Χρήστος Κεχαγιόγλου. Η Κιβωτός του Νου
Εγκαινιάζεται η έκθεση “Χρήστος Κεχαγιόγλου. Η Κιβωτός του Νου”, η οποία θα διαρκέσει από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2011. Η έκθεση περιλαμβάνει 25 περίπου ζωγραφικά έργα, 15 φωτογραφίες, 12 ακουαρέλες καθώς και video εγκατάσταση από την πρόσφατη ενότητα της δουλειάς του καλλιτέχνη.
Η έκθεση στεγάζεται στο σπίτι όπου διέμενε ο Κατακουζηνός. Τα θέματα που εμπνέουν τον Κεχαγιόγλου είναι τα τοπία – ταξίδια, οι φανταστικές – ονειρικές πόλεις, τα πορτραίτα, οι σκηνοθετημένες από τον καλλιτέχνη φωτογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων της γενιάς του ’30, οι ακουαρέλες– στοιχεία μνήμης του δημιουργού, οι νεκρές φύσεις από αντικείμενα (παλέτες, πινέλα), εργαλεία της ζωγραφικής διαδικασίας και της καθημερινότητας του ζωγράφου αλλά και video εγκατάσταση που αντιπαραβάλει την camera obscure με το νου.
Η “Κιβωτός του Νου” είναι ένα ταξίδι της μνήμης, μια ξενάγηση στον εσωτερικό μας κόσμο. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει την αίσθηση, την ατμόσφαιρα των πραγμάτων και της φύσης, την ανάμνηση που απορρέει απ’ αυτά, και τις κλιματολογικές συνθήκες. Οι εικόνες του χρακτηρίζονται από την αποσπασματικότητα, την ονειροπόληση , το στοιχείο του άΰλου και της διαφάνειας με μια ποιητικότητα και με μια νέα αντίληψη των χρωμάτων. Αυτή η λυρικότητα και η μεταφυσική διάσταση είναι γνώρισμα της δυτικοευρωπαικής ζωγραφικής της περιόδου του 30′ .
Επίσης, δημιουργεί τόπους μυστικούς και αρχιτεκτονικές κατασκευές εξωπραγματικές, δίνοντας σχεδόν πάντα μια κινηματογραφική αίσθηση στο σενάριο των έργων του.
Γενικά, τα έργα του Κεχαγιόγλου, διακρίνονται από την ευγένεια και την αυστηρότητα που δίνουν την αίσθηση της καθαρότητας, που πηγάζει από την απόλυτη πειθαρχία του ταλέντου, της ευαισθησίας και της ζωγραφικής αίσθησης που διακρίνουν τον καλλιτέχνη.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου αναφέρει χαρακτηριστικά: “(…) ο Χρήστος Κεχαγιόγλου συνδυάζει την μεγάλη επιρροή της ζωγραφικής των νέο αναγεννησιακών καλλιτεχνών με την βυζαντινή ζωγραφική. Ξαναδίνει νόμους όπως οι Ιταλοί καλλιτέχνες, γιατί πιστεύει ότι το έργο τέχνης αποτελεί έκφραση των αιώνιων αρμονιών της φύσης και γι’ αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη. Η Ιταλική ηρεμία και αρμονία διαφαίνεται στους παράξενους ιδεατούς – φανταστικούς χώρους που μοιάζουν με στημένες παγίδες, στα πυραμοειδή βουνά του και στα δέντρα του καμωμένα στον τόρνο.(…) Περιγράφει μια μαθηματική θεωρία της φόρμας που την έχει συλλάβει σαν ένα ρεπερτόριο των δυνατών γεωμετρικών μορφών, για να οδηγήσει στη συγκριτική μελέτη των συμμετριών και των μορφολογικών τύπων που χαρακτηρίζουν τις φυσικές φόρμες. Ανακεφαλαιώνει την εξέλιξη των θεωριών περί αναλογίας, αρμονίας, και γεωμετρικών κανόνων που εξυπηρετούν τη σύνθεση αρχιτεκτονικών σχεδιασμών και διακηρύσσει την πίστη του στην αποκρυφιστική εσωτερική δύναμη–των αριθμών, των αρμονικών χαράξεων και των μαθηματικών – πάνω στο έργο τέχνης (…)”
Ωράριο λειτουργίας
Πέμπτη, Παρασκευή: 16.00 – 19.00
Σάββατο – Κυριακή: 12.00 – 16.00
Δευτέρα –Τετάρτη: Κλειστό
Λεωφόρος Αμαλίας 4, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944-441265