MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα πέντε χειρότερα επιστημονικά λάθη στην ιστορία του cinema

Αμέτρητα είναι τα επιστημονικά λάθη που έχουν γίνει κατά καιρούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Άλλα από αυτά είναι αποτέλεσμα άγνοιας στοιχειωδών νόμων της φυσικής και άλλα γίνονται επίτηδες, για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά οπτικά εφέ, αν και οι δημιουργοί τους ξέρουν ότι δεν μπορούν να γίνουν. Σε αυτήν εδώ τη λίστα συγκεντρώνουμε μερικά από τα πιο ενδεικτικά λάθη, προς γνώση όχι των δημιουργών του Hollywood, τους οποίους δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, αλλά του σινεφίλ κοινού, που θα είναι έτσι πιο υποψιασμένο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

– SUPERMAN: Σταματάει την περιστροφή της Γης, σκοτώνοντας όλη την ανθρωπότητα!

Στον Superman η Lois Lane σκοτώνεται από σεισμό και ο Superman στην απελπισία του περιστρέφεται τόσο γρήγορα γύρω από τη Γη, που σταματάει την περιστροφή της. Σύμφωνα με το site Giantfreakingrobot, αυτό που δεν δείχνει η ταινία, είναι ότι, αν αυτό μπορεί να γίνει και κάποιος περιστρέφεται γύρω από τη γη με τέτοιο τρελό ρυθμό, ώστε να την ακινητοποιήσει, όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη θα βρεθούν ξαφνικά στο διάστημα από τις δυνάμεις που θα εκλυθούν και θα πεθάνουν.

– STARWARS: Αργοκίνητα λέιζερ!

Οι ακτίνες λέιζερ στον Πόλεμο των Άστρων, την γνωστή τριλογία του George Lukas, είναι τόσο αργές, με εντελώς αντιεπιστημονικό τρόπο. Αν σε χτυπήσει ακτίνα λέιζερ από ένα σκάφος της αυτοκρατορίας, όπως αυτό της φωτογραφίας, το σίγουρο είναι ότι θα πεθάνεις, χωρίς να προλάβεις να δεις τι σε χτύπησε. Αυτό γιατί μια ακτίνα λέιζερ τρέχει με την ταχύτητα του φωτός. Όμως, στις ταινίες του Lukas οι βολές αυτές είναι πιο αργές και από τροχιοδεικτική σφαίρα- ένα από τα πολλά λάθη που έκανε ο σκηνοθέτης, στην εμμονή του να αντιγράφει σε sci-fi ταινία σκηνές από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

– DRIVE: To αυτοκίνητο με την όπισθεν πάει πιο γρήγορα!

Δεν το περιμέναμε αυτό από το Drive. Αν το βλέπαμε σε άλλες τρελοταινίες με γκάζια, ίσως να μην μας έκανε τόση εντύπωση. Αλλά στο πιο ρεαλιστικό Drive, ένα οδηγοκεντρικό φιλμ νουάρ, με το νέο De Niro και Steeve McQueen, τον Ryan Gosling , δεν περιμένουμε υπερβολές του τύπου ένα αυτοκίνητο με την όπισθεν να πηγαίνει τόσο γρήγορα, όσο ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί τις 6 κανονικές σχέσεις. Ως γνωστόν, η όπισθεν είναι λίγο πιο αργή (ή περίπου το ίδιο αργή) με την πρώτη.

-WATERWORLD: Η γη σκεπάζεται πλήρως με νερό που δεν υπάρχει

Στην sci-fi ταινία του Kevin Reynolds, με πρωταγωνιστή τον Kevin Costner, η γη σκεπάζεται πλήρως από νερό. Αυτό γιατί λόγω του περιβάλλοντος λιώσανε οι πάγοι. Όμως το νερό που θα ελευθερωνόταν θα ανέβαζε, σύμφωνα με υπολογισμούς, το επίπεδο του νερού μόνο 200 μέτρα. Αυτό το μέγεθος δεν επαρκεί για να πνίξει όλο τον πλανήτη.

– DEEP IMPACT: Η ανατίναξη του κομήτη κάνει τα πράγματα χειρότερα!

Στο Deep Impact, ταινία του 1998 της Mimi Leder, η γη δέχεται την επίθεση κομήτη. Γλιτώνει στο φινάλε, καθώς ένα διαστημόπλοιο φορτωμένο πυρηνικές κεφαλές πέφτει πάνω της και την τινάζει στον αέρα. Σύμφωνα με το site badastronomy αυτό θα έκανε τα πράγματα απλώς χειρότερα. Τα μικρότερα κομμάτια θα έπεφταν πάνω στη γη, προκαλώντας το απόλυτο χάος. Θα είχαμε δεχτεί δηλαδή τις καταστροφικές συνέπειες από την κινητική ενέργεια του κομήτη, συνδυασμένη με την κινητική ενέργεια όλων αυτών των πυρηνικών κεφαλών που τον τίναξαν στον αέρα! Αντίο ζωή δηλαδή, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες