MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μόδα και σβάστιγκα: Η Κοκό Σανέλ κατάσκοπος των Ναζί!

Όπως δείχνει διαρκώς η ιστορία, οι άνθρωποι είναι γεμάτοι αντιφάσεις. Η Κοκό Σανέλ ήταν μια επαναστατική σχεδιάστρια, που απελευθέρωσε τις γυναίκες από τον κορσέ και το στημένο ντύσιμο και δημιούργησε νέα δεδομένα στον χώρο της μόδας. Παράλληλα όμως, οργιάζουν οι φήμες πως υπήρξε και συνεργάτης των ναζί- αυτού του εγκληματικού κι απολύτως οπισθοδρομικού κινήματος!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Μια νέα βιογραφία της με την υπογραφή του Αμερικανού δημοσιογράφου Χαλ Βον, έρχεται να ταράξει τα νερά. Σύμφωνα με αυτήν,  η Κοκό Σανέλ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε κατάσκοπος των ναζί.  Το βιβλίο του Βον, “Πλαγιάζοντας με τον εχθρό, ο μυστικός πόλεμος της Κοκό Σανέλ”, όπως δηλώνει ο συγγραφέας του, βασίστηκε σε πληροφορίες που άντλησε από πληθώρα γαλλικών, γερμανικών και αμερικανικών αρχείων.

Η Κοκό Σανέλ “απεχθανόταν τους Εβραίους, τον κομμουνισμό, τα συνδικάτα και τον σοσιαλισμό”, σύμφωνα με τη νέα βιογραφία. Την διάσημη σχεδιάστρια “σύστησε” στο κίνημα των ναζί ο βαρόνος Χανς Γκίντερ φον Ντίνκλατζ, ο οποίος θεωρούνταν εραστής της και ήταν Γερμανός αξιωματούχος  και πράκτορας. Παράλληλα, είχε και άλλους εραστές υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους. Οι Γερμανοί την θεωρούσαν, σύμφωνα με το βιβλίο, “οριζόντια συνεργάτιδα”.

Σε ηλικία, λοιπόν, 57 ετών προσελήφθη από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι έγινε η κατάσκοπος F-7124. Ο Ντίνκλατζ, 13 χρόνια νεώτερός της, θα την φέρει σε επαφή με τον βαρόνο Λουί ντε Βοφρελάν, πρώην πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόκο. Και αυτός θα της επιτρέψει να ζει επί σειρά ετών στον 7ο όροφο του παρισινού ξενοδοχείου Ritz , στο οποίο σύχναζαν ο Χέρμαν Γκέρινγκ και ο Γιόζεφ Γκέμπελς. Τελικά, η Κοκό Σανέλ αγάπησε πολύ το Ritz, στο οποίο έζησε τα τελευταία 37 χρόνια της ζωής της, μέχρι το 1971. (Βέβαια, το ότι σύχναζαν διαπρεπείς Ναζί σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο διέμενε και η διάσημη Κοκό, δεν αποτελεί επαρκές στοιχείο για τίποτα!)

Σύμφωνα πάντως με τον Βον, ως αποστολή της είχε να μεταβεί τον Αύγουστο του 1941 στην Ισπανία με τον βαρόνο Λουί ντε Βοφρελάν, με στόχο να στρατολογήσουν κι άλλους πράκτορες. Το 1944, σύμφωνα με το βιβλίο, είχε επισκεφθεί τη Μαδρίτη όπου έλαβε σημαντικά χρηματικά ποσά από έναν αξιωματικό της Γκεστάπο.

Η Κοκό Σανέλ, η οποία ουδέποτε παραδέχτηκε ότι είχε σχέση με τους ναζί, μετά την απελευθέρωση είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι υπήρξε συνεργάτιδα των Γερμανών. Παρενέβη, ωστόσο, ο φίλος της Ουίνστον Τσόρτσιλ και αφέθηκε ελεύθερη.

Στις 10 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει ακόμη ένα καταγγελτικό βιβλίο για την Κοκό Σανέλ. Πρόκειται για το βιογραφικό “Κοκό Σανέλ: Μια Οικεία Ζωή” της Λίζα Τσάνεϊ, το οποίο υποστηρίζει ότι η Γκαμπριέλ Σανέλ όχι μόνο είχε δεσμό με έναν κατάσκοπο των ναζί, αλλά και ότι έκανε χρήση ναρκωτικών, πειραματιζόταν με τη σεξουαλικότητά της, είχε σχέσεις με παντρεμένους (Ιγκόρ Στραβίνσκι, Σαλβαντόρ Νταλί κ. ά.).

Σύμφωνα με αρκετούς, πάντως, η ιστορία αυτή είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, από την άποψη ότι αυτές οι κατηγορίες για την Κοκό Σανέλ είχαν ήδη διατυπωθεί και στο παρελθόν.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, πάρα πολύ σημαντικοί δημιουργοί από πάρα πολλούς χώρους ασπάσθηκαν την ακροδεξιά ιδεολογία την περίοδο που ο ναζισμός διέπραξε τα μεγάλα εγκλήματά του. Αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες και δημιουργοί με φασιστικές ιδεολογίες. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, καταργεί και το στερεότυπο ότι ο ναζισμός ήταν δημιούργημα κάποιων τρελών. Δεν είναι έτσι. Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι τον ασπάσθηκε μέρος της αφρόκρεμας της ευρωπαϊκής κοινωνίας.  

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες