Η κωμωδία κόκαλα τσακίζει – Το μότο του Εθνικού θεάτρου για το φετινό Καλοκαίρι
Με τρεις από τους μεγαλύτερους κωμικούς στην ιστορία του θεάτρου θα προσπαθήσει το Εθνικό Θέατρο να αποδείξει στην πράξη- και σε πείσμα ή σε αντίδραση των δύσκολων καιρών- ότι η κωμωδία είναι μια παγκόσμια γλώσσα που “κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει”. Συγκεκριμένα, οι Νεφέλες του Αριστοφάνη, ο Περικλής του Σαίξπηρ και ο Αμφιτρύωνας του Μολιέρου είναι τρεις παραγωγές του Εθνικού που θα παρουσιασθούν αυτό το Καλοκαίρι σε διάφορες σκηνές της Ελλάδας.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς μίλησε για τις τρεις κωμωδίες. Για τις Νεφέλες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, δήλωσε ότι πρόκειται για μία σκεπτόμενη κωμωδία με πολλές παράλληλες γραμμές με το σήμερα. Για την παράσταση Αμφιτρύωνας του Μολιέρου, ο οποίος επρόκειτο να ανέβει φέτος στο Εθνικό Θέατρο, αλλά η παράσταση αναβλήθηκε, για να μεταφερθεί τελικά στην Επίδαυρο, ο κ. Χουβαρδάς υποσχέθηκε μία μαγική εκδοχή του έργου στον ιδιαίτερο χώρο της Επιδαύρου. Σε αντίθεση με τον Αμφιτρύωνα, ο Περικλής του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του ίδιου του Χουβαρδά, ανέβηκε στην σκηνή του Εθνικού και θα συνεχίσει την περιοδεία του το καλοκαίρι σε διάφορες σκηνές της Ελλάδας, όπου θα κλείσει τον κύκλο του.
ΝΕΦΕΛΕΣ
Για τις Νεφέλες του Αριστοφάνη μίλησε ο μεταφραστής του έργου Κώστας Γεωργουσόπουλος, τονίζοντας ότι όποιος μεταφράζει το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζει συνειδησιακό πρόβλημα, καθώς σε αυτό ο Αριστοφάνης εξευτελίζει τον Σωκράτη, που είναι η βάση του δυτικού πολιτισμού. Ο κ. Γεωργουσόπουλος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την επανεξέταση της δίκης του Σωκράτη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εκτιμώντας ότι τέτοιες δίκες είναι προϊόντα των αντιφάσεων και των λαθών μίας ολόκληρης εποχής. Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να κάνουμε πολλές αφαιρέσεις για να καταλάβουμε την αριστοφανική εκδοχή του Σωκράτη, ενώ ζήτησε να διαχωρίσουμε τον Σωκράτη της ιστορίας από τον Σωκράτη του Πλάτωνα.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης από την πλευρά του δήλωσε ότι θα υπάρχουν εμβόλιμα στοιχεία από τους πλατωνικούς διαλόγους, κυρίως ως προς την κριτική που ασκείται στους σοφιστές. Μίλησε επίσης για την πολύ σφιχτή δομή του συγκεκριμένου αριστοφανικού έργου, αλλά και για τον θαυμασμό που έτρεφαν σε αυτό ο Λέσινγκ και ο Γκαίτε. Πάντως, οι υπεύθυνοι της παράστασης μας υποσχέθηκαν ότι πρόκειται για μία παράσταση με πολύ γέλιο, καθώς όσα ακούγονταν και από τον Γεωργουσόπουλο και από τον σκηνοθέτη Νίκο Μαστοράκη, ακούγονταν σαν διάλεξη.
Από τους πρωταγωνιστές της παράστασης θα είναι και ο Γιάννης Μπέζος, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του λαϊκό ηθοποιό. Για να συσχετίσει την δική του υποκρτική λαϊκότητα με την λαϊκότητα του Αριστοφάνη, δήλωσε ότι ο αρχαίος Αθηναίος κωμικός “έγραφε για όλους τους άλλους εκτός από αυτούς που πάνε στην Επίδαυρο τώρα”.
Υπόθεση: Ο Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος χωριάτης, πνιγμένος στα χρέη εξαιτίας της σπάταλης ζωή του γιου του αποφασίζει να φοιτήσει στη σχολή του Σωκράτη για να μυηθεί στην μαιευτική του μέθοδο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους δανειστές του στα δικαστήρια. Αποδεικνύεται όμως…ανεπίδεκτος μαθήσεως και στη θέση του στέλνει το γιο του, μια απόφαση που θα στραφεί εναντίον του!
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους.
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη, Μαντώ Αρμένη
Διανομή
Στρεψιάδης: Γιάννης Μπέζος
Σωκράτης: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Φειδιππίδης: Μάκης Παπαδημητρίου
Κάποιος: Γιάννης Νταλιάνης
Δίκαιος Λόγος: Νίκος Ψαρράς
Άδικος Λόγος: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Μαθητές: Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου
Χορός: Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Τσεκούρα, Χρήστος Σπανός, Λήδα Μανουσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Γιωργής Τσουρής, Σπύρος Κυριαζόπουλος.
Η παράσταση θα παιχτεί στην Επίδαυρο στις 13 και 14 Ιουλίου
ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ
Για τον Αμφιτρύωνα μίλησε η πρωταγωνίστρια Αμαλία Μουτούση. Η γνωστή ηθοποιός έκανε λόγο για μία φαινομενικά απίστευτη κωμωδία, που διαπερνάται από κάτι πολύ άγριο και σκοτεινό. Αυτό μάλιστα εκφράζεται με μία γλώσσα που χαρακτηρίζεται από τρομερή λεπτότητα, μιλώντας για πράγματα πάρα πολύ άγρια.
Η μεταφράστρια Χρύσα Προκοπάκη παραδέχθηκε ότι ο τίτλος Αμφιτρύων δεν είναι πιασάρικος. Όμως, έκανε λόγο για ένα έργο σπινθηροβόλο και γεμάτο ίντριγκες, συμβολισμούς, πολλαπλές ταυτότητες και συνύπαρξη- συνεύρεση Θεών και ανθρώπων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον Λευτέρη Βογιατζή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για τον γνωστό σκηνοθέτη, αλλά ήταν συγκινητικά δημιουργική.
Υπόθεση: Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον Αμφιτρύωνα του Πλαύτου και μεταπλάθει τον μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μια απολαυστική κωμωδία. Ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του Σωσία. Όταν όμως εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος: άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ!
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χάρης Φραγκούλης, Ελένη Ευθυμίου
Διανομή
Αλκμήνη: Αμαλία Μουτούση
Αμφιτρύων: Γιώργος Γάλλος
Δίας: Νίκος Κουρής
Σωσίας: Δημήτρης Ήμελλος
Ερμής: Χρήστος Λούλης
Κλεάνθη: Εύη Σαουλίδου
Νύχτα: Στεφανία Γουλιώτη
Στρατηγοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.
Η παράσταση θα παιχτεί στην Επίδαυρο στις 3 και 4 Αυγούστου
ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Ο Περικλής, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Globe στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ Globe to Globe για τον William Shakespeare περιοδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια!
Υπόθεση: Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια, κι ένα δυνατό κράτος, ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης, τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε έναν πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Έτσι η οικογένεια του Περικλή όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες.
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα
Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Ψαράς, Ιππότης, Φιλήμων, Λυσίμαχος: Κώστας Βασαρδάνης
Ηλικανός, Μαστροπός: Γιάννης Βογιατζής
Ψαράς, Ιππότης, Λεονίνος: Γιώργος Γλάστρας
Κόρη του Αντίοχου, Ιππότης, Μαρίνα: Στεφανία Γουλιώτη
Αντίοχος, Ιππότης, Χαιρήμων: Γιώργος Κοτανίδης
Περικλής: Χρήστος Λούλης
Σιμωνίδης, Σύρτης: Μανώλης Μαυροματάκης
Ιππότης: Βασίλης Παπαγεωργίου
Ποιητής: Δημήτρης Πιατάς
Θαΐσα: Μαρία Σκουλά
Διονύσα, Μαντάμ, Άρτεμη: Λυδία Φωτοπούλου
Θαλιάρτης, Κλέων, Ψαράς: Μηνάς Χατζησάββας
Χορός: όλος ο θίασος
Γιώργος Σμυρνής