MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
25
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012

Ανακοινώθηκε σήμερα (28 Μαρτίου) στο Μουσείο Μπενάκη το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Λούκο. Μικρότερο σε διάρκεια σε σχέση με τις περασμένες χρονιές, και με περικοπές στο budget το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 3.600.000 ευρώ, το φεστιβάλ αρχίζει στις 9 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουλίου. Ωστόσο οι ημερομηνίες και οι χώροι που θα φιλοξενηθούν αρκετές παραστάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Monopoli Team

Πριν προχωρήσει στην παρουσίαση του προγράμματος, ο κ. Λούκος έθιξε το θέμα της επιχορήγησης του Φεστιβάλ από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχει καταβληθεί ένα σημαντικό μέρος της περσινής επιχορήγησης καθώς και το ΦΠΑ των τελευταίων ετών. Ως αποτέλεσμα, το φεστιβάλ ακόμα έχει ανοικτό από πέρσι ένα χρέος περίπου 2.000.000 ευρώ σε προμηθευτές και καλλιτέχνες. Ο κ. Λούκος δικαιολόγησε την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος, τονίζοντας ότι εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας ήταν πολύ δύσκολο να συγκροτηθεί το πρόγραμμα και να δοθούν οι εγγυήσεις και οι προκαταβολές που ζητούν οι ξένοι.

Παράλληλα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ απάντησε στην κριτική που δέχτηκε για τις επιλογές του περσινού προγράμματος. Σχολιάζοντας δημοσίευμα του Κ. Γεωργουσόπουλου για την «εξωφρενική αμοιβή» του Κέβιν Σπέισι πέρσι στην Επίδαυρο, τόνισε ότι η παράσταση κόστισε 200.000 ευρώ και απέφερε κέρδη από τα εισιτήρια 750.000 ευρώ, χάρη στα οποία πληρώθηκαν άλλες εγχώριες παραγωγές που ενώ δεν πήγαν καλά εισπρακτικά, είχαν μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Επίσης τόνισε τη μεγάλη σημασία της Πειραιώς 260, ενός χώρου που έδωσε νέα πνοή στο Φεστιβάλ Αθηνών, διευρύνοντας το κοινό του και δίνοντας βήμα έκφρασης σε πολλές σημαντικές καλλιτεχνικές ομάδες.

Ο κ. Λούκος τόνισε ότι οι τιμές των εισιτηρίων δεν θ’ αυξηθούν σε σχέση με πέρσι ενώ θα υπάρξει ειδική πολιτική μειωμένων εισιτηρίων για τους ανέργους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου δεν προσήλθε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, ξεχωρίζουμε τα εξής:

  • Τις δύο παραγωγές του BERLINER ENSEMBLE που φέρνουν στην Αθήνα τον Μπομπ Ουίλσον σε μια ακόμα συνεργασία με το θέατρο του Μπρεχτ, παρουσιάζοντας 24 από τα 154 ερωτικά Σονέτα του Σαίξπηρ σε μια άκρως στυλιζαρισμένη, σουρεαλιστική, ονειρική εκδοχή. Επίσης ο Κλάους Πάιμαν, διευθυντής του Berliner Ensemble σκηνοθετεί, τον μονόλογο Einfach Kompliziert (Απλά περίπλοκο) του Τόμας Μπέρνχαρντ (ρόλο που παρουσίασε φέτος ο Γιώργος Κιμούλης).
  • Το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης έρχεται στο φεστιβάλ με το έργο του Στρίντμπεργκ, «Σονάτα των φαντασμάτων» σε σκηνοθεσία του κορυφαίου χορογράφου Ματς Εκ.
  • Το βρετανικό θέατρο εκπροσωπείται από την ενέργεια, την τόλμη και τη φαντασία του 35χρονου Έντουαρντ Χωλ (γιου του Πήτερ Χωλ). Ο εικονοκλαστικός Ερρίκος E΄, τον οποίο ανέβασε με την αυστηρά ανδρική σαιξπηρική του ομάδα Propeller, είναι ήδη παγκόσμια επιτυχία και αναμένεται να παρουσιαστεί στην Επίδαυρο.
  • Ο Αργεντινός Rodrigo García παρουσιάζει το τολμηρό Golgota Picnic που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις ακροδεξιών και θρησκευτικών οργανώσεων.
  • Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά την εμβληματική του Μήδεια(2) το 2008, με μια ολοκαίνουργια δημιουργία.
  • Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, επανέρχεται με ένα ακόμη κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, το Insenso, εμπνευσμένο από το Senso του Λουκίνο Βισκόντι.
  • Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί τη Δεσποινίδα Τζούλια, με τη Στεφανία Γουλιώτη στον θρυλικό ομώνυμο ρόλο. Ο ίδιος παίζει τον Ζαν.
  • Το κορυφαίο έργο του Μπίχνερ “Βόιτσεκ” ενώνει Έλληνες και Γερμανούς καλλιτέχνες σε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχει ο Αργύρης Ξάφης.
  • Στην Επίδαυρο θα δούμε φέτος τον Οιδίποδα Τύρρανο του Σοφοκλή (σκην. Γκραουζίνις), μια παράσταση βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας μέσα από το έργο των τριών τραγικών (Θ.Ο.Κ., Ηλέκτρες – σκην. Χανάν Σνιρ), και τέσσερα έργα του Αριστοφάνη: Εθνικό Θέατρο, Νεφέλες – σκην. Μαστοράκης, Κ.Θ.Β.Ε, Ιππείς – σκην. Φασουλής, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Όρνιθες – σκην. Κακλέας, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Εκκλησιάζουσες – σκην. Θεοδωρόπουλος). Επίσης το Εθνικό θέατρο θα παρουσιάσει τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.
  • Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο τη δημοφιλή όπερα του Βέρντι “Il trovatore – Ο τροβαδούρος”, έργο που έχει να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών ακριβώς τριάντα χρόνια.
  • Ο Χαράλαμπος Γωγιός επανέρχεται με την ήδη διάσημη δημιουργία του “Yasou Aida”. Πρόκειται για την επιτυχημένη συμπαραγωγή της Όπερας Νόικελνερ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και είναι μια διασκευή της όπερας Αΐντα του Βέρντι.
  • Μια παραγωγή που περιοδεύει την Ευρώπη κάνει στάση και στην Αθήνα. Η Venice Baroque Orchestra υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο διηγείται την ιστορία της Ολυμπιάδας, όπως την έγραψε ο Μεταστάζιο και τη μελοποίησαν έξι διαφορετικοί συνθέτες.
  • Το ρωσικό σύνολο Musica Aeterna, υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή, θα δώσει συναυλία με έργα Ρώσων συνθετών και παράλληλα θα συνοδεύσει ζωντανά τα Μπαλέτα της πόλης Περμ που παρουσιάζουν δύο διάσημα, ιδιαίτερα απαιτητικά από μουσική άποψη χοροδράματα, σε μουσική Στραβίνσκι: τους Γάμους (σε χορογραφία Γίρζι Κύλιαν) και τον Πετρούσκα.
  • Το αφιέρωμα στον Αμερικανό Τζων Κέιτζ (1912-1992), με μουσικές εκδηλώσεις αλλά και βιντεοπροβολές που παρουσιάζουν τη μακρά πνευματική και καλλιτεχνική συμπορεία του πατριάρχη της μεταπολεμικής avant-garde με τον, επίσης Αμερικανό, χορογράφο και διά βίου σύντροφό του Μερς Κάννινγκχαμ.
  • Τα Μπαλέτα Θεάτρου του θεάτρου Μαριίνσκυ παρουσιάζουν στο Ηρώδειο τον Δον Κιχώτη.
  • Το πολυθέαμα της ελβετικής ομάδας Zimmermann & de Perrot που συνδυάζει χορό, ακροβατικά, πρωτότυπη μουσική σε ένα σκηνικό θέαμα που ανατρέπει τα δεδομένα.
Η αφίσα του 2012 
Το φετινό εικαστικό (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ιστοσελίδα) σχεδίασε ο Daniel Egnéus, με μια σύγχρονη, ποιητική διάθεση για το αστικό τοπίο. Η εταιρική ταυτότητα υπογράφεται και πάλι από τη Χρύσα Λαμπρακοπούλου.

Μάρη Τιγκαράκη


Δείτε την πλήρη λίστα των θεατρικών παραστάσεων στο φεστιβάλ Αθηνών 

Περισσότερα από Art & Culture