Χρήστος Θηβαίος: Η Μαρία Φαραντούρη με έχει διδάξει πώς να συντηρήσω το όνειρο!
Η Μαρία Φαραντούρη και ο Χρήστος Θηβαίος εμφανίζονται ξανά μαζί στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μετά από τέσσερα χρόνια, το Σάββατο 7 Απριλίου. Στα πλαίσια της κοινής τους εμφάνισης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, όπου η Μαρία Φαραντούρη τόνισε ότι παίρνει ενέργεια από τη νέα γενιά και από τη συνεργασία της με τον Χρήστο Θηβαίο. Ο κ. Θηβαίος από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη χαρά του, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά “συνεργάζομαι όχι μόνο με την Μαρία Φαραντούρη, αλλά με την Μαρία μου!”Κερδίστε προσκλήσεις!
Η κοινή τους παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Θα ερμηνεύσουν όχι μόνο επιλεγμένες, κλασικές επιτυχίες τους αλλά και πασίγνωστα τραγούδια που για πρώτη φορά «ντύνουν» με τη δική τους φωνή, όσο και άλλα, λιγότερο γνωστά – αν όχι «παραγνωρισμένα» – των οποίων το μεγαλείο αποπειρώνται να αναδείξουν.
Όπως δήλωσε η κ. Φαραντούρη, οι δύο ερμηνευτές έχουν κοινή αισθητική ως προς το τραγούδι, αν και τραγουδούν σε διαφορετική φόρμα. Στάθηκε ακόμα στην σχολή που δημιουργεί η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, με την οποία άρρηκτα συνδεδεμένος είναι ο Χρήστος Θηβαίος. Η Μαρία Φαραντούρη, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Μίκη Θεοδωράκη και τον Θάνο Μικρούτσικο, εκτίμησε ότι ο δεύτερος συνθέτης αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου.
Ο Χρήστος Θηβαίος, από την πλευρά του, τόνισε ότι επηρεάστηκαν οι δύο τραγουδιστές από το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, για την διαμόρφωση του προγράμματος. “Δεν μπορούσαμε να κατεβάσουμε τον πήχη, ειδικά αυτή την εποχή” είπε χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός.
Το ερμηνευτικό δίδυμο συνοδεύει ορχήστρα αποτελούμενη από τους επίλεκτους σολίστ: Τάκη Φαραζή (πιάνο), Θύμιο Παπαδόπουλο (κρουστά), Γιάννη Αγγελόπουλο (τύμπανα), Πέτρο Βαρθακούρη (κοντραμπάσο), Βάσω Δημητρίου (κιθάρες). Η ενορχήστρωση είναι του Τάκη Φαραζή. Τον ήχο επιμελείται ο Γιώργος Κορρές και τους φωτισμούς ο Γιώργος Κλαδούρης.
Στην παράσταση με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Στην κόψη του τραγουδιού” θα ακουστούν τραγούδια «διαχρονικής αξίας», εμπνευσμένα, στο σύνολό τους, από την καταλυτική γραφή σημαντικών ποιητών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων (Νίκου Καββαδία, Μανόλη Αναγνωστάκη, Κώστα Τριπολίτη, Μάνου Ελευθερίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μπέρτολτ Μπρεχτ κ.ά.)
Η Μαρία Φαραντούρη αποδίδει για μία ακόμη φορά με την χαρακτηριστική, πλούσια κοντράλτο φωνή της, πολυαγαπημένα μας τραγούδια: «Ποιός τη ζωή μου», «Γελαστό παιδί» ή το «Δρόμοι παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι και την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου, αναμετριέται όμως και με τη «Θεσσαλονίκη» του τελευταίου.
Όντας η πρώτη ερμηνεύτρια του Μπρεχτ στην ελληνική δισκογραφία, τραγουδά το «Mack the knife» απ’ την «Όπερα της Πεντάρας» ή το «Άννα μην κλαις» από τη «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ» του Θ. Μικρούτσικου. Ενώ στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου Λούτσιο Ντάλα – συνεργάτη της στο παρελθόν – ερμηνεύει το περίφημο «Caruso» του. Ο Χρήστος Θηβαίος μοιράζεται με το κοινό του Μεγάρου προσωπικές του επιτυχίες: «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Δεν είμαι άλλος» ή τραγούδια από τον «Σταυρό του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου ενώ αποδίδει με πάθος, δύναμη και λυρισμό την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη.
H «μουσική συγγένειά» της Μαρίας Φαραντούρη με τον Χρήστο Θηβαίο «σε επίπεδο έκφρασης, αισθητικής και περιεχομένου» αποκαλύφθηκε σκηνικά για πρώτη φορά το 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όταν ο Χρήστος Θηβαίος συνεργάστηκε δισκογραφικά για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τραγούδια από τέσσερις κύκλους τραγουδιών του συνθέτη – μεταξύ άλλων και από το «Ένας Όμηρος» σε στίχους του Ιρλανδού Μπρένταν Μπήαν (σε ελληνική απόδοση από τον Βασίλη Ρώτα). Από αυτόν τον κύκλο θα ακουστούν έξι τραγούδια και στη συναυλία αυτή(«Το Σεπτέμβριο θυμάμαι», «Θα σου στείλω μάνα», «Άνοιξε το παράθυρο», «Θα σου δώσω ένα τόπι χρυσό», «Είμαι Άγγλος νιός και τυχερός» και «Γελαστό παιδί»).
Από την πλούσια εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη έχουν ακόμη επιλεγεί: το «Antonio Torres Herredia II» σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη του ποιητικού λόγου του Λόρκα (από τον κύκλο «Romancero Gitano» του 1967), τα κομμάτια «Επιβάτης» και «Απόστημα» (από το δίσκο «Επιβάτης» του 1981 σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη), τα «Δρόμοι παλιοί» (από το δίσκο «Μπαλάντες» του 1975 σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη), «Ποιός τη ζωή μου» (από τα «Τραγούδια του αγώνα» του 1974 σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου), «Όμορφη πόλη» (από τον κύκλο «Λιποτάκτες» ηχογράφηση του 1960, σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη) και «Κάποτε θα’ ρθουν να σου πουν» (σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου).
Στο πρόγραμμα της συναυλίας, πρωταγωνιστική θέση έχει επίσης το συνθετικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Από την εποχή των «Πολιτικών Τραγουδιών» (1975) θα ακουστεί το «Αυτούς τους έχω βαρεθεί» σε στίχους Βολφ Μπήρμαν(απόδοση στα ελληνικά Δημοσθένη Κούρτοβικ), από την «Μουσική πράξη στον Μπέρτολντ Μπρεχτ» (1978) τα κομμάτια «Άννα μην κλαις» και η «Η μπαλάντα του έμπορα», από τον «Σταυρό του Νότου» (1979) σε ποίηση Νίκου Καββαδία τα: «Federico Garcia Lorca», «Θεσσαλονίκη», «Λύχνος του Αλαδίνου» και «Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί», «Μπούμ» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη από τον κύκλο «Όλα από χέρι καμένα» του 1988, «Μοναξιά χιλιάδες φύλλα» από τον κύκλο ‘Συγγνώμη για την άμυνα’ του 1992, «ο τυμβωρύχος» σε στίχους Κώστα Λαχά από το δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» του 1996 έως τον πιο πρόσφατο «Άμλετ της Σελήνης» (2002) απ’ όπου θα ακουστεί το ομώνυμο κομμάτι αλλά και τα «Θέλω τη μέρα που θα φύγεις» (στ.: Οδυσσέα Ιωάννου), «Song Blues» (στ.:Κ. Τριπολίτη) και «Δεν είμαι άλλος» (στ.: Μάνος Ελευθερίου).
Θα ακουσετεί και το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι (από τους «Αντικατοπτρισμούς» του 1993, σε στίχους Νίκου Γκάτσου). Οι σατιρικοί μπρεχτικοί στίχοι της μπαλάντας «Mack the knife» σε μουσική Κουρτ Βάιλ από την «Όπερα της πεντάρας» και του «Alabama song» από την εμβληματική «Άνοδο και την πτώση της πόλης Μαχαγκόνννυ». Όπως και «Ο χρόνος που μετράει» σε μουσική Λούτσιο Ντάλα (και στίχους Διονύση Σαββόπουλου) (από τον δίσκο «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Lucio Dalla» με δέκα τραγούδια του αξέχαστου τραγουδοποιού, ένα απ’αυτά γραμμένο ειδικά για εκείνη) αλλά και το περίφημο «Caruso» που η Μαρία Φαραντούρη έχει ερμηνεύσει με τον ίδιο τον δημιουργό του, ενώ το είχε ηχογραφήσει για πρώτη φορά το 1990, σε ντουέτο με τον Δ. Σαββόπουλο για το άλμπουμ «17 τραγούδια».
Γιώργος Σμυρνής