MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανακαλύψτε τα πετρόχτιστα γεφύρια και τα Bλαχοχώρια του Νομού Γρεβενών

Ένας τόπος τέσσερις εποχές! Ένας υπέροχος προορισμός όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τη φύση, ανακαλύπτει την ιστορία, απολαμβάνει την παραδοσιακή κουζίνα αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Σήμα κατατεθέν του νομού Γρεβενών και πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών τα πέτρινα γεφύρια και τ’ αγέραστα Bλαχοχώρια του!Του Παντελή Τζερτζεβέλη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Σε λίγα μέρη της χώρας μας συνυπάρχουν τόσο αρμονικά η παράδοση και η τουριστική ανάπτυξη, κάνοντας πράξη τα οράματα των ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν τον αέρα του Νομού Γρεβενών. Για τους επισκέπτες που θα βρεθούν εκεί οι επιλογές για αξιοθέατα αλλά και διαμονή είναι πολλές και αξιόλογες.

Τα πέτρινα γεφύρια
Τα γεφύρια της περιοχής είναι από τα πιο εντυπωσιακά ολόκληρης της Μακεδονικής γης. Η κατασκευή τους ήταν επιβεβλημένη λόγω της γεωγραφικής θέσης του Νομού – ανάμεσα σε Μακεδονία και Ήπειρο- αλλά και της διέλευσης της ιστορικής Ρωμαϊκής οδού, της «Βασιλικής Στράτας». Σήμερα μετράμε 17 πέτρινα γεφύρια πάνω από τους ποταμούς Αλιάκμονα, Βενέτικο, Σταυροπόταμο, Σμιξιώτικο. Ποταμούς που γεμίζουν με νερό από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα.

Τα περισσότερα γεφύρια κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν ο πληθυσμός της περιοχής ήταν φυσικά πολύ μεγαλύτερος. Από τα γεφύρια της περιοχής διάβαιναν τα καραβάνια των εμπόρων και ξενιτεμένων προς την κεντρική Ευρώπη αλλά και προς το Βυζάντιο, βοηθώντας έτσι οικονομικά την περιοχή. Επιπλέον μεγάλες και πολύμηνες μετακινήσεις έκαναν και οι κτηνοτρόφοι από τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου στα χειμαδιά της Θεσσαλίας. Με τον τρόπο αυτόν κατάφερναν να διατηρήσουν την εθνική συνείδηση μεταφέροντας τον παλμό του επαναστατικού αγώνα. Βέβαια δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι είχαν μόνιμη φρουρά σε όλα τα περάσματα για να ελέγχουνε τους διερχόμενους .

Αρχιτέκτονες και πρωτομάστορες οργανωμένοι σε μικρές ομάδες γυρνούσαν από περιοχή σε περιοχή και κατασκεύαζαν αριστουργήματα, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που συναντούσαν. Πραγματικοί ήρωες λοιπόν οι «Κιουπρούληδες» μάστορες όπως τους ονομάζανε την εποχή εκείνη από την Τουρκική λέξη κιουπρού που σημαίνει γέφυρα.

Στο νομό Γρεβενών συναντά κανείς μονότοξα, δίτοξα, τρίτοξα και πεντάτοξα γεφύρια, όλα μοναδικά για την αισθητική τους και την άρτια αρμονία τους μέσα στο φυσικό περιβάλλον που είναι χτισμένα. Μήπως τότε οι κατασκευαστές είχανε περισσότερο οικολογική συνείδηση από την ακατάσχετη σημερινή στρατηγική και όλα τα κατασκευαστικά τεχνάσματα του 21ου αιώνα; Λέω τώρα και να με συγχωρέσουνε οι… σύγχρονοι εργολάβοι!

Από τα πιο φημισμένα γεφύρια είναι το γεφύρι του Σπανού, φτιαγμένο πάνω στον δρόμο που συνέδεε τη Μακεδονία με την Ήπειρο, του Αζίζ Αγά με το μεγαλύτερο σε μέγεθος τόξο αλλά και το περίφημο καμπανάκι που ειδοποιούσε τον ταξιδιώτη να μην περάσει όταν το ποτάμι κατέβαινε φουσκωμένο και το σκέπαζε. Το γεφύρι της Πορτίτσας κάτω από το χωριό Σπήλαιο, στην είσοδο του φαραγγιού που για πολλούς είναι από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το γεφύρι κάτω από το βουνό Νιδρούζι, που ίσως είναι στην σκιά των άλλων τριών αλλά στέκει εκεί αγέροχο με την δική του υπερηφάνεια δείχνοντας το πέρασμα στην αντίπερα όχθη.

Τα αγέρωχα Βλαχοχώρια
Σκαρφαλωμένα σε απόσταση 38 χλμ. Περίπου βρίσκονται τα Βλαχοχώρια του νομού Γρεβενών. Ανάμεσα σε κελαριστά ποταμάκια , πυκνά δάση ερυθρελάτης, στέκουν σαν στολίδια επάνω στο ορεινό τοπίο του νομού Γρεβενών. Η Σαμαρίνα, η Σμίξη , η Αβδέλα, το Περιβόλι, η Κρανιά, η Λάβδα, έχουν γράψει πολλές σελίδες της ελληνικής ιστορίας με την προσφορά τους και τους αγώνες τους.

Γραφικά εκκλησάκια, πέτρινες βρύσες, θρυλικά γεφύρια, μαρτυρούν τον σημαντικό πολιτισμό των Βλάχων που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Η φύση πανέμορφη με απίθανα χρώματα και εναλλαγές τοπίου προκαλεί συνεχώς τον επισκέπτη σε κάθε της γωνιά.

Η Λάβδα που επιλέξαμε να περιηγηθούμε βρίσκεται 36 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1100μ. Η θέση της είναι πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα . Από εδώ ξεκινούν πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, περιήγηση με 4×4, ράφτινγκ, ποδήλατο βουνού, σκι. Θα έλεγε κανείς ότι η Λάβδα είναι η καλύτερη επιλογή για να ανακαλύψουμε τον νομό Γρεβενών αφού η τοποθεσία της συνδυάζει πολλές και καλές εναλλακτικές μορφές Τουρισμού. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Μουσείο των Μανιταριών και να περιηγηθείτε στα σοκάκια της Λάβδας που η ιστορία είναι ακόμα ανοιχτή σε πολλά σημεία της μιας και υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι γα να την διηγηθούνε.

Διαμονή
Η διαμονή είναι ιεροτελεστία στην Λάβδα μιας και η τοποθεσία της είναι σε θέση πανοραμική αλλά και ονειρική για τον κάθε επισκέπτη. Έχοντας σαν βάση το χωριό ξεκινάτε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να ανακαλύψετε τον Νομό Γρεβενών.

Εμείς επιλέξαμε για την διαμονή της… extreme παρέας, την Νεράιδα της Λάβδας, και το ξενοδοχείο «Μίχος», με μεγάλα δωμάτια με θέα, κατάλληλα για όλους αυτούς που θέλουν ν’ απολαύσουν τη ζεστή φιλοξενία ενός προσεγμένου καταλύματος με πολύ νόστιμα εδέσματα! Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2462085322 και 6974141625. Ακόμη στην ιστοσελίδα www.neraidahotel.com

Εάν ζητάτε κάτι το πιο σικάτο και κοσμοπολίτικο, υπάρχει η επιλογή του Πίνδος Palace. Πληροφορίες κρατήσεις, στα τηλέφωνα 2462925190 και 2462025196 και στην ιστοσελίδα www.pindospalace.gr.

Αποδράστε στο βασίλειο του χιονιού και τις περιπέτειας. Γνωρίστε από κοντά τα ήθη τα έθιμα τον Πολιτισμό και την παράδοση του νομού Γρεβενών. Θα δείτε πως δεν θα θέλετε να φύγετε από εδώ. Άλλωστε δεν είναι μύθος το ρητό που λέγεται στα μέρη: «Μια φορά στα Γρεβενά πάντα στα Γρεβενά»!

Περισσότερα από Ιστορίες