Κυριακάτικα πρωινά στον Παρνασσό με την Καμεράτα
Το Μέγαρο Μουσικής ‘ανοίγεται στην πόλη’ και η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής πάει … Παρνασσό για Κυριακάτικο ‘πρωινό’ την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12 και μισή, για να τους παρουσιάσει ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην μουσική δημιουργία της εποχής του Μπαρόκ.
Η συναυλία ανήκει στον Κύκλο Κυριακάτικα πρωινά στο Παρνασσό VIVALDI + (plus), που συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα.
Με τη σύμπραξη διακεκριμένων ελλήνων και ξένων σολίστ: του τενόρου Κωνσταντίνου Παλιατσάρα, του αυστριακού βιολιστή Μάνουελ Χέφερ(Manuel Höfer), του Παναγιώτη Καίσαρη και του Γιάννη Μωραΐτη(τρομπέτες), η Ορχήστρα εγχόρδων του Μεγάρου Μουσικής θα ερμηνεύσει συνθέσεις των Βιβάλντι, Γκλουκ, Σκαρλάτι, Χαίντελ, Τορέλι και Ρόλα. Την Καμεράτα θα διευθύνει από το αναλόγιο ο βιολονίστας και εξάρχων της Ορχήστρας Σέρτζιου Ναστάσα.
Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
To πρόγραμμα της συναυλίας:
Η συναυλία θα ανοίξει με τον ταλαντούχο βιολονίστα Μάνουελ Χέφερ να ερμηνεύει το ιδιαίτερα εκφραστικό και με πολλές ρομαντικές υφές, Κοντσερτίνο για βιόλα σε μι ύφεση μείζονα BI 328/546 (1808), δημιουργία του ιταλού Alessandro Rolla (Αλεσάντρο Ρόλλα 1757-1841) που οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν ως δάσκαλο του διάσημου ιταλού βιολονίστα και συνθέτη Νικολό Παγκανίνι.
Δύο κορυφαία κοντσέρτα για τρομπέτες τα οποία θα απολαύσουμε μέσα από τη δεξιοτεχνική ερμηνεία των σπουδαίων ελλήνων σολίστ του οργάνου, Παναγιώτη Καίσαρη και Γιάννη Μωραΐτη ακολουθούν στη συνέχεια του προγράμματος.
Για το δημοφιλές Κοντσέρτο για δύο τρομπέτες σε ντο μείζονα RV 537 του Αντόνιο Βιβάλντι, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ελλιπείς. Το έργο, του οποίου η χρονολογία σύνθεσης παραμένει άγνωστη, γνωρίζουμε από τη μοναδική χειρόγραφη παρτιτούρα της Συλλογής Renzo Giordano που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Τορίνο και που περιλαμβάνει και άλλες αχρονολόγητες παρτιτούρες του μουσουργού. Αυτό το χειρόγραφο ανακάλυψε ο Gian Francesco Malipiero ο οποίος και το εξέδωσε το 1950, για να γίνει έκτοτε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στο ρεπερτόριο της τρομπέτας.
Το δεύτερο Κοντσέρτο γραμμένο για δύο τρομπέτες έγχορδα και κοντίνουο σε ρε μείζονα G. 18 αποτελούμενο από τέσσερα μέρη (Largo assai, Allegro, Adagio e staccato, Allegro) ανήκει σε έναν άλλο σπουδαίο της εποχής του μπαρόκ συνθέτη, τον Giuseppe Torelli (Τζιουζέπε Τορέλι 1658–1709) που υπήρξε μάλιστα και από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς έργων για τρομπέτα.
Από την τρίπρακτη όπερα Tolemeo (Πτολεμαίος, ο βασιλιάς της Αιγύπτου) HWV 25, του μεγάλου γερμανού συνθέτη Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685 – 1759), την άρια του Πτολεμαίου «Recitativo ed aria: Che piu si tarda omai – Stille amare» θα ερμηνεύσει ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας. Στη συνέχεια θα τραγουδήσει για τον ήλιο που ανατέλλει στον ποταμό Γάγγη της Ινδία μέσα από άρια του Αλέξανδρου «Gia il sole dal Gange» από την όπερα Alessandro nelle Indie (O Αλέξανδρος στις Ινδίες) HWV 25, του Alessandro Scarlatti (Αλεσάντρο Σκαρλάτι 1660–1725). Η συναυλία θα κλείσει με τον τενόρο να ερμηνεύει την άρια του Ορφέα «Recitatif et air: J’ ai perdu mon Eurydice» από την όπερα Ορφέα και Ευρυδίκη (1762) την όπερα του Κρίστοφ Βίλιμπαντ Γκλουκ (1714-1787) που πραγματεύεται τον σπαραγμό του Ορφέα για την χαμένη του αγάπη,
‘Άνοιγμα στην πόλη’ – Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό»
Καρπός της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με τον Φιλολογικό Σύλλογο ‘Παρνασσός’ είναι ο κύκλος μουσικών εκδηλώσεων με την Καμεράτα υπό τον τίτλο VIVALDI + (plus), ενός κύκλου αφιερωμένου σε έναν από τους σημαντικότερους και πιο αγαπημένους συνθέτες του Μπαρόκ και τους σύγχρονους του.
Η επόμενη και τελευταία συναυλία του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1η Απριλίου στις 12.30 το μεσημέρι με την Καμεράτα να ερμηνεύει έργα Α. Βιβάλντι και Γ.Σ. Μπαχ σε μουσική διεύθυνση Patrick Botti. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι σολίστ Λάμπρος Καραβασίλης και Serge Louet φλάουτο και Ρενάτο Ρίπο βιολοντσέλο.
Οι σολίστ: Ο βιολίστας Manuel Höfer έχει συνεργαστεί με σύνολα όπως το Artis Quartet Vienna και Vienna String Sextet, Minetti Quartet, με σολίστ από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, με ορχήστρες, όπως Haydn Orchestra Bolzano, Bruckner Orchestra Linz, Vienna Chamber Orchestra, αλλά και με τους Dmitri Ashkenazy, Ernst Kovacic, Vladimir Mendelssohn, σε συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως Anton Bruckner και Johannes Brahms. Παίζει σε βιόλα κατασκευασμένη από τον G. Marconcini στη Φερράρα της Ιταλίας, το 1840.
O τρομπετίστας Παναγιώτης Καίσαρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1971. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του, στη Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος, με δάσκαλο τον Γ. Κούρκουλο. Συνέχισε στην Αθήνα στην Τάξη του Γ. Ιωαννίδη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Φ. Νάκας με καθηγητή τον Σ. Άνθη, από όπου πήρε και το δίπλωμα του (1991). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τρομπέτας με καθηγητή τον Bo Nilson (1998- 2001). Κατά περιόδους συνεργάστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την “Καμεράτα” Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής , την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θες/νίκης, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των χρωμάτων, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Εγχόρδων “Μαρσύας” και την Ορχήστρα Intrarti. Είναι μέλος του συνόλου Χάλκινων πνευστών “MELOS BRASS” με το οποίο έχει και δισκογραφική δραστηριότητα. Από το 1991 είναι κορυφαίος μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Φ. Νάκας.
Ο τρομπετίστας Ιωάννης Μωραίτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Ξεκίνησε τα μαθήματα τρομπέτας στη Φιλαρμονική εταιρεία Μάντζαρος με δάσκαλο τον Αθανάσιο Βογιατζόπουλο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με καθηγητή τον κορυφαίο σολίστ Σωκράτη Άνθη, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τον Bo Nilsson, και σεμινάρια με τους Fred Mills, Tomothei Docksitcher, James Thompson, Jeroen Berwaerts. Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Καμεράτα. Από το 2000 έως το 2010 ήταν μέλος της Οπερέτας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διδάσκει στο Διεθνές Ωδείο Ηλιούπολης. Από τον Ιούνιο του 2000 είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.
Ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Το 1991 τραγούδησε, στο πρώτο σκηνικό ανέβασμα που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, τον ρόλο του Οδυσσέα στην όπερα του Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα με το συγκρότημα «Καπριτσιο Στραβαγκάντε» με το οποίο στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Μονακό και ΗΠΑ. Παρουσιάζοντας την καντάτα του Μοντεβέρντι Μονομαχία του Τανκρέντι και Κλοριντας έργο που ηχογράφησε στο Παρίσι και τιμήθηκε με το βραβείο «diapason d’ or» (2004). Πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή στα έργα Τραβιάτα, Μάκβεθ, Καπέλο από ψάθα Ιταλίας, Μαχαγκόννυ, Ντον Τζιοβάννι, Θαΐς, Κουρέας της Σεβίλλης, Εύθυμη χήρα, Νυχτερίδα, Απαγωγή από το Σεράι, κ.ά. Επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει εμφανιστεί στις όπερες Ορφέας, Κάρμεν και Μαχαγκόννυ. Έχει περιοδεύσει στη Γαλλία, ερμηνεύοντας το ρόλο του Μακχήθ στην Όπερα της πεντάρας του Κουρτ Βάιλ. Έχει ηχογραφήσει με την Μονσερά Καμπαγιέ το έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου Ελ Γκρέκο για την Warner, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε κινηματογράφο και τηλεόραση.
Ο Σέρτζιου Ναστάσα βιολί, που αναλαμβάνει να διευθύνει τη συναυλία από το πρώτο αναλόγιο σπούδασε μουσική στο Βουκουρέστι, όπου και η καταγωγή του. Με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του και έχοντας εργαστεί σε μεγάλες ορχήστρες της χώρας του έρχεται στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 1990, έπειτα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, ως μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Στην Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής βρίσκεται από το 1991, ενώ στη θέση του εξάρχοντα της Ορχήστρας από το 1996. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ρουμανίας και την Καμεράτα και έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, στο Χονγκ Κονγκ κ.ά. Έχει συνεργαστεί με σολίστ διεθνούς φήμης, όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Ράντου Λούπου, Μπρούνο-Λέοναρντ Γκέλμπερ, Σαλβατόρε Ακάρντο, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Ωγκυστέν Ντυμαί, υπό τη διεύθυνση μεγάλων μαέστρων (σερ Νέβιλ Μάρρινερ, Κρίστιαν Μαντεάλ, Μιλτιάδης Καρύδης). Έχει ηχογραφήσει έργα ελλήνων συνθετών όπως του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Μαμαγκάκη, του Αντωνίου (ο οποίος έχει συνθέσει έργα ειδικά γι αυτόν), του Σκαλκώτα και έχει εμφανιστεί σε μουσικές εκπομπές στη Ρουμανική τηλεόραση, καθώς και στην Ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση.