Συναυλία από την Camerata Junior στο Μέγαρο Μουσικής
Την Κυριακή 1η Απριλίου η Camerata Junior – Ορχήστρα των φίλων της μουσικής πραγματοποιεί μία συναυλία γεμάτη από χιουμοριστικό οπτικοακουστικό υλικό, παρτιτούρες γραμμένες από διάσημους συνθέτες και διαδραστικές εκπλήξεις στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο Μέγαρο Μουσικής. H συναυλία τιτλοφορείται Humoresque. Ο τίτλος της προέρχεται από το ομώνυμο δημοφιλές είδος συνθέσεων της ρομαντικής εποχής, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από έντονα παιγνιώδες ύφος.
Η Camerata Junior θα παίξει υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του διευθυντή και μαέστρου της Δημήτρη Σέμση διασκεδαστικές και αγαπημένες μελωδίες από έργα του Λέοπολντ και του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, του Γκούσταβ Χολστ, του Γιόχαν του νεότερου και του Γιόζεφ Στράους, του Λιρόι Άντερσον και του Αντόνιο Βιβάλντι. Σε αυτή την πρωταπριλιάτικη πρωινή συναυλία στο Μέγαρο συμμετέχουν επίσης οι νεαροί σπουδαστές της σχολής χορού της Μαρίας Κανατσούλη, ενώ θα εμφανιστούν και οι εκκολαπτόμενοι μουσικοί (8-12 ετών) της Mini Camerata.
Την επιμέλεια και παρουσίαση αυτής της κυριακάτικης συναυλίας, έχει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου. Η έμπειρη μουσικολόγος και παιδαγωγός που προλογίζει τις εκδηλώσεις της ιδιαίτερα δημοφιλούς Σειράς από το 2001, επιμένει ιδιαίτερα στη σημασία του μουσικού παιχνιδιού και στη «συμμετοχή των ίδιων των παιδιών» αποφεύγοντας τις «διδακτικού χαρακτήρα αποστασιοποιημένες παρουσιάσεις».
Το πρόγραμμα θα αρχίσει με έναν πασίγνωστο χορευτικό σκοπό, την Pizzicato Polka, που έγραψαν δύο από τους πιο ευρηματικούς και παραγωγικούς βιεννέζους συνθέτες του 19ου αιώνα, οι αδελφοί Στράους (Γιόχαν ο νεότερος και Γιόζεφ). Σ’ αυτή την πόλκα, τoν πρώτο λόγο έχουν τα βιολιά αλλά όχι τα δοξάρια. Θα μπορέσουν, όμως, τα παιδιά της Camerata Junior να παίξουν το κομμάτι δίχως τα δοξάρια τους; Και πώς θα ερμηνεύσουν τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος χωρίς δοξάρια; Η απάντηση σε αυτό το μικρό μυστήριο, θα δοθεί επί σκηνής!
Χιουμοριστικό είναι επίσης το ύφος των κομματιών του Αμερικανού συνθέτη του 20ού αιώνα Λιρόι Άντερσον, ο οποίος λάτρευε τα μουσικά αστεία και τον χορό. Έφτασε μάλιστα να συνθέσει ένα έργο όπου τον κεντρικό σολιστικό ρόλο κρατάει μια… γραφομηχανή! Αυτός είναι άλλωστε και ο τίτλος του κομματιού (The typewriter) που θα παίξει η Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής στην πρωταπριλιάτικη συναυλία της, μαζί με άλλα δύο ανάλαφρα έργα του Άντερσον: το Walzing cats (Οι γάτες που χορεύουν βαλς) και το Blue tango. Το Μπλε τανγκό θα χορέψουν οι μαθητές της Σχολής Χορού της Μαρίας Κανατσούλη.
Ακόμα, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, θα ηχήσουν το πρωί της πρωταπριλιάς κάποια ασυνήθιστα όργανα: μια τρομπέτα-παιχνίδι, ένα παιδικό ταμπούρλο, σφυρίχτρες που μιμούνται τους ήχους πουλιών (κούκους, αηδόνια), μια ροκάνα, ένα τρίγωνο και… κουδουνίστρες! Αυτή η τόσο πρωτότυπη για την εποχή της ενορχήστρωση ανήκει στον… μπαμπά Μότσαρτ (Λεοπόλδο) που ονόμασε τη συγκεκριμένη ευφάνταστη σύνθεσή του Συμφωνία των παιχνιδιών.
Το πρόγραμμα της πρωινής συναυλίας της Camerata Junior περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα από το Divertimento για έγχορδα αρ.1 σε ρε μείζονα, K.V.136 (πρώτο μέρος) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, από το Κονσέρτο για 4 βιολιά, τσέλο και έγχορδα σε σι ελάσσονα (επίσης πρώτο μέρος) του Αντόνιο Βιβάλντι και από την Σουίτα του Αγίου Παύλου (τέταρτο μέρος, The Dargason) του Γκούσταβ Χολστ.
Όπως πάντα, η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου επιφυλάσσει στους μικρούς και μεγάλους ακροατές αλλά και στους συνεργάτες της ουκ ολίγες εκπλήξεις –μουσικές και μη– και πρωταπριλιάτικες φάρσες, ορισμένες από τις οποίες άφησαν ιστορία, όπως το ρεπορτάζ για τα σπαγγετόδεντρα που μετέδωσε η βρετανική τηλεόραση την 1η Απριλίου 1957.
Η Camerata Junior-Ορχήστρα Δωματίου Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο των νέων εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, με στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στη μουσική παιδεία του τόπου. Μέσα από τακτικά μαθήματα-δοκιμές και συμμετοχές της ορχήστρας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος επιδιώκεται η ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και ομαδικής μουσικής δράσης των μαθητών, καθώς και η καλλιέργεια των μουσικών τους ικανοτήτων. Τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν ως μέλη ενός μουσικού συνόλου και αποκτούν έτσι την εμπειρία που θα τα προετοιμάσει για να στελεχώσουν αργότερα επαγγελματικές ορχήστρες.
Η Camerata Junior αποτελείται από δύο σύνολα: το πρώτο, που είναι και το κύριο σώμα της, συγκροτείται από 28 έφηβους ηλικίας 11-22 ετών και το δεύτερο από 21 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, το οποίο δραστηριοποιείται παράλληλα. Οι πρόβες και των δύο συνόλων είναι δίωρες και πραγματοποιούνται 5 φορές το μήνα στο Μέγαρο Μουσικής. Δάσκαλος και διευθυντής της ορχήστρας είναι ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης, με βοηθό την επίσης βιολονίστα και εκπαιδευτικό Γουέντι Κλαρκ. Η Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι τον Μάιο στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση της καμεράτα ορχήστρας των φίλων της μουσικής. Το σύνολο έχει εμφανιστεί επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και σε άλλους χώρους.