“Πουλάει τρέλα” η εκπομπή της Τατιάνας;
Μία ακόμα επίδειξη του πως επιτυγχάνονται υψηλές τηλεθεάσεις από το τίποτα μας έκανε η έμπειρη δημοσιογράφος της τηλεόρασης Τατιάνα Στεφανίδου στην εκπομπή της “Μίλα” στο Star Channel, διαβάζοντας ένα γράμμα- καταγγελία μιας γυναίκας απευθυνόμενο σε κάποιους συλληφθέντες, φερόμενους ως ληστές- βιαστές.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος η εκπομπή της Στεφανίδου ήθελε να διαφοροποιηθεί από τα συνηθισμένα της πρότυπα, ακολουθώντας ένα πιο σέξι μοντέλο. Ίσως πιστεύοντας τη ρήση του sex sells και με δεδομένη την οικονομική κρίση που επιβάλλει σίγουρες, εμπορικές συνταγές, δημιούργησε ένα τηλεοπτικό μαγκαζίνο, που θυμίζει Cosmopolitan για μεσόκοπες κυρίες.
Ωστόσο, χτες θύμισε την παλιά Τατιάνα, που πετύχαινε τις πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Κάποιος ή κάποια συνεργάτης της εντόπισε στο internet ένα καταγγελτικό γράμμα σε βάρος κάποιων συλληφθέντων με την κατηγορία ότι διέπραξαν ληστείες και βιασμούς σε σπίτια πολιτών. Το είχε γράψει μια γυναίκα, που δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά απλώς είχε συγκλονιστεί με το δράμα των θυμάτων. Κατηγορούσε τον ίδιο τον δράστη, στον οποίο απευθυνόταν σε β πρόσωπο. Τα έβαλε επίσης με τα κανάλια, που τον χαρακτήριζαν φερόμενο ως δράστη, ενώ η ίδια τον θεωρεί φερόμενο ως άνθρωπο.
Το γράμμα αυτό το πήρε η Τατιάνα και το διάβασε στον αέρα. Μάλιστα, συγκινήθηκε τόσο πολύ από την γλαφυρότητα των περιγραφών, που δυσκολεύτηκε να συνεχίσει. Παραλίγο να βάλει τα κλάματα. Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ αν ήταν ειλικρινής η συγκίνησή της. Αυτό η ίδια το ξέρει.
Όμως η ίδια και η εκπομπή της έπεσαν σε μια σαφέστατη αντίφαση. Η Στεφανίδου επισήμανε πάρα πολλές φορές ότι σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και ότι το γράμμα απευθύνεται σε φερόμενους ως ενόχους για το έγκλημα. Και από κάτω, ο υπότιτλος της εκπομπής έγραφε ότι το “συγκλονιστικό γράμμα” ήταν εναντίον των ληστών- βιαστών. Πουθενά η λέξη “φερόμενων”. Επομένως, η Τατιάνα έλεγε ένα πράγμα, ότι σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας- και επέμενε σε αυτό, άσχετα αν με τον τρόπο που έστησε την εκπομπή της ουσιαστικά το διέψευδε- και από κάτω ο τίτλος έλεγε κάτι άλλο.
Επίσης, νομίζω ότι το θέμα, παρά την όποια δραματοποίηση πέτυχε με περίτεχνο τρόπο η Τατιάνα ήταν ανύπαρκτο. Ο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να γράφει ένα γράμμα και να καταγγέλει κάποιους φερόμενους εγκληματίες, αθώους ή ενόχους, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Μπορεί να υπάρχουν και χιλιάδες τέτοια γράμματα στο internet- πόσο μάλλον όταν η υπόθεση έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ. (Ιδίως στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια ή του έφηβου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ποιός δεν είχε γράψει κάτι στο διαδίκτυο για το θέμα;)
Δημοσιογραφικό ενδιαφέρον θα είχε, κατά τη γνώμη μου, ένα γράμμα κάποιου από τα θύματα. Ένα τέτοιο γράμμα, παρά το ότι υπάρχουν ηθικά θέματα και ενστάσεις σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα- θα ήταν μια δημοσιογραφική επιτυχία. Αλλά η τηλεόραση δείχνει την μοναδική ικανότητα της να κατασκευάζει θέματα, τα οποία δημιουργούν υψηλές τηλεθεάσεις, αλλά είναι κακόγουστα τηλεοπτικά προϊόντα.
Γιώργος Σμυρνής