“Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ” στο Sani Festival
Μια μετάφραση στη γλώσσα της τζαζ μερικών από τις πιο γνωστές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζει το Sani Festival στο Λόφο της Σάνης το Σάββατο 30 Ιουλίου με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Περισσότερο κατάθεση ψυχής παρά διασκευή, η απόδοση γνωστών και αγαπημένων συνθέσεων του Μάνου Χατζιδάκι μέσα από το ιδίωμα της τζαζ βρίσκεται το επίκεντρο της παράστασης «Mano’s», που ετοίμασαν η Καμεράτα και το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή. Μια δουλειά που «Προέκυψε απλά, σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική που χαράχτηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά, στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα: την τζαζ. Η ουσία και η διάθεση των κομματιών του Μάνου είναι πάντα εκεί, κι εμείς κάθε φορά ευτυχείς να τα ανακαλύπτουμε», αναφέρει ο εξαίρετος μουσικός Δημήτρης Καλαντζής.
Αυτή τη φορά, ο Δημήτρης Καλαντζής και ο Γιάννης Αντωνόπουλος που υπογράφουν τις ενορχηστρώσεις των έργων, έσκυψαν με δημιουργική και… μάλλον υπερβατική διάθεση πάνω από τις παρτιτούρες πολυτραγουδισμένων και πολυαγαπημένων μελωδιών του αξέχαστου Μάνου: Περλιμπλίν και Μπελίσα, Το τραγούδι του δρόμου, Πόλη μαγική, Dedication, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Πες μου μια λέξη, Το βαλς του αποχαιρετισμού, Οδοιπόρος, Θάλασσα πλατιά, Μια Παναγιά, Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων
Η πρωτότυπη αυτή ιδέα είναι υλοποιημένη με την υψηλή αισθητική ποιότητα που αρμόζει σ’ έναν μεγάλο καλλιτέχνη όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, με επιπλέον θετικό στοιχείο το ευρύτερο άνοιγμα της τζαζ προς το ελληνικό κοινό, που προκύπτει από τη συνεύρεση τζαζ και κλασικών ηχοχρωμάτων αλλά, κυρίως, από τη διαπραγμάτευση ρεπερτορίου ουσιαστικά και συναισθηματικά συνδεδεμένου με τους Έλληνες ακροατές. Ταυτόχρονα, το παγκόσμια αποδεκτό ιδίωμα της τζαζ αποτελεί εξαιρετικό δίαυλο μέσω του οποίου διεθνοποιείται η μουσική μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη
Πιανίστας που κινείται με άνεση τόσο στο χώρο της κλασικής μουσικής όσο και της τζαζ, ο Δημήτρης Καλαντζής (γεν. 1967) o οποίος μετέχει στη συναυλία και με την ιδιότητα του ενορχηστρωτή, έχει παίξει με σημαντικά ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, όπως ο Alex Foster και ο Andy Sheppard, αλλά και με την αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής. Έχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα και από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ενώ είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.
Ο Γιάννης Αντωνόπουλος (ενορχηστρώσεις εγχόρδων) μελέτησε θεωρητικά με τους Μιχάλη Τραυλό, Μενέλαο Παλλάντιο και Νικηφόρο Ρώτα. Από το 1992 έως το 1997 σπούδασε σύνθεση στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου (τάξη H.P. Dittrich). Παρέμεινε στο Βερολίνο ως το 2001 συνθέτοντας και ενορχηστρώνοντας μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. To 1994 βραβεύθηκε στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Χανς Άισλερ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και σε εκπομπές του Γερμανικού Ραδιοφώνου συνεργαζόμενος με τους Vladimir Jurowsky, Gyora Feidman, Stefan Winkler, Opitz Quartett, και το πιανιστικό τρίο Some Handsome Hands, ενώ έχει συνθέσει μουσική για τις ταινίες Roccoco της Ulricke Pfeiffer και Todesangst της Clara-Lopez Rubio, για τα θεατρικά έργα Der Unterbrochene Akt και The Colonel Bird, κατόπιν παραγγελίας του θεάτρου ΒΑΤ του Βερολίνου και του Εθνικού Θεάτρου της Βαϊμάρης. Από το 2001 διδάσκει μουσική στη Σχολή Μωραΐτη, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ως πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων με τον Γιάννη Βακαρέλη, τη Μαρία Φαραντούρη και το Κουιντέτο Novitango.
Το 2011, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής συμπληρώνει είκοσι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αλλά και διεθνή πολιτιστική ζωή με εμφανίσεις που έχουν αποσπάσει τα θετικά σχόλια του κοινού και των κριτικών σε πολλές χώρες. Κατά την εικοσαετή πορεία της, η Ορχήστρα, η οποία αποτελείται από 21 μουσικούς (μόνιμος αρχιμουσικός: Αλέξανδρος Μυράτ), έχει αναδειχθεί σε μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου, με ρεπερτόριο από το πρώιμο Μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της όπερας, ενώ μετρά σπουδαίες συνεργασίες με λαμπρούς αρχιμουσικούς και σολίστ.
Ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης είναι από τους πλέον αναγνωρισμένους μαέστρους της νεότερης γενιάς. Το όνομά του έχει κυρίως συνδεθεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, της οποίας είναι μόνιμος μαέστρος. Μαζί έχουν πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην ημεδαπή και την αλλοδαπή και έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς σε πρώτη πανελλήνια πολλά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Ακόμη, ο Μίλτος Λογιάδης έχει συμπράξει με γνωστά ελληνικά μουσικά σύνολα και ορχήστρες στην Γερμανία και τη Δανία, καθώς και με την Όπερα της Ουλμ, της οποίας διετέλεσε επί διετία μόνιμος μαέστρος. Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός έχει ασχοληθεί με τη δισκογραφία, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είναι απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου (Διεύθυνση Χορωδίας και Ορχήστρας), όπου εργάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του και ως επίκουρος καθηγητής. Είναι επίσης καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Διάθεση Εισιτηρίων:
Θεσσαλονίκη: STEREODISC
Χαλκιδική: στα ξενοδοχεία του Sani Resort
Μέσω internet: www.ticketshop.gr
Pερισσότερες πληροφορίες:
2310 317 327, 2310 312 320, Αργυρώ Μπαράτα: Διεύθυνση Οργάνωσης & Παραγωγής –
[email protected],
Γεωργία ∆ώδου: Διεύθυνση Επικοινωνίας – [email protected]