Το 1755 ο Samuel Johnson, συμπυκνώνοντας το διορατικό βλέμμα του στην ανθρωπότητα, έγραψε στο περίφημο λεξικό του: “H λέξη «αποσκευή» (Baggage) έχει μια πλήρη αυτόνομη ύπαρξη ως μεταφορά για κάθε είδους τροχοπέδη, ατυχή ιστορία, ανεδαφική ιδέα ή συναίσθημα που δεν σε αφήνει να προχωρήσεις. Είναι οτιδήποτε έχει βάρος μεγαλύτερο από μια αξία”.
Στην ψυχολογία, η συναισθηματική αποσκευή ως σύνολο οδυνηρής μνήμης, έλλειψης εμπιστοσύνης, και τραυμάτων από προηγούμενες συναισθηματικές ή σεξουαλικές απορρίψεις, συχνά εικονοποιείται ως «ένας μεγάλος σάκος» που κουβαλάς μαζί σου παντού, έχοντάς τον γεμίσει με κάθε απογοήτευση, τραύμα και αδικία στην οποία κάποτε υποβλήθηκες, σε διαφορετικά στάδια του βίου.
Η ερμηνεία αυτή της αποσκευής, του μεγάλου ή του μικρού σάκου που κουβαλάμε μαζί μας, αλλά και η έννοια της αποσκευής ως συνοδευτικής ανακουφιστικής μνήμης την οποία δεν επιθυμούμε να εγκαταλείψουμε, αποτελεί μια αποσπασματική μόνο προσέγγιση του όρου: αποσκευή είναι μαζί το εφόδιο και το ταξίδι, αποσκευή είναι αυτό που διασώζουμε, το έρμα του γενέθλιου τόπου και μαζί η συμπύκνωση του γνώριμου, απαραίτητη για τον προσωρινό ή τον επόμενο προσωρινά μόνιμο προορισμό μας.
Η έκθεση «Αποσκευές» σχεδιάστηκε και διοργανώνεται για το Τρένο στο Ρουφ μετά από πρόσκληση της Τατιάνας Λύγαρη, εμπνεύστριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του δημιουργικού Τρένου-Θεάτρου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού.
Στους εσωτερικούς χώρους των βαγονιών αλλά και στην πλατφόρμα αναμονής, καθώς και στους εξωτερικούς περιβάλλοντες χώρους, θα φιλοξενηθούν για όλο το καλοκαίρι (όπου το Τρένο θα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής με ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) επιτοίχια και τρισδιάστατα έργα και εγκαταστάσεις που συνδιαλέγονται με την κυριολεκτική αλλά και τη μεταφορική έννοια της «αποσκευής»: σημειώσεις και απώλειες μνήμης, θραύσματα γαμήλιων ταξιδιών και πολέμων, περιπέτειες προσφύγων και περιπλανώμενων θιάσων σε αστραφτερές μητροπόλεις και αυτοκτονικές κωμοπόλεις, γαλλικές καπελιέρες και φθαρμένοι αυτοσχέδιοι μπόγοι (baggages). Προσδοκίες και απογνώσεις θα συναντηθούν στην πλατφόρμα και τα βαγόνια του Τρένου στο Ρουφ…
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Ηώ Αγγελή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στέλιος Γαβαλάς, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Γιαννέλος, Γεωργία Δαμοπούλου, Τζίνα Δημακοπούλου, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Όλγα Ευαγγελίδου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μάρω Ζαχαρογιάννη, Τέτη Καμούτση, Ελένη Καραγιάννη, Σπύρος Καράμπελας, Χρήστος Κωτσούλας (Capten), Κωνσταντίνος Μάσσος, Κυριακή Μαυρογεώργη, Χριστίνα Μόραλη, Γιάννης Μπουρνιάς, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Παππάς, Βασίλης Παφίλης, Βασίλης Πέρρος, Χρίστος Συμεωνίδης, Μαγδαληνή Τουλιάτου, Νότα Τσίτουρα.
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 στις 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Σάββατο: 20:00- 23:00
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή το διάστημα από 5 έως 23 Αυγούστου
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ
επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως – Προαστιακός Ρουφ (10΄ με τα πόδια από το στάση Μετρό «Κεραμεικός»)
Τηλέφωνο: 210-5298922
www.totrenostorouf.gr