Οι φοροκάρτες, τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια!
O Δημήτρης Καμπουράκης στην πρωινή εκπομπή του χαρακτήρισε τη νέα φοροκάρτα (που θα αντικαταστήσει τις αποδείξεις) μέτρο Οργουελικής εμπνεύσεως (αναφερόμενος στο δυστοπικό μυθιστόρημα «1984» του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα ).
Το θέμα της εκπομπής είναι ο νέος τρόπος συλλογής αποδείξεων μέσω της φοροκάρτας. Ο πολίτης πλέον δεν θα χρειάζεται να μαζεύει αποδειξούλες- αποδειξούλες και μετά να τις μετράει μία- μία. Αντ’ αυτού, θα δίνει μια κάρτα, την οποία θα έχει πάρει από το υπουργείο οικονομικών και αυτή θα μαζεύει μέσα της τα στοιχεία από τις διάφορες συναλλαγές. Απλά- εύκολα. Τι καλύτερο από αυτό;
Αμ, δε! Υπάρχει μια λεπτομέρεια που τρόμαξε τον Καμπουράκη, όπως τρομάζει και αρκετό κόσμο. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, στο τέλος κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα έρχεται στα σπίτια των πολιτών μια κατάσταση με τα ποσά που έχουν ξοδέψει και τους αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Τότε ο Καμπουράκης τα χρειάστηκε: «Δηλαδή θα παίρνω εγώ λουλούδια και θα έρχεται χαρτί στο σπίτι μου που να το γράφει;» Και σχολίασε ότι αυτά είναι Οργουελικά πράγματα, ότι εφαρμόζεται στην πράξη ο Μεγάλος Αδερφός, (με το σκεπτικό προφανώς ότι μπαίνουν τεχνολογικά εμπόδια στο ελεύθερο ή στο εύκολο κέρατο, που περιορίζουν την ελευθερία) και άλλες τέτοιες μεγαλοστομίες!
Κάποιος καλεσμένος της εκπομπής του εξήγησε ότι θα είναι μια λίστα που θα γράφει μόνο το συνολικό ποσό και όχι τις αγορές που κάνεις μία προς μία. Ωστόσο, ο παρουσιαστής δεν ηρέμησε. Και για να τον αγχώσει ακόμα περισσότερο ο φοροτεχνικός που είχαν καλεσμένο, του είπε:
«Άμα η γυναίκα σου έχει κάναν φίλο χάκερ, θα βρει τι ακριβώς αγόρασες».
Ήδη λοιπόν η φοροκάρτα, πριν ακόμα αρχίσει να χρησιμοποιείται, έχει θεωρηθεί ως ένας εν δυνάμει ρουφιάνος, που θα “κλείσει σπίτια”. Οι φοροκάρτες, δηλαδή, φέρνουν πιο κοντά το διαζύγιο! Το ότι είναι συνήθως τεχνοφοβική η ελληνική κοινωνία το δείχνει και στην εφαρμογή αυτού του μάλλον εξυπηρετικού τόσο για το κράτος, όσο και για τους πολίτες, μέτρου.
Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ζητήματα προσωπικών δεδομένων και πιθανόν κάποια κενά στο θέμα της εξασφάλισης του απορρήτου των συναλλαγών, ενώ είναι ενοχλητικό να σε υποχρεώνουν να ξοδέψεις για να μην φορολογηθείς. Αλλά το να λέμε ότι αυτό το μέτρο θυμίζει ολοκληρωτισμό τύπου 1984- τον οποίους ο Όργουελ είχε εμπνευσθεί από τα σύγχρονα του καθεστώτα του Χίτλερ και του Στάλιν- είναι τουλάχιστον ακραίο.
Γιώργος Σμυρνής