Take the money and run: “Στη Ελλάδα αυτή την εποχή υπάρχουν προοπτικές μόνο για τους τζογαδόρους!”
Η μπάντα με το σχεδόν προφητικό όνομα Take the money and run νομίζεις ότι φτιάχτηκε τα τελευταία 2 χρόνια και βαφτίστηκε έτσι λόγω της οικονομικής κρίσης. Κι όμως όχι. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, οι Γιάννης Καραγιάννης, Βασίλης Νοταράς, Μελέτης Πόγκας και Βασίλης Τζαβάρας να έχουν μαντέψει, όταν το 1995 έστηναν το γκρουπ τους, την οικονομική κρίση του 2008; Για την ακρίβεια, ονομάστηκαν έτσι από την ομώνυμη ταινία του Woody Allen, την πρώτη που σκηνοθέτησε, το 1969. συνέντευξη στο Γιώργο Σμυρνή
Οι Take the money and run ξεκίνησαν παίζοντας Blues και Jazz με πιο ηλεκτρική προσέγγιση. Στα τέλη του 90 έγραφαν μουσική και για το θέατρο, αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους τζαζίστες, καθώς, εκτός από την τζαζ αντλούν επιρροές από country και blues. ακουστικό στιλ που διατηρούν μέχρι σήμερα, με αφετηρία το Swing των ΄30 και επιρροές από τους Django Reinhardt, Fats Waller, Duke Ellington αλλά και σύγχρονους δημιουργούς όπως ο Tom Waits, ενώ δεν κρύβουν και την αγάπη τους για τους Beatles.
Όμως οι επιρροές τους δεν περιορίζονται στη μουσική, αλλά παίρνουν στοιχεία και από το σινεμά- ιδίως από τον μεγάλο φαν της τζαζ Woody Allen. Αλλά και η εμπειρία τους στην δημιουργία μουσικής για το θέατρο, τους άφησε μια θεατρική αντίληψη, όπως παραδέχονται, στον τρόπο που στήνουν ένα live.
Το συγκρότημα με την πληθωρικότητα στις μουσικές του γνώσεις, όσο και στις απόψεις του για τα πράγματα, απάντησε στις ερωτήσεις μας. Μας μίλησε για την πορεία του στο παρελθόν και τα σχέδια του για το μέλλον, για τη σχέση τους με τις ταμπέλες, όσο και για την κατάσταση της χώρας σήμερα, που ευνοεί τους τζογαδόρους, ενώ όλους τους άλλους τους βάζει σε κάποιο- γοητευτικό- περιθώριο. Μας είπαν ακόμα κάποια πράγματα για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, το Woody Allen, αλλά και το Lou Reed και τη συνεργασία του με τους Metallica.
Ποιοί είναι οι ΤΑΚΕ ΤΗΕ ΜΟΝΕΥ ΑΝD RUN. Πότε φτιάξατε την μπάντα;
Οι Take the Money and run είναι οι: Γιάννης Καραγιάννης: κοντραμπάσσο, ηλ. μπάσσο. Γιάννης Νοταράς: ντραμς, kazoo. Μελέτης Πόγκας: κιθάρες, φωνή. Βασίλης Τζαβάρας: κιθάρα, πιάνο, φωνή. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1995 και παίζουμε μέχρι σήμερα με την ίδια ακριβώς σύνθεση
Παρόλο που προυπήρχατε της κρίσης το όνομα της μπάντας μοιάζει προφητικό. Πώς προέκυψε; Θα μπορούσε να είναι μια συμβουλή προς….ναυτιλομένους, τώρα που το πλοίο φαίνεται να βουλιάζει;
Το όνομα της μπάντας ουδεμία σχέση έχει με την κρίση ή την οικονομική κατάσταση του πλοίου. Πρόκειται για μια απλή αναφορά στον κινηματογράφο. Συγκεκριμένα είναι ο τίτλος της πρώτης ταινίας που σκηνοθέτησε ο Woody Allen ο οποίος αποτελεί βασική επιρροή του group.
Ποιές είναι οι κύριες μουσικές σας επιρροές; Ποιοί οι αγαπημένοι σας μουσικοί;
Μιλώντας γενικά θα λέγαμε rock, blues, jazz, swing. Οι μουσικοί όμως που μας έχουν επηρεάσει ως συγκρότημα είναι ο Fats Waller, o Duke Ellington, o Django Reinhardt, o Tom Waits, οι Beatles κ.α.
Έχετε γράψει δικά σας τραγούδια ή παίζετε κυρίως διασκευές;
Ξεκινήσαμε παίζοντας μόνο διασκευές, στην πορεία όμως αρχίσαμε να γράφουμε και δικιά μας μουσική. Ο δίσκος που βγάλαμε το 2003 με τίτλο “How the story goes” αποτελείται αποκλειστικά από τραγούδια των Take The Money And Run. Επίσης στον νέο μας δίσκο με τίτλο “Aged 15 Years” υπάρχουν τρία καινούργια δικά μας τραγούδια.
Έχετε δημιουργήσει μουσική για το θέατρο- την παράσταση “Τέλος των Ατρειδών”. Τι σας άφησε αυτή η εμπειρία;
Τα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με τον Γιάννη Καλαντζόπουλο ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και να πειραματιστούμε με τη μουσική για το Θέατρο. Βέβαια τότε ο ήχος μας ήταν πολύ διαφορετικός. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά.
Μας έχει μείνει όμως μία «θεατρική» αντίληψη στον τρόπο που στήνουμε ένα live καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον ηχογράφημα
Μιλήστε μας για τις κοινές σας εμφανίσεις με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Πώς ήταν αυτή η συνεργασία;
Με το Λουκιανό συναντηθήκαμε ένα βράδυ τυχαία στο δρόμο… κυριολεκτικά. Συνεργαστήκαμε για τρία χρόνια στο πατάρι του θεάτρου «Μεταξουργείο» Ο Λουκιανός έχει μία πολύ σαφή και ιδιαίτερη άποψη στον τρόπο που δουλεύει κι έτσι ήταν πολύ σπουδαία εμπειρία για εμάς το να είμαστε κι εμείς παρόντες σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία. Επίσης, το 2002 στο Cocktail Party του Λουκιανού μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε στο Λυκαβηττό, πράγμα που αποτελούσε όνειρό μας
Σε μια συνέντευξή σας είχατε πει: “Ήμασταν πολύ pop για τους τζαζίστες και πολύ jazz για αυτούς που ήθελαν απλώς τραγουδάκια. Δεν ήξεραν πού να μας κατατάξουν”. Οι ταμπέλες, τελικά, είναι μπελάς για μουσικούς που θέλουν να εξερευνήσουν τις μουσικές φόρμες;
Οι ταμπέλες είναι μπελάς γενικά. Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δε βάζει τη δικιά του. Έρχεται κάποιος σου φοράει μια ταμπέλα και φεύγει. Μετά είσαι σε μία διαρκή προσπάθεια ή να βγάλεις από πάνω σου αυτή την ταμπέλα ή να τη διατηρήσεις. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τη μουσική.
Ποιές είναι οι προοπτικές για τους τζαζίστες στην Ελλάδα;
Πρώτα απ όλα δεν θεωρούμε ότι είμαστε τζαζίστες. Υπάρχουν στοιχεία Jazz στη μουσική μας όπως υπάρχουν και στοιχεία Country ή Blues. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως στην Ελλάδα αυτή την εποχή υπάρχουν προοπτικές μόνο για τους τζογαδόρους. Όλοι οι άλλοι ανήκουν σε κάποιο περιθώριο το οποίο βέβαια έχει κι αυτό τη γοητεία του.
Πώς κρίνετε τη συνεργασία του Lou Reed (αγαπημένου, από όσο έχω καταλάβει, της μπάντας) με τους Metallica;
O Lou Reed είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περίπτωση, με μια πορεία γεμάτη ανατροπές αριστουργήματα, επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Το εντυπωσιακό με την συνεργασία αυτή είναι ότι ο εβδομηντάρης σχεδόν Reed συνεχίζει να πειραματίζεται και να δοκιμάζει τα όριά του. Περιμένουμε το CD που βγαίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Ξεκινάμε τον φετινό χειμώνα με στόχο να συνεχίσουμε να παίζουμε live προωθώντας το CD μας με τίτλο “Aged 15 years – Live”που βγήκε την άνοιξη, και παρουσιάζοντας καινούργια τραγούδια δικά μας αλλά και διασκευές. Εδώ να πούμε ότι το CD αυτό είναι δικιά μας παραγωγή και μπορεί κανείς να το αγοράσει στα live του συγκροτήματος καθώς και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία.
Τί περιλαμβάνει η ατζέντα των εμφανίσεών σας;
Η ατζέντα μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τα εξής:
την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στην ΑΥΛΑΙΑ (Αγ. Όρους 15 και Κων/πολεως 115) μαζί με τους Occasional Dream,
την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο Dizzy Miles (Ευτυχίδου & Αθανασίας 4),
το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στο Stage 25 (Αισχύλου 25, Περιστέρι).
Επίσης θα συνεχιστεί η συνεργασία μας με το ιστορικό BLUES στην Πανόρμου, (τις ακριβείς ημερομηνίες θα τις ξέρουμε τις επόμενες ημέρες)
Οι φίλοι μας μπορούν να ενημερώνονται για τις εμφανίσεις μας στο myspace (myspace.com/takethemoneyandrunswingband) και στο facebook.
Μέσω των πιο πάνω συνδέσμων μπορεί κανείς να ενημερωθεί και για τα δισκοπωλεία όπου πωλείται ο δίσκος μας. Επίσης στο myspace υπάρχει ένα ντοκυμαντέρ για τα πρώτα 10 χρόνια των TTMAR όπου παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές του γκρουπ, υπάρχουν ψυχιατρικές αναλύσεις, συνεντεύξεις κλπ.