Κάπνιζε μπάφους ο Σαίξπηρ; Ιδού η… απορία!
Ούτε να πεθάνεις με την ησυχία σου δεν σε αφήνουν αυτοί οι επιστήμονες, με τα θέματα που δημιουργούν, προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα! Θέλουν να βγάλουν τον Σαίξπηρ από την θλιβερή ησυχία του τάφου του, την οποία “απολαμβάνεϊ” σχεδόν 400 χρόνια, για να ανασύρουν τα ελάχιστα υπολείμματα του πτώματος του, ώστε να διαπιστώσουν… αν κάπνιζε μαριχουάνα όσο ήταν ζωντανός!
Το μεγάλο θέμα της νομιμοποίησης ή μη της μαριχουάνας, που προκαλεί τόσες συζητήσεις, έρχεται να συνδεθεί με τον μεγαλύτερο όνομα της ευρωπαϊκής τέχνης, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Προφανώς, εμφανίζονται επιστήμονες που θέλουν να επωφεληθούν από αυτή τη διασύνδεση, για να αντλήσουν δημοσιότητα. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πανεπιστημίου Witwatersrand του Johannesburg, Francis Thackeray, υποστηρίζει πως ο ελισαβετιανός συγγραφέας κάπνιζε μαριχουάνα. Ο Thackeray βασίζει τις εικασίες αυτές σε υπολείμματα μαριχουάνας που βρέθηκαν το 2001 στον κήπο του Shakespeare.
Ο επιστήμονας ζητάει από την Εκκλησία της Αγγλίας να επιτρέψει να εκταφεί ο,τι έχει απομείνει από τον Shakespeare, προκειμένου να επαληθεύσει τη διαπίστωσή του. Λέει ότι του φτάνει η παραμικρή τρίχα ή κερατίνη από νύχι του αποθανόντα για να προβεί σε χημική ανάλυση και να αποδείξει τη θεώρηση του.
Πάντως, σύμφωνα με το LiveScience η μαριχουάνα χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στην Αγγλία στα προιόντα κλωστουφαντουργίας, γεγονός που φανερώνει πως δεν είναι απαραίτητο ο Shakespear να κάπνιζε τη μαριχουάνα. Ο Thackeray χρειάζεται για την εκταφή, την άδεια της Εκκλησίας της Αγγλίας πράγμα που φαίνεται αδύνατο να γίνει.
Ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλο τζέρτζελο με ένα ασήμαντο θέμα. Όπως θα έλεγε κι ο ίδιος ο μεγάλος συγγραφέας : ” much ado about nothing!” (πολύ κακό για το τίποτα).
Και ακόμα μεγαλύτερη φασαρία θα προκληθεί αν επιβεβαιωθεί το γεγονός- κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο- πως η μεγάλη ιδιοφυΐα της λογοτεχνίας κάπνιζε μπάφους. Τότε πολλοί θα έσπευδαν να ταυτίσουν το τρομακτικής διάνοιας καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που παρήγαγε με την χρήση της συγκεκριμένης ουσίας. Και πολλοί θα το ρίξουν στη μαριχουάνα, για να γίνουν κι αυτοί Σαίξπηρ!
Βέβαια, κάτι τέτοιο θα ήταν επιεικώς βλακώδες. Η μοναδικότητα του Shakespeare είναι τόσο συγκλονιστική, που δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία ουσία.
Γιώργος Σμυρνής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της