MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Φεστιβάλ Θεάτρου

Low Budget Festival: Έργα τριών γάλλων συγγραφέων στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Από 25 Μαΐου έως 2 Ιουνίου στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει ένα «Low Budget Festival» που μιλάει γαλλικά.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Καραμίχος με τους συνεργάτες τους ανέλαβαν τη σκηνοθεσία των έργων των γάλλων συγγραφέων και θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αυτό το μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλων στόχων φεστιβάλ.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Ώρα έναρξης: 21:00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

25, 26, 27 Μαΐου 2012, στις 21:00
«Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία» του Νταβίντ Λεσκότ
Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Μουσική: Αριστοτέλης Ρήγας
Σκηνικά: Κλεοπάτρα Κατσαλή
Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Στέργιος Νένες, Δανάη Επιθυμιάδη

«Η ιδέα του Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία γεννήθηκε μέσα από τον πρόσφατο διάλογο γύρω από την έννοια της «αστικής χρεοκοπίας» ή της διαδικασίας «προσωπικής ανασύστασης». Το μέτρο αυτό ισχύει από το 1878 στην περιοχή της Alsace-Moselle και διατηρήθηκε μετά το 1918, επιτρέποντας σε υπερχρεωμένα άτομα να μηδενίσουν τα χρέη τους εκκαθαρίζοντας το σύνολο της περιουσίας τους. Το έργο ανέβηκε στην Comedie de Reims και στο Theatre de la Ville του Παρισιού το 2007, και απέσπασε το Βραβείο του Συλλόγου Κριτικών καλύτερης δημιουργίας στα γαλλικά.

Η χρεωκοπία ως κατάσταση, ως συνθήκη, ως κατάληξη, ως τρόπος ζωής, ως σταδιακή ηδονική κατάρρευση, ως δικαιολογία για αυτοκαταστροφή. Η χρεωκοπία με τους δικούς της κανόνες, οριοθετεί τον χώρο, προγραμματίζει τον χρόνο, διαιρεί, προσθέτει, αφαιρεί, δίνει κατευθύνσεις και αποδομεί το καθημερινό τοπίο ενός άντρα που έχει αρχίσει να αρχειοθετεί πλέον τις επαναλαμβανόμενες λειτουργίες της μέρας. Ο καφές, η μουσική, η συζήτηση με τη φίλη του δεν είναι μόνο φευγαλέες ανάγκες αλλά μηχανικές κινήσεις ενός μεγαλύτερου συνόλου. Ενός χορογραφημένου σχεδίου σε ευρύτερο αστικό επίπεδο. O εγκλωβισμένος σε ένα μικρό τετράγωνο ήρωας βάλλεται από τη συνεχόμενη αλλαγή του προσωπικού του χώρου, ενώ ο εντεταλμένος εκκαθαριστής καταμετρά την περιουσία του. Με θεατρικές τεχνικές όπως η πλατφόρμα προσπαθούμε να αφηγηθούμε ένα τεχνοκρατικό παραμύθι στη διάρκεια του οποίου ο ήρωας συρρικνώνεται για να καταλήξει στο μέγεθος μερικών χιλιοστών.

DAVID LESCOT Ο συγγραφέας
Γεννημένος το 1971, ο David Lescot είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μουσικός. Η γραφή του όπως και η σκηνική του εργασία αναζητούν τρόπους ενσωμάτωσης μη δραματικών μορφών στο θέατρο, όπως η μουσική. Το 2008 απέσπασε το βραβείο Νέου Ταλέντου της SACD (Εταιρεία Δραματικών Συγγραφέων και Συνθετών) και το Grand Prix δραματικής λογοτεχνίας για το έργο LEuropeenne. Ερμηνεύοντας ο ίδιος το κείμενό του La Commission centrale de lEnfance, απέσπασε το βραβείο Moliere Θεατρικής αποκάλυψης της χρονιάς 2009. Συνεργαζόμενος με το Theatre de la Ville του Παρισιού, συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ. Τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Actes Sud-Papiers, ενώ έχουν μεταφραστεί και παίζονται σε διάφορες γλώσσες ανά τον κόσμο (αγγλικά, γερμανικά, πορτογαλικά, ισπανικά).

Ο σκηνοθέτης
Γεννημένος το 1979, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι δραματουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά το 2002 και συμμετείχε ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, σε σκηνοθεσία, μεταξύ άλλων, των Νταλιάνη και Μοσχόπουλου. Η Κατσαρίδα που έγραψε και ανέβασε το 2004, στο Εθνικό Θέατρο και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού και των κριτικών. Το έργο παρουσιάστηκε πάνω από 600 φορές στην Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι το καλοκαίρι του 2011.

28, 29, 30 Μαΐου 2012, στις 21:00
«Ο συνένοχος θεατής» του Φαμπρίς Μελκιό
Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας
Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Τέλης Καρανάνος
Κίνηση: Pauline Huguet
Φωτισμοί: Άντριαν Φρίλινγκ
Παίζουν: Άγγελος Καλίνογλου, Αναστασία Κατσιναβάκη, Άλκης Ζούπας, Λαρίσα Βέργου
Μια εντελώς απρόσμενη συνάντηση… πάνω σε ένα κρεβάτι. Δυο άντρες και μια γυναίκα, ένα ερωτικό τρίγωνο, μια ιστορία πάθους, μια δημοσιογραφική διείσδυση στα άδυτα του ιδιωτικού βίου, μια προκλητική αφήγηση που υπόσχεται πολλές ανατροπές. Στο χειρουργικό τραπέζι του Φαμπρίς Μελκιό ανοίγεται η προοπτική της μεγαλύτερης ερωτικής ιστορίας, από την Μήδεια μέχρι τον Ίψεν. Τελικά παρά τις υποσχέσεις και με μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού, το κοινό θα έρθει αντιμέτωπο με μια ανύπαρκτη, ασήμαντη, σημερινή ιστορία (αγάπης;). Στο χειρουργικό τραπέζι του Μελκιό ο σημερινός άνθρωπος στέκει ενοχικός απέναντι στην προοπτική του. Η παράσταση αποτελεί ένα παιχνίδι ανατροπής όλων των γνώριμων κλισέ του θεάτρου.

FABRICE MELQUIOT Ο συγγραφέας
Γεννημένος το 1972 στη Modane της Savoie, ο Fabrice Melquiot ξεκινά την καριέρα του ως ηθοποιός με την θεατρική ομάδα Millefontaines, υπό τη διεύθυνση του Emmanuel Demarcy-Mota. Το 2003 απέσπασε το βραβείο καλύτερου ραδιοφωνικού θεατρικού έργου της SACD (Εταιρεία Δραματικών Συγγραφέων και Συνθετών), το βραβείο Jean-Jacques Gauthier του Figaro και δύο επαίνους της Εθνικής ομοσπονδίας κριτικών για το Le Diable en partage. Αξιοσημείωτος μέσα από τις σύντομες και ελλειπτικές προτάσεις του, αφιερώνει μεγάλο μέρος των έργων του στην έννοια του κακού χωρίς όμως να περιορίζεται σε ένα μόνο θέμα ή σε ένα απόλυτα ρεαλιστικό θέατρο. Ο νέος αυτός συγγραφέας με ανεξάντλητη ενέργεια, είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας της Comedie de Reims που διευθύνει σήμερα ο Ludovic Lagarde. Ο Fabrice Melquiot ορίστηκε διευθυντής του θεάτρου Am Stram Gram της Γενεύης, όπου αναλαμβάνει τα καθήκοντα του το καλοκαίρι του 2012.

H σκηνοθέτης
Η ‘Ελλη Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Τμήμα Θεάτρου) και στο Royal Holloway, University of London (Master σκηνοθεσίας). Εργάστηκε ως σκηνοθέτις στη Μεγάλη Βρετανία. Παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1997, 1999 και το 2002, στην Όπερα του Καΐρου, σε θέατρα του West End και του Off-West End του Λονδίνου και στην Ελλάδα. Το 1997 βραβεύτηκε με το 1o Βραβείο του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και κ> 2000 με το Fulbright Award.

31 Μαΐου ΚΑΙ 1, 2 Ιουνίου 2012, στις 21:00
«Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» του Ρεμί Ντε Βος
Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Νασιάκος
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Σχεδιασμός ρούχων: Χριστίνα Πανοπούλου
Μουσική επιμέλεια-επεξεργασία: Δημήτρης Γαλανόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βιργινία Κυπριώτη-Χρύσα Τσουμάνη
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρλέν Σαΐτη

Μαντλέν η μαμά, Σιμόν ο γιος, Αν ο παιδικός έρωτας του Σιμόν.
Ένα τρίγωνο με πολύ εύκαμπτες γωνίες.
Μια μαύρη κωμωδία που ξεκινά από την αποτέφρωση της γιαγιάς και καταλήγει σε ένα γάμο.
Ένα ατύχημα με την τεφροδόχο αποτελεί την αφορμή για ένα άγριο και διασκεδαστικό παιχνίδι συναισθηματικών εναλλαγών ανάμεσα στο πένθος και στον έρωτα. Τρία πρόσωπα εκτός τόπου και χρόνου που καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τους φόβους και τις επιθυμίες τους και να έρθουν αντιμέτωπα με τα συμπλέγματα τού παρελθόντος και τα φαντάσματα τού μέλλοντος. Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο μεταφραστής τού έργου Δημήτρης Φίλιας, ο συγγραφέας Ρεμί Ντε Βος διαθέτει μια σύγχρονη ανατρεπτική γραφή που ανοίγει νέα θεατρικά μονοπάτια στην αυγή του 21ου αιώνα.
«Το έργο μιλάει για την αγάπη, τον θάνατο και τον χρόνο που περνάει (αναμφίβολα, δίχως άλλη επιλογή). Αναφέρεται στο ψέμα, στο μίσος, στην επιθυμία και την τρέλα. Και σε πολλά ακόμη θέματα (…)» – Remi de Vos
Το Μέχρι να μας χωρίσει ο Θάνατος αποτέλεσε νέα δημιουργία στο πλαίσιο καλλιτεχνικής διαμονής στο CDDB – Theatre de Lorient και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2006, πριν ανέβει στο Παρίσι στο theatre du Rond-Point. (Πηγή: www.theatre-contemporain.net)

REMI DE VOS

Ο συγγραφέας
Γεννημένος το 1963 στη Dunkerque, ο Remi De Vos εγκαθίσταται στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου. Την ίδια εποχή ζει κάνοντας διάφορες δουλειές: οδηγός ασθενοφόρου, νυχτοφύλακας, εργάτης μεταλλείων, μεταφορέας… Το 1993 αφιερώνεται στη θεατρική γραφή και κερδίζει την υποτροφία Beaumarchais. Το 1997 συμμετέχει στη συγγραφή του Andre le magnifique από κοινού με τους ηθοποιούς του έργου, το οποίο και αποσπά πληθώρα βραβείων Moliere: καλύτερου ηθοποιού, καλύτερης δημιουργικής παράστασης, καλύτερης κωμικής παράστασης, αντρικής αποκάλυψης, γυναικείας αποκάλυψης…

Ο σκηνοθέτης
Ο Γιώργος Καραμίχος γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στη Βέροια. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Έχει μεγάλη πορεία στο θέατρο, με παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Επίσης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις τηλεοπτικές του συμμετοχές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου Έλλη Παπακωνσταντίνου Γιώργος Καραμίχος


Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Στέργιος Νένες, Δανάη Επιθυμιάδη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρλέν Σαΐτη, Άγγελος Καλίνογλου, Αναστασία Κατσιναβάκη, Άλκης Ζούπας, Λαρίσα Βέργου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ