Η έκθεση παρουσιάζεται στα πλαίσια του φεστιβάλ τεχνών Festinia που πραγματοποιείται στη Ζάκυνθο.
Κομμάτια από κέδρους της Μεσογείου, πεύκα και κυπαρίσια από το Ιόνιο, κλαδιά και κορμοί ταξιδεμένοι σε αγαπημένες θάλασσες, πέτρες φαγωμένες από την αλμύρα, τον ήλιο και τη βροχή, γρανάζια, παλιοσίδερα, ατσάλι, μπρούτζος και χαλκός είναι ο ονειρικός κόσμος του γλύπτη.
Υλικά που μεταφέρουν τις αναζητήσεις του και δείχνουν την ιδιαίτερη σχέση του με το μεγαλείο της φύσης και τη δύναμη του καλλιτέχνη να πραγματοποιεί μικρές “επεμβάσεις” στο θαύμα της, αποτυπώνοντας τον ψυχισμό του καλλιτέχνη, που θέλει να ονειρεύεται, να ταξιδεύει, να δημιουργεί, να διορθώνει και να ομορφαίνει τον κόσμο γύρω του.
“Ο Χρήστος Μπάρλος είναι ένας «ερευνητής» της ζωής και της πραγματικότητας και ανήκει σε εκείνη τη γενιά δημιουργών που αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της τέχνης βιωματικά.
Η τέχνη αποτελεί για εκείνον ένα συνειδητό τρόπο ζωής και περιλαμβάνεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές και αναπόσπαστες λειτουργίες της ψυχοσωματικής οντότητάς του, που δίχως αυτήν, η προσωπικότητα του θα παράμενε ανολοκλήρωτη.”
Ελίζα Γερολυμάτου
Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Διευθύντρια Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα, Ψυχικό
“Μια ερμηνεία της ζακυνθινής φύσης που τον περιβάλλει, η εικαστική δημιουργία του Χρήστου Μπάρλου, που η τύχη και η ζωή τον έριξε σ’ αυτό το «αλωνάκι».
Κι αξιοπρόσεχτη η ερμηνευτική του γλώσσα, αφού σ’ αυτήν μπορούμε να εντοπίσουμε τις αρχετυπικές μορφές, που βλέπει γύρω του και εμπεριέχονται στο ξύλο, την πέτρα, το σίδερο.
Επιλέγει το λιγότερο βιασμένο από τον άνθρωπο, υγρό στοιχείο, και μέσα απ’ αυτό ανασύρει, τα ελάχιστα απομεινάρια, που απολιθώνουν την ουσία της ύπαρξης της Ζακυνθινής φύσης και ψυχής.”
Κατερίνα Δεμέτη
Αρχαιολόγος
Διευθύντρια Μουσείου Σολωμού, Ζάκυνθος
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 20.00.