Metropolis η Foxconn! – Ένα εκατομμύριο ρομπότ αντικαθιστούν τους εργαζόμενους
Τα ρομπότ δεν συνδικαλίζονται, δεν απεργούν, δεν ζητούν αυξήσεις και επιδόματα, δεν κουράζονται και δεν αυτοκτονούν. Ίσως ο μόνος λόγος που δεν έχουν αντικαταστήσει ακόμα τους ανθρώπους, είναι πως δεν είναι αρκετά έξυπνα.
Η διοίκηση της κινεζικής εταιρείας Foxconn κρίνει, πάντως, πως έφτασε η ώρα να γίνει η μεγάλη αλλαγή και τη θέση των ανθρώπων να την πάρουν τα ρομπότ. Η εταιρεία, η οποία παράγει εξαρτήματα και συσκευές για λογαριασμό κορυφαίων εταιρειών όπως η Nokia, η Apple και η Sony, αποφάσισε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του “έμψυχου δυναμικού” με ρομπότ.
Αυτή τη στιγμή, η Foxconn απασχολεί περίπου 1.2 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Κίνα, αλλά ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει τους μισούς από αυτούς με ένα εκατομμύριο ρομπότ, τα οποία θα “προσληφθούν” μέχρι το 2014.
Ήδη τα περίπου 10.000 ρομπότ που χρησιμοποιεί η Foxconn εκτελούν για την ώρα απλές εργασίες όπως η βαφή και η συναρμολόγηση εξαρτημάτων. Με την αύξησ;h τους κατά ένα εκατομμύριο, πάντως, θα περιορίσουν τους ανθρώπους εργαζόμενους στο μισό.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Τέρι Γκου φέρεται αποφασισμένος να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους, οι οποίοι την περασμένη χρονιά διεκδίκησαν και έλαβαν αυξήσεις έως και 70% έπειτα από πολυήμερες απεργίες.
Των πρωτοφανών για τα κινεζικά δεδομένα κινητοποιήσεων προηγήθηκε “κύμα” αυτοκτονιών στις μονάδες παραγωγής της εταιρείας λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Όπως γράφει η Guardian, πολλοί από τους εργαζόμενους, μέσα στην απελπισία τους από τις σκληρές συνθήκες εργασίας, πηδούσαν από τις στέγες των εργοστασίων.
Οι 14 άνθρωποι που έβαλαν τέλος στη ζωή τους το 2010, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, εργάζονταν μέχρι τότε έως και 12 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα. Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες από ειδικές οργανώσεις για την εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας, στην συγκεκριμένη εταιρεία εφαρμόζονταν στρατιωτικού τύπου συνθήκες εργασίας μέσα στα εργοστάσια. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να κάθονται σε ακριβείς γραμμές και να εργάζονται εντατικά, ενώ απαγορευόταν να μιλούν μεταξύ τους. Υπήρχαν φρουροί ασφαλείας στον χώρο, οι οποίοι εκφόβιζαν τους υπαλλήλους. Επίσης, οι εργαζόμενοι έπρεπε να ζουν σε κοιτώνες με αυστηρούς κανόνες. Κατά ειρωνικό τρόπο, μερικοί από τους εργάτες λένε ότι τους κάνουν να αισθάνονται σαν ρομπότ!
Από τον περασμένο μήνα μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν συμβόλαιο «κατά της αυτοχειρίας». Αυτό, για να μην μπορούν οι συγγενείς τους να διεκδικήσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση αυτοκτονίας…
Γιώργος Σμυρνής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της