Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης
Η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου διοργανώνει την έκθεση “Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης – Άγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της» και από τη Συλλογή του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη, οποία αποτελεί το τέλος μιας εποχής και την έναρξης μιας νέας.
Με την έκθεση αυτή το μουσείο αποχαιρετά τον παλιό καιρό παρουσιάζοντας στο κοινό τα σπουδαιότερα έργα που θα συμπεριληφθούν στις μόνιμες συλλογές του νέου μουσείου μετά τις εργασίες της επέκτασης. Στόχος του μουσείου, με τον διπλάσιο πλέον χώρο, είναι αρχικά να εξερευνήσει καλύτερα τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να διαφωτίσει το κοινό και έπειτα να παρουσιάσει όσο το δυνατό περισσότερα έργα. Πάντως η έκθεση διακρίνεται για την υψηλή της ποιότητα, το νέο νόημα που προσδίδει στην ιστορία της ελληνικής τέχνης και την φιλοδοξία της να προβάλλει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης.
Στην ουσία η ενιαία έκθεση συναπαρτίζεται απο εφτά επιμέρους εκθέσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνες επιμελήτριες που διαθέτουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γνώσεις για τα εικαστικά ενώ οι διαφορετικές απόψεις της κάθε μιας εναρμονίζονται και συνδέονται άριστα μεταξύ τους. Αρχικά η Μαριλένα Κασιμάτη είναι υπεύθυνη για τα χαρακτικά σχέδια της δυτικής παράδοσης, η Έφη Αγαθονίκου για τα έργα δυτικοευρωπαïκής τέχνης, η Μαρία Κατσανάκη για τις συλλογές του 19ου αιώνα, η Ζίνα Καλούδη για τα έργα του μοντερνισμού στον 20ο αιώνα, η Άννυ Μάλαμα για τα μυστικά της ανεξερεύνητης τέχνης της γενιάς του ’30, η Λίνα Τσίκουτα για τη μεταπολεμική και σύγχρονη ελληνική τέχνη, η Τόνια Γιαννουδάκη για τα γλυπτά και η Άρτεμις Ζερβού για την προβολή των έργων του Χρήστου Καπράλου.
Αρωγοί της Εθνικής Πινακοθήκης, εκτός από τις επιμελήτριες, είναι η Βιβλιοθήκη της, το επιστημονικό προσωπικό που εκδίδει καταλόγους και βοηθά στη συγγραφή άρθρων, το τμήμα Διοίκησης για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία όλων τοων τομέων, οι αρχιτέκτονες που συνέβαλαν στη δημιουργία των σκηνικών και στη διαμόρφωση του χώρου.
Η Εθνική Πινακοθήκη λειτουργεί από το 1976 ενώ σήμερα φιλοξενεί 9.500 εικαστικά έργα. Πολλά από αυτά προέρχονται από δωρεές κορυφαίων προσωπικοτήτων όπως είναι ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Αντώνης Μπενάκης, ο Γιάννης Μόραλης κ.α.
Εθνική Πινακοθήκη: Μιχαλακοπούλου 1, τηλ. 210 7235857, 7235937, 723593
Φωτογραφία: Picasso Pablo (Μάλαγα, Ισπανία 1881-Μουζέν, Γαλλία 1973)
Γυναικείο κεφάλι, 1939
Λάδι σε μουσαμά, 56 x 40 εκ