MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Observer: Δώστε πίσω στους Έλληνες τα μάρμαρα του Παρθενώνα!

Μπορεί τα δικά μας media να μην ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την τελετή παραλαβής της ολυμπιακής φλόγας από τους Άγγλους στην Ολυμπία, αλλά στην αγγλική κοινή γνώμη πρέπει να είχε σημαντική επίδραση. Ο δημοσιογράφος του Observer Henry Porter, επηρεασμένος από την θετική αυτή εικόνα έγραψε το άρθρο “The Greeks gave us the Olympics. Let them have their marbles”, στο οποίο ζητάει από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα ελγίνεια μάρμαρα σε αυτούς που τους ανήκουν, σε μας τους Έλληνες.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο αρθρογράφος τόνισε ότι μπορεί οι Έλληνες να έχουν διαλύσει την οικονομία τους, όμως ακόμα οργανώνουν μία εντυπωσιακή τελετουργία στην Ολυμπία. Όπως δηλώνει, η προβολή της τελετής από την αγγλική τηλεόραση του θύμισε το γεγονός ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τόσα πολλά στην ανθρωπότητα, κι όμως ακόμα και σήμερα, οι Άγγλοι τους τιμούν τόσο, όσο και τους ταπεινώνουν.

Και εξήγησε ότι είναι ασέβεια προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό το γεγονός ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι στο Βρετανικό Μουσείο, χωρίς να υπάρχει κάποια νομιμοποίηση.

“Δεν θέλω να επιτεθώ στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι γεγονός ότι αντιπροσωπεύει υψηλά επίπεδα πολιτισμού και έχει έναν εκπληκτικό διευθυντή, τον Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας σχετικά με την παρουσία τόσων Γλυπτών από τον Παρθενώνα στη Βρετανία. (…) Το μεγαλύτερο μέρος του ανεπανάληπτου αυτού έργου βρίσκεται εδώ από την εποχή που αφαιρέθηκε βίαια από τον Σκοτσέζο λόρδο Έλγιν πριν από δύο αιώνες”, διευκρινίζει ο αρθρογράφος.

Ο αρθρογράφος του “Observer” στέκεται απέναντι στο βασικό επιχείρημα της παρουσίας των μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο υποστηρίζει ότι γλίτωσαν από περαιτέρω καταστροφές, λόγω βανδαλισμών, κακού κλίματος και μόλυνσης. Ο Porter δηλώνει ότι αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό το επιχείρημα, θα πρέπει να κόψουμε ένα κομμάτι της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, για να το προστατέψουμε από μελλοντικούς βανδαλισμούς.

Όσο για το θέμα της μόλυνσης και της καταστροφής από τις καιρικές συνθήκες, ο Porter κάνει αναφορά και στον
μακαρίτη δημοσιογράφο Christopher Hitchens , ο οποίος σε άρθρο του στο Vanity Fair πριν από τρία χρόνια είχε υποστηρίξει ότι αυτού του τύπου τα επιχειρήματα  δεν ευσταθούν πλέον, λόγω της ύπαρξης του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη πως είναι εντυπωσιακό ότι όλο και λιγότεροι επισκέπτες τα τελευταία 5 χρόνια υποστηρίζουν την παραμονή των έργων στη Βρετανία. Και όσοι το κάνουν,  υποστηρίζουν λόγους πατριωτικής κατοχής και όχι την αγάπη τους στην τέχνη.

“Μιλώντας για κατοχή, συνήθως ξεχνούν ότι τα Γλυπτά πάρθηκαν από τον Παρθενώνα όταν οι Τούρκοι κυβερνούσαν τους Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα υπερασπιστούν”, δηλώνει ο αρθρογράφος, παραλληλίζοντάς τα – ως προς την υπεξαίρεση – με τα λεηλατημένα έργα τέχνης από τους Ναζί, τα οποία όμως επιστράφηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Ο Porter προτείνει να ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του εάν η συμπεριφορά αυτή του Έλγιν θα ήταν σήμερα αποδεκτή. Και απαντάει στο ρητορικό του ερώτημα “Φυσικά και όχι, ούτε θα περιμένουμε να διατηρηθεί αυτό το αποτέλεσμα της λεηλασίας. Γιατί λοιπόν κρατάμε αυτά τα παρανόμως αποκτηθέντα γλυπτά σήμερα;”.

Ο Porter αναφέρει ότι με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, ίσως η στιγμή να μην είναι η κατάλληλη για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα. Υποστηρίζει όμως ότι θα είναι μία καλή αρχή, το να παραδεχθούν οι Άγγλοι πως η αλήθεια είναι πως δεν νομιμοποιείται η κατοχή των μαρμάρων από τους ίδιους.

Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Υπό το πρίσμα όλων αυτών που χρωστάει ο δυτικός πολιτισμός στην Ελλάδα – από πλευράς δημοκρατικών ιδεών, των ολυμπιακών αγώνων, της επιστήμης, τέχνης και αρχιτεκτονικής –, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας, για να τα κρατάμε».

Γιώργος Σμυρνής


Περισσότερα από Ιστορίες