Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, ο τρίτος κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης», με συντονίστρια την Ελίζα Πολυχρονιάδου.
Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο Νίκος Θεοχαράκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα αναφερθεί στην ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών από την πλευρά του ερευνητή. Θα ξεκινήσει με μία σύντομη ιστορική αναδρομή και περιγραφή της κατάστασης στο χώρο της ψηφιοποίησης των βιβλίων και των επιστημονικών περιοδικών παγκόσμια και στην Ελλάδα. Έπειτα θα περιγράψει πώς η επανάσταση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών επέδρασε στον τρόπο που διεξάγεται η επιστημονική έρευνα και διδασκαλία, και τέλος, χρησιμοποιώντας την οικονομική ανάλυση των ιδεών, θα επιχειρήσει να δείξει γιατί -παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα- η παρούσα κατάσταση θέτει εμπόδια στην εκμετάλλευση του πλήρους δυναμικού αυτών των τεχνολογιών στην δημοκρατία της γνώσης και στην οικονομική ανάπτυξη.
Στο ερώτημα «Οι συλλογές γίνονται ψηφιακές – και μετά τι;» θα απαντήσει η Δρ Στέλλα Μαρκαντωνάτου, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», κάνοντας αναφορά σε μία ευρύτερη “δημοκρατία της γνώσης” με μεγάλη οικονομική βαρύτητα.
Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίλιαν Καραλή, και η αρχαιολόγος Μυρτώ Μπαρδάνη θα κάνουν μνεία στις Εικονικές Μουσειακές Συλλογές. Η εικονική, ψηφιακή αναπαράσταση έχει εισέλθει δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της Αρχαιολογίας και της Τέχνης και παρέχει τη δυνατότητα διαδραστικών, εικονικών επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές με συνεχή εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.
Τέλος ο Μιχάλης Μωραΐτης, διευθυντής πληροφορικής του Ομίλου Θεοχαράκη, θα δώσει απαντήσεις σε θέματα ψηφιοποίησης που στηρίζονται σε επιχειρηματικές βάσεις και θα καταδείξει ότι η πληροφορική μπορεί να γίνει αρωγός σε κάθε ενέργεια του συλλέκτη. Επίσης, θα αναλυθούν τα μέσα με τα οποία οι συλλογές μπορούν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να αποκτήσουν και εμπορικό ενδιαφέρον.
Στη συνάντηση συμμετέχει και παρεμβαίνει ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμων.
Ώρα: 18:00 – 20:30
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Τηλ. 210 3611206