Τι γίνεται επιτέλους με τον Καντάφι;
Οι επαναστάτες κατέλαβαν με επίθεση αστραπή την Τρίπολη. Περικύκλωσαν τον μεγάλο τους εχθρό, τον επί 40 χρόνια δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Μπήκαν στο ανάκτορο του και “μεθυσμένοι” από τη νίκη τους προχώρησαν σε πανηγυρισμούς και σε πλιάτσικο. Ωστόσο, ο Καντάφι δεν ήταν πουθενά. Κι όχι μόνο αυτό! Τους έφυγαν μέσα από τα χέρια τους και οι δύο γιοι του, τους οποίους είχαν συλλάβει πιο πριν!
Πάντως, είναι προφανές ότι οι αντικαθεστωτικοί, με τη βοήθεια της αεροπορίας του ΝΑΤΟ, έχουν καταλάβει και ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μουαμάρ Καντάφι διαπραγματεύεται με άλλα κράτη τη διαφυγή του. Άλλοι θεωρούν ότι η σύλληψή του είναι θέμα ωρών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπήρξε κι ένα δημοσίευμα στο διαδίκτυο- αμφιβόλου αξιοπιστίας- στο οποίο λέγεται πως ο Καντάφι προσέλαβε στυλίστα, για να τον κάνει να μοιάζει φρέσκος και δυναμικός ηγέτης σαν τον Ομπάμα και τον Σαρκοζί! Αυτό, γιατί, υποτίθεται, θέλει να δείχνει “ωραίος” και “ηγετικός”, όταν θα ανακοινώσει δημόσια την παραίτησή του.
Άλλες εικασίες, που γίνονται, κάνουν λόγο για προσπάθεια του Λίβυου ηγέτη να πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρτη, όπου τα μέλη της φυλής Γκαντάφα, από την οποία κατάγεται, θα τον υπερασπισθούν. Άλλοι λένε ότι θα προσπαθήσει να φύγει από τη χώρα τελείως.
Ωστόσο, η πλάστιγγα έχει γύρει προς το μέρος των επαναστατών, μάλλον οριστικά, όπως δείχνουν τα πράγματα και το καθεστώς Καντάφι είναι υπό κατάρρευση. Το μόνο, μάλλον, που θα περιμένουμε, είναι να δούμε, πόσο χρόνο θα τους πάρει για να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση και ποιό θα είναι το μέλλον του έκπτωτου “συνταγματάρχη”.
Η Δύση βιάζεται να τελειώνει με αυτήν την ιστορία, για λόγους που έχουν να κάνουν με το λιβυκό πετρέλαιο. Το πετρέλαιο της Λιβύης, κατά κύριο λόγο κατευθύνεται στην Ευρώπη. Και αν ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες, αυτό θα επιφέρει μείωση στην τιμή των καυσίμων.
Τέλος, θα πρέπει να ευχηθούμε να μην υπάρξουν τα ίδια προβλήματα στη Λιβύη, τα οποία εμφανίσθηκαν στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, που οδήγησαν τη χώρα σε ένα νέο κύκλο βίας. Ας ελπίσουμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα επικρατήσουν δημοκρατικές λύσεις κι ότι ο εμφύλιος θα αποφευχθεί.
Γιώργος Σμυρνής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Από τον Μαγκρίτ έως τον Βαν Γκογκ: Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 2024
- Last Christmas Soul- Μέχρι να βγει η ψυχή σου: Μια σουρεαλιστική- χριστουγεννιάτικη κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας
- Πρεμιέρες: Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται «Babygirl» στον πιο τολμηρό ρόλο της καριέρας της