MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έσβησε η φωνή της Δόμνας Σαμίου

Η ελληνική μουσική έγινε φτωχότερη, καθώς μία εμβληματική μορφή της παραδοσιακής μουσικής, η Δόμνα Σαμίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Η μουσικός κατέληξε στο Νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ”, όπου τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η Δόμνα Σαμίου με το έργο της διέσωσε μουσικούς θησαυρούς της Ελλάδας και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με κορυφαία την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2005. Η κηδεία της θα τελεστεί την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης. Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.

Το 1971 αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό και αντιχουντικό Ροντέο, συμβάλλοντας στην βελτίωση της σχέσης των νέων με την παραδοσιακή μουσική.

Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής – Δόμνα Σαμίου με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές.

Για τις ποικίλες δραστηριότητες της συνεργάζεται με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους αλλά και διδάσκει, μυεί και αναδεικνύει πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες. Πάμπολλες είναι επίσης οι πρωτοβουλίες της σχετικά με την βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Για την μεγάλη απώλεια της κορυφαίας καλλιτέχνιδος έκαναν δηλώσεις τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, όσο και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε συγκεκριμένα:

“Η Δόμνα Σαμίου προστάτεψε και διέδωσε τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής και του δημοτικού μας τραγουδιού. Μέσα από τη φωνή της και την πολύτιμη τέχνη της, που αγαπήθηκε από νέους και μεγάλους, γνωρίσαμε τις ρίζες της παράδοσής μας. Ο θάνατός της είναι μια μεγάλη απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό”

Τη “βαθύτατη θλίψη” του για τον θάνατο της Δόμνας Σαμίου εξέφρασε με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η εκλιπούσα “έφερε στο φως κρυμμένους λαϊκούς θησαυρούς και τους γνώρισε στις νεότερες γενιές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής μας ταυτότητας.”

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες