη.

Ο Γκράχαμ Φούλκς, ο οποίος έχασε τον γιο του στην έκρηξη στην Edgware Road, δήλωσε στο BBC ότι επικοινώνησαν μαζί του άνδρες της αστυνομίας, επειδή τα στοιχεία του είχαν βρεθεί στις λίστες που ερευνούν σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η σύζυγός μου και εγώ συζητούσαμε με φίλους στο τηλέφωνο. Ήταν πολύ ιδιαίτερες συνομιλίες και είναι τρομερό ότι κάποιος τις άκουγε, μόνο και μόνο για να βρει έναν φτηνό τίτλο” λέει ο Φουλκς.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί μία από τις οικογένειες δήλωσε ότι η αστυνομία ενημέρωσε τους εντολείς του πως το τηλέφωνό τους πιθανότατα παρακολουθείτο το 2005.

Σύμφωνα με το BBC, η εφημερίδα είχε δωροδοκήσει και αστυνομικούς για να κάνει τη δουλειά της! Όλα αυτά έρχονται στο φως ένα 24ωρο μετά την εξίσου σοκαριστική αποκάλυψη ότι η εφημερίδα υπέκλεψε το 2002 τα τηλεφωνικά μηνύματα της 13χρονης μαθήτριας Μίλι Ντόουλερ, η οποία είχε πέσει θύμα απαγωγής και δολοφονήθηκε.

Κατά την Guardian,  ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που εργαζόταν για την News of the World υπέκλεψε τηλεφωνικά μηνύματα της Μίλι Ντάουλερ μετά την εξαφάνισή της και την ώρα που η αστυνομία την αναζητούσε. Ο ντετέκτιβ φέρεται επίσης να έσβησε κάποια μηνύματα στον τηλεφωνητή της, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η έφηβη ήταν ζωντανή.

Αν και το αδηφάγο κοινό έχει τις δικές του ευθύνες για το φαινόμενο του Μεγάλου Αδερφού στα media, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί τα πάντα! Τα ερεθίσματα, με τα οποία βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ το κοινό, απευθύνονται στο ένστικτο και όχι στην λογική του ανθρώπου, γι’ αυτό και έχουν τέτοια αποδοτικότητα σε επίπεδο κατανάλωσης. Η ευκολία της κατανάλωσης των προϊόντων που μας σερβίρουν τα media δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα, για να την δικαιολογεί την ευτέλειά τους. Πόσο μάλλον όταν αυτή η ευτέλεια δεν είναι μόνο χαμηλής ποιότητας, αλλά έχει προέλθει με παράνομους τρόπους. Σε τέτοια καταθλιπτικά φαινόμενα για την κατάντια του πολιτισμού μας δεν πρέπει να δείχνουμε καμία ανοχή!

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από ShowBiz